Barrick Gold Corp

Het Canadese bedrijf ‘Barrick Gold Corp’ is actief in de mijnbouw. De grondstoffen die de firma ontgint zijn goud en koper. Hoewel technologische vooruitgang de mijnbouw efficiënter en grootschaliger maakt, is het verdienmodel helemaal niet complex. Goud en koper zijn nog steeds populaire metalen, zeker in de industriële wereld, waar ze bijvoorbeeld in elektronica verwerkt worden.

Barrick Gold is aanwezig in 18 landen. Mijnen vind je in Noord- en Zuid-Amerika, maar ook in Afrika, Saoedi-Arabië en Papoea-Nieuw-Guinea. De opmerkelijkste site ligt in de Amerikaanse staat Nevada: daar is ‘Nevada Gold Mines’ het grootste complex ter wereld voor de productie van goud. Niet alle locaties zijn volledig in bezit van Barrick: voor vele projecten werkt de onderneming samen met andere bedrijven. Zo is de site in Nevada bijvoorbeeld een joint-venture met de firma ‘Newmont Mining’ uit de VS.

Naast de bestaande, operationele mijnen zijn er ook nog andere soorten sites. De eerste soort is de categorie ‘projecten’: op die plaatsen voert het bedrijf studies uit naar de haalbaarheid van nieuwe mijnen, om ze eventueel later op te bouwen. Een tweede soort bestaat uit de mijnen die afgeschreven zijn. Als laatste heb je ook nog de mijnen in het proces van ‘Care & Maintenance’. Dat wil zeggen dat de site tijdelijk is stilgelegd, maar wel nog onderhoud krijgt. Op die manier kan zo’n locatie opnieuw in gebruik genomen worden, mochten de marktomstandigheden beter zijn.

De grondstoffen vinden hun weg naar klanten in de bedrijfswereld, waar ze verder verwerkt worden. Zo’n drie klanten van Barrick zijn samen goed voor 30% van de omzet. Ook bepaalde particulieren kunnen terecht bij de onderneming om de (edel)metalen aan te kopen.

Meer