Aperam

Aperam is een industriële producent van staalproducten. Het bedrijf ontstond in 2011 als afsplitsing van een divisie binnen ‘ArcelorMittal’. Die divisie bevatte allerlei specialiteitsproducten op basis van staal.

Het productgamma van Aperam bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Producten van roestvrij staal, zoals leidingen en platen, voor allerlei afzetmarkten (bouw, industrie…).
  • Legeringen (mengsel van allerlei metalen en stoffen) op basis van kobalt en zink.
  • Elektrisch staal’: Producten voor elektriciteitstoepassingen zoals windmolens, transformatoren, elektrische motoren…
  • Koolstofstaal: staal met een hoog koolstofgehalte, gebruikt in o.a. de landbouw en auto-industrie.

Al deze producten passen binnen de vier divisies van het bedrijf: ‘Stainless & Electrical Steel’, ‘Services & Solutions’, ‘Alloys & Specialties’ en ‘Recycling’.

Ecologie is bij Aperam een belangrijke zaak. Zo heeft de producent de laagste CO2 uitstoot van alle staalbedrijven en gebruikt hij biomassa (houtskool) uit eigen bossen voor de productie. In 2021 nam Aperam het Duitse bedrijf ‘ELG’ over, dat actief is in de recyclage van staal. De nieuwe producten uit roestvrij staal zijn 100% recyclebaar, dus je kan spreken van ‘Cradle-to-Cradle’.

De afzetmarkt van Aperam bestaat uit 40 landen, verspreid over de wereld, terwijl de productiefaciliteiten zich voornamelijk bevinden in Europa en Brazilië.

Na de spin-off van Aperam is de invloed van ArcelorMittal zeker nog aanwezig. De familie Lakshmi, die ook een enorm deel van ArcelorMittal in handen heeft, is ook nog steeds aandeelhouder in Aperam, via een stichting. Daarnaast zijn verschillende leden van de familie deel van de raad van bestuur en het management.

Meer