Argenx

Argenx is een Belgische speler in het biotech landschap en werd opgericht in 2008. Het bedrijf verricht hoofdzakelijk onderzoek naar geneesmiddelen voor auto-immuunziektes en heeft daarnaast enkele partnerovereenkomsten.

De kern van het geneesmiddelenonderzoek van Argenx is het onderzoek naar geneesmiddelen voor immuunziektes. Specifiek gaat het over ziektes veroorzaakt door het antilichaam ‘immunoglobuline G’. Argenx verricht onderzoek naar de volgende ziektes: de spierziekte ‘MG’, ‘CIDP’ (ontsteking van de zenuwwortels), Pemphigus (een huidaandoening) en ITP (tekort aan bloedplaatjes). Het antilichaam waar Argenx zich op baseert voor de geneesmiddelen noemt het bedrijf ‘Efgartigimod’.

Klinische studies naar de medicijnen lopen nog in vele gevallen. In de Verenigde Staten echter keurde men het geneesmiddel ‘Vyvgart’ tegen de spierziekte MG (Myasthenia Gravis) al goed. Recent kwam ook de goedkeuring binnen Europa.

Enkele andere klinische onderzoeksprogramma’s lopen naast het Efgartigimod-programma, zoals bijvoorbeeld ‘Cusatuzumab’ in de bestrijding van Leukemie.  Andere onderzochte geneesmiddelen zitten nog maar in het preklinische stadium, zoals het ARGX-118 project dat onderzoek voert naar ontsteking van de luchtwegen.  

Naast de eigen onderzoeken heeft Argenx ook enkele partnerschappen. Zo werd bijvoorbeeld een gezamenlijk onderzoek gelanceerd met Leo Pharma naar een medicijn tegen Atopische Dermatitis (atopisch eczeem) en met het Amerikaanse Abbvie naar kankermedicijnen.

Meer