Carnival

Carnival is de grootste cruisemaatschappij ter wereld, al is dat toch een vereenvoudigde uitspraak. Carnival zelf is namelijk niet echt één bedrijf. Er zijn verschillende dochtermerken, maar ook het moederbedrijf bestaat uit twee delen. Aan de ene kant is er ‘Carnival Corporation’: een bedrijf naar Panamees recht, met een hoofdzetel in Miami, Florida (VS). Aan de andere kant van de oceaan is ‘Carnival plc’ actief, in het Verenigd Koninkrijk. Beide bedrijven bestaan apart, maar door allerlei contracten zijn hun activiteiten eengemaakt. Twee bedrijven met één doel dus.

Doorheen de decennia kwamen steeds meer cruisemaatschappijen in het bezit van Carnival, door overnames. Het eindresultaat vandaag is een merkenportefeuille met negen verschillende namen. De grootste zijn ‘Carnival Cruise Line’ en ‘Princess Cruises’, maar er zijn ook kleinere ‘nichespelers’. Zo is er de ultra-luxueuze maatschappij ‘Seabourn’ of de historische naam ‘Cunard’, bekend door haar trans-Atlantische verbindingen sinds de negentiende eeuw. Alles samen bevat de vloot van Carnival 92 schepen, met enkele nieuwe modellen in opbouw.

De grote verspreiding van het bedrijf over de wereld zorgt ervoor dat klanten uit verschillende continenten komen. De top drie belangrijkste afzetmarkten bestaat uit:

  1. De Verenigde Staten en Canada
  2. Europa
  3. Azië

Ook de bestemmingen zijn enorm divers, al ligt de voorkeur van klanten toch bij de Caraïben, Europa en het Middellandse Zeegebied. .

Het traditionele verdienmodel van ticketverkopen is niet de enige manier waarop het bedrijf inkomsten genereert. Een cruiseschip lijkt tegenwoordig op de economie van een klein dorp. Er zijn restaurants en bars, maar ook kledingwinkels, kunstgalerijen, kapperszaken… Je hebt ook extra diensten zoals wellnesskuren, wasgoedservice, excursies en veel meer. Allemaal brengen ze extra geld in het laatje van het bedrijf.

Verdienmodellen

  • Ticketverkopen voor cruisevakanties
  • Opbrengsten uit horeca en winkels aan boord
  • Extra diensten (zoals excursies, wasgoedservice…)
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20