BioNTech is een biotechnologiebedrijf, zoals de naam doet vermoeden. Het Duitse bedrijf onderzoekt verschillende soorten geneesmiddelen en heeft ook één goedgekeurd product: een Covid-vaccin in samenwerking met Pfizer uit de VS.
Het gecommercialiseerde vaccin is wereldwijd verspreid voor de preventie van het coronavirus. Ook voor de productie van vaccins ontwikkelde BioNTech een installatie: de ‘BioNTainer’. Dat zijn vrachtcontainers die volledig autonoom kunnen opgezet worden voor de productie van ‘vials’ (Eng.; flacons met vloeistof) voor inentingen. Het doel is om vaccins zo gemakkelijker te verdelen in verafgelegen gebieden.
Onderzoek naar andere geneesmiddelen is ook een kernactiviteit van de onderneming. Zo’n 30 medicijnen zitten in beginnende onderzoeksfasen. Grofweg kan je ze opsplitsen in twee categorieën: oncologie en besmettelijke ziektes. Mochten de kandidaat-geneesmiddelen goedgekeurd worden, dan zouden ze dus bepaalde kankers en infecties kunnen bestrijden.
Er zijn diverse technologieën waar het bedrijf op steunt om de geneesmiddelen te ontwikkelen. Vier soorten zijn in onderzoek:
- mRNA-Vaccins zoals het Covidvaccin introduceren Messenger-RNA in het lichaam. Dat genetisch materiaal lokt een immuunreactie uit op een virus of bacterie, zonder dat die effectief in het lichaam aanwezig zijn. Wanneer dat dan later toch het geval is, weet het lichaam al goed hoe te reageren door snel antilichamen aan te maken. Het onderzoek van BioNTech focust zich op besmettelijke ziekten zoals griep, malaria en HIV, maar ook kanker wil het bedrijf met de mRNA-technologie bestrijden. Enkele voorbeelden van onderzoek zijn: melanoom (huidkanker), prostaatkanker, eierstokkanker, etc.
- Celtherapieën: de onderneming zoekt methoden om T-cellen te maken die aangepast zijn om bepaalde kankers te bestrijden. T-cellen zijn een soort witte bloedcellen die ons lichaam proberen te beschermen.
- Immunomodulatoren zijn moleculen die ons immuunsysteem een boost kunnen geven, maar evengoed zijn er ook types die het immuunsysteem minder actief maken. Beide soorten kunnen helpen in de behandeling van een patiënt, maar het gewenste effect van het onderzoek bij BioNTech is de ‘boost’ van het immuunsysteem. In combinatie met een ander geneesmiddel zou de immunomodulator een versnelde werking van ons afweersysteem moeten veroorzaken. Denk aan een turbo op een motor.
- Antilichamen binden zich aan specifieke moleculen die het lichaam bedreigen, zodat ze zich niet aan lichaamscellen kunnen binden. Samen met het Deense bedrijf ‘Genmab’ voert BioNTech onderzoek naar die antilichamen.
Genmab is één van de vele partners van de Duitse Biotech-speler. Andere samenwerkingsverbanden zijn die met ‘Sanofi’, ‘Siemens’, ‘Bayer Animal Health’, de universiteit van Pennsylvania en enkele andere organisaties. De partijen combineren hun expertise om samen doorbraken te bereiken in farmaceutisch onderzoek.
Verdienmodellen
- Productie en verkoop Covid-19 vaccin
- Onderzoek naar geneesmiddelen voor commercialisatie