Alstom

Alstom is de wereldwijde nummer 2 in de productie van spoorwegoplossingen. De geschiedenis van de Franse firma gaat terug tot 1928.

In het bijna honderdjarige bestaan transformeerden de activiteiten door verschillende fusies en investeringen. Het bedrijf heeft ook lang nauwe banden gehad met General Electric. In 2014 besloot General Electric een groot deel van Alstoms activiteiten over te kopen. Het eindresultaat is de huidige vorm van het bedrijf, uitsluitend gespecialiseerd in spoorvervoer. De laatste grote verandering voor het bedrijf gebeurde in 2021, met de overname van ‘Bombardier Transportation’.

Het overgenomen bedrijf houdt zich bezig met het produceren van ‘rollend materieel’: een verzamelnaam voor alles wat zich op sporen voortbeweegt, zoals treinen, trams, metro’s, enzovoort. Ook Alstom is al langer actief in die branche, zo leverde het bedrijf bijvoorbeeld al in de jaren 80 Tgv’s aan de Franse spoorwegmaatschappij. Om ‘future-proof’ te blijven concentreert Alstom zich vandaag op het ontwikkelen van spoorvoertuigen met batterijen en aandrijving op waterstof, in partnerschap met Engie.

De onderneming doet veel meer dan alleen de productie van spoorwegvoertuigen. Je kan het bedrijf echt wel zien als een aanbieder van een totaalpakket. Volgende activiteiten behoren ook tot het gamma van Alstom.

  • Infrastructuur: geen trein zonder spoor. Het bouwen van spoorwegen behoort tot de mogelijkheden, maar ook de installatie van apparatuur aan het spoorwegnet.
  • Signalisatie: het bedrijf levert ook signalisatie diensten, waarbij het een vloot van rollend materieel veilig en efficiënt organiseert over het bestaande netwerk via software en controlekamers.
  • Diensten zoals onderhoud, herstellingen en modernisering van een bestaande vloot.
  • ‘Turnkey’ of kant-en-klaar systemen zijn een combinatie van voertuigen, infrastructuur, signalisatie en diensten. De bundel kan in één keer bij Alstom besteld worden.
  • Onderdelen: voor eigen voertuigen produceert het bedrijf onderdelen, maar evengoed verkoopt het ook componenten aan andere fabrikanten.
  • Digitale mobiliteitsoplossingen zijn softwaresystemen ter ondersteuning of voor de verbetering van de reiservaring. Denk daarbij aan software die real-time info verschaft over treinverkeer of software voor het beheer van een vloot. Ook veiligheidssystemen zitten in deze divisie. Ten slotte zijn er ook de softwaresystemen voor de autonome besturing van metro’s en treinen.

In totaal werkt Alstom in meer dan 70 landen wereldwijd, met een grote concentratie in Europa. Zo’n 150.000 voertuigen van het bedrijf zijn momenteel actief.

In de aandeelhoudersstructuur is één partij duidelijk aanwezig: de ‘CDPQ’ of ‘Caisse de dépôt et placement du Québec’. De organisatie heeft zo’n 17,5% van het aandelenkapitaal in handen. De aandelenpositie kwam er door de overname van Bombardier Transportation, waar de CDPQ in investeerde. Tot voor kort was ook de Franse telecomoperator Bouygues een belangrijke aandeelhouder, maar het verkocht haar aandelen in 2021.

Verdienmodellen

  • Verkoop van rollend materieel en onderdelen
  • Contracten voor constructie en onderhoud van infrastructuur
  • Diensten zoals onderhoud en herstellingen
  • Signalisatiediensten
Meer