Atari

De naam Atari zal voor velen een belletje doen rinkelen. De onderneming ontstond in 1972 in de VS, met als doel videogames te maken. Atari was een van de eerste bedrijven die videospellen op de markt bracht. Legendarische titels zoals ‘Pong’, ‘Asteroids’, ‘Centipede’ en ‘Missile Command’ brachten vermaak voor uren spelplezier.

Vandaag is het bedrijf in Frankrijk gevestigd. Kijk je naar de aandelenkoers en het parcours van de afgelopen decennia, dan merk je snel op dat het bedrijf een rit heeft meegemaakt op een immense rollercoaster. Wat ooit een van de grootste videogamebedrijven was, is nu toch eerder een reliek van het verleden.

Ondanks een bijna-bankroet is het bedrijf nog steeds actief. De activiteiten en producten liggen nog in dezelfde lijn, maar er zijn ook enkele nieuwe aspecten. Zelf maakt Atari een opdeling van vier divisies binnen de firma.

  1. Videogames zijn nog steeds een belangrijk element van de producten. In de recentste jaren kwamen nog titels uit in diverse game-genres. Je kan ze spelen op verschillende manieren: via pc en spelconsoles bijvoorbeeld. Sommige games zijn zelfs beschikbaar op smartphone.
  2. Videoconsoles zijn sinds het begin al dé manier om games te spelen. Zo was er ooit de enorm populaire ‘Atari 2600’ console. Ook vandaag heeft de Franse onderneming een eigen spelcomputer: de ‘Atari VCS’, een soort mini-pc.
  3. Atari X’ is de verzamelnaam voor nieuwe ontwikkelingen in de wereld van ‘Web 3.0’. De divisie wil in die nieuwe ruimte actief zijn met blockchaintechnologie zoals ‘tokens’ en ‘NFT’s’. Ook de metaverse leent zich volgens het bedrijf uitstekend voor videogames, dus onderzoekt het de mogelijkheden.
  4. Licenties zijn een laatste bron van inkomsten. De hyper-bekende merknaam kan door andere bedrijven via een licentie gebruikt worden voor allerlei producten. Zo zijn er bijvoorbeeld Atari-hotels, kledij, kunst, cartoons, bordspellen…

Bij de aandeelhouders van het bedrijf springt één naam meteen in het oog: ‘Wade Rosen’. De huidige CEO heeft meer dan 20% van de aandelen in handen. Andere individuen hebben kleinere posities, zoals de ex-CEO Frédéric Chesnais en investeerder Alexandre Zyngier.

Verdienmodellen

  • Verkopen videogames en spelconsoles
  • Licentieovereenkomsten
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20