Balta Group

De Balta Groep is een verzameling van allerlei merken binnen de sector van vloerbekleding, hoofdzakelijk (vast) tapijt. In 1964 startte de onderneming met vijf werknemers, onder leiding van oprichter Paul Balcaen. De naam van de firma is dan ook een samentrekking van ‘Balcaen Tapijten’. Door recente gebeurtenissen zal die naam echter niet in bezit blijven van de groep.

De hervorming

Na een aanzienlijk groeitraject in de laatste decennia, besloot de groep om haar activiteiten te herstructureren, met het oog op een betere schuldgraad. Dat gebeurde door de verkoop van enkele divisies, namelijk: vloerkleden (Balta Home), residentieel polypropyleen (Balta carpets en Balta carpet tiles) en de activiteiten zonder weefmachines (Captiqs). De koper van de bedrijfsonderdelen is de Britse speler ‘Victoria plc’. Ook de merknaam ‘Balta’ was onderdeel van de transactie, bijgevolg zal de Balta Group haar naam zeer binnenkort aanpassen.

Het aanbod

De resterende activiteiten zijn voornamelijk gelegen in Europa en de Verenigde Staten. Op die gebieden wil de groep zich in de toekomst concentreren. De volgende vier merken blijven over in het gamma:

  • Modulyss’ is een Belgische producent van tapijttegels voor commercieel gebruik in bijvoorbeeld winkelpanden, kantoren, hotels…
  • arc edition’ concentreert zich ook op commerciële vloerbekleding, maar dan in de vorm van kamerbreed tapijt. Opnieuw is de productie gevestigd in België.
  • De derde en laatste Belgische producent is ‘ITC’. Het aanbod bestaat hier uit premium vloerbekleding voor gebruik in woningen.
  • Aan de overkant van de Atlantische oceaan vind je ‘Bentley Mills’ terug, in Los Angeles. De tapijtproducten en vinyltegels van het merk behoren opnieuw tot het premium-segment. Dat laatste is zeker niet overdreven: Bentley Mills werd ingeschakeld als leverancier voor de rode (en blauwe) loper bij de presidentsverkiezing van Joe Biden.

De verkoop van producten gebeurt ‘business-to-business’. Enkele voorbeelden van klanten zijn: aannemers, groothandelaars en grote bedrijven. Als onderdeel van haar innovatiestrategie lanceerde Balta recent zelfs enkele zakelijke webshops.

Aandeelhouders

De aandeelhoudersstructuur vertoont één grote meerderheidsaandeelhouder met 54% van het kapitaal, namelijk het Luxemburgse bedrijf ‘LSF9 Balta Holdco S.à r.l’. Achter de cryptische entiteit zit het Amerikaanse Private Equitybedrijf ‘Lone Star’, dat in 2015 de groep overkocht. Op dat moment was de Balta Group grotendeels in handen van een ander fonds: het Britse ‘Doughty Hanson’ & Co.’. In 2004 al kwam Doughty Hanson in bezit van 70% van de groep, verkocht door de familie Balcaen. Via de beursgang in 2017 kon Lone Star een deel van haar aandelen verzilveren, maar het blijft dus nog steeds de belangrijkste aandeelhouder.

Meer