Cameco

Cameco is een Canadese onderneming die uraniumproducten delft, verwerkt en verkoopt. Het bedrijf behoort tot de grootste leveranciers van uraniumproducten wereldwijd en maakt ook componenten voor nucleaire reactoren.

De activiteiten van Cameco omvatten de gehele waardeketen in de productie van brandstof voor kerncentrales. Meer specifiek maakt het bedrijf uraniumpellets voor kerncentrales van het type ‘CANDU’ of ‘CANada Deuterium Uranium’. In tegenstelling tot vele andere types gebruikt een CANDU-centrale natuurlijk uranium en dus geen verrijkt uranium. Dat is een voordeel want het verrijken van uranium is zeer kostelijk. Cameco start door uraniumerts op te boren en te verwerken tot uraniumconcentraat of ‘yellowcake’, door de gele kleur van het poeder. Eens dat gebeurd is, gaat het product ofwel verder in het proces, ofwel verkoopt Cameco het concentraat aan andere bedrijven. Om de brandstof te maken voor kerncentrales gaat de yellowcake naar verschillende andere productiefaciliteiten waar het wordt omgevormd tot het eindproduct.

De mijnen waar Cameco de ertsen opboort, zijn grotendeels in co-eigendom met andere bedrijven. De geschiedenis van de firma zit namelijk boordevol strategische overnames en samenwerkingen. De verwerkingsinstallaties daarentegen zijn volledig in bezit van de Canadese onderneming. Er is ook een Joint-Venture samen met het bedrijf ‘GLE’ die een speciale technologie onderzoekt voor het verrijken van uranium. Zo hoopt Cameco op termijn haar bereik in de uraniummarkt te verbreden.

Nemen we een kijkje op de wereldkaart, dan merk je dat de productiesites voornamelijk gelegen zijn in Canada, maar ook in Kazachstan en Australië. De verkoop van producten gebeurt in 13 landen verspreid over Europa, Azië en Amerika.

Verdienmodellen

  • Productie en verkoop uraniumconcentraat
  • Productie en verkoop nucleaire brandstof voor CANDU-Centrales
  • Productie en verkoop van componenten voor nucleaire reactoren
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20