ASML

De moderne maatschappij is sterk afhankelijk van chips voor vele technologische toepassingen. Chipfabrikanten zoals X-Fab zorgen voor de aanvoer van zo’n chips, maar ze hebben zelf ook machines nodig voor hun productie. Daar komt een bedrijf zoals ASML in het spel. ASML produceert namelijk machines voor het ontwerpen en vervaardigen van microchips op halfgeleidermateriaal.

De onderneming ontstond in 1984 als Nederlands bedrijf, opgericht door Philips en ASMI (Advanced Semiconductor Materials International). De laatstgenoemde firma was al actief in het maken van apparatuur voor chip-productie. Zo ontstond dan de naam ASM Lithography of ASML. De toevoeging van de ‘L’ van ‘Lithografie’ toont aan waar de focus van het bedrijf ligt.

ASML maakt namelijk machines en software die steunen op ‘lithografie’ om een patroon op halfgeleidermateriaal te ‘printen’. Met behulp van licht in een bepaalde golflengte worden de patronen aangebracht. Samen met nog enkele andere bewerkingen zorgt het herhaalde proces voor tientallen lagen met patronen, die dan samen een microchip vormen. De naam ‘micro’-chip is geen overdrijving. De machines van ASML werken met een precisie van enkele tientallen nanometers. De hoogst mogelijke accuraatheid kan momenteel ook enkel door machines van het bedrijf behaald worden. Dat zorgt voor een unieke marktpositie.

Naast de lithografiemachines zijn er ook machines die de patronen kunnen controleren: ‘Metrologie en Inspectie’. Ook die machines produceert de Nederlandse onderneming. Voor bestaande machines kan je ook bij ASML terecht voor onderhoud en upgrades.

Klanten van ASML zijn chipmakers in over de hele wereld. De activiteiten zijn dan ook uitgespreid over meer dan 60 landen in Europa, Azië en Noord-Amerika.

Verdienmodellen

  • Productie en verkoop machines voor chipproductie
  • Onderhoudsdiensten en upgrades.
  • Diensten (zoals digitale simulaties voor chipmakers)
Meer