Airbus

De hoofdzetel van Airbus ligt in Nederland en het hoofdkantoor in Frankrijk. Best omschrijven we het bedrijf dus als ‘Europees’. De firma produceert sinds 1970 heel wat luchtwaardig materiaal, veel meer dan enkel vliegtuigen. Het blijft ook niet bij hardware, ook op het digitaal gebied heeft Airbus wat te bieden. De activiteiten van de onderneming zijn op te delen in enkele categorieën

Een eerste, overduidelijke activiteit is de productie van vliegtuigen, maar ook van helikopters. Zo zijn er modellen bedoeld voor de commerciële luchtvaart van personen en goederen. Daarnaast biedt het bedrijf ook aan bedrijven materieel in de vorm van ‘corporate jets’ en helikopters.

Ook voor militaire toepassingen maakt Airbus heel wat apparatuur. Naast helikopters, cargovliegtuigen en een jachtvliegtuig, produceert het ook onbemande luchtvaartuigen of ‘UAS’, beter bekend als ‘drones’.

Je kan ook terecht bij Airbus voor bepaalde diensten. Zo kunnen luchthavens de hulp inschakelen van het bedrijf om hun operationele activiteiten te optimaliseren. Communicatiediensten voor bedrijven, hulpdiensten en militaire toepassingen zijn ook een expertisegebied, al dan niet met behulp van satellieten.

Als laatste beschermt Airbus klanten op vlak van cybersecurity. Overheden, bedrijven en defensie doen beroep op Airbus voor bescherming van digitale informatie, maar bijvoorbeeld ook van grote gebouwen. Beveiligings- en communicatiesystemen moeten bedreigingen efficiënt opsporen en elimineren.

Verdienmodellen

  • Productie en verkoop luchtvaartuigen
  • Dienstverlening (cybersecurity, satellietbeelden, …)
Meer