De ‘Air France KLM’ groep is actief in de luchtvaartsector. De naam ontstond in 2004, toen het Franse ‘Air France’ en het Nederlandse ‘KLM’ de handen in elkaar sloegen. De beide maatschappijen hadden al een geschiedenis die teruggaat tot het begin van de 20ste eeuw. Samen vormen ze vandaag een concern dat dagelijks een paar duizend vluchten organiseert, wereldwijd. De grootste hubs liggen in Parijs en Amsterdam, wat niet echt verbazend is, gezien de geschiedenis van de onderneming.
Er zijn drie grote activiteiten waar de groep inkomsten uit haalt. De eerste en belangrijkste is het luchtvervoer van passagiers. Een tweede bezigheid is het transporteren van goederen via vliegtuig, al geeft de groep aan dat het deze activiteit afbouwt, door grote concurrentie. Een derde en laatste kernactiviteit is ‘aeronautisch onderhoud’. Air France KLM voorziet in onderhoud en reparaties van vliegtuigen, zowel voor haar eigen vloot als voor derde partijen. Zo diversifieert de groep haar inkomstenbronnen.
Enkele merken zijn actief onder het moederbedrijf. Zo zijn er ‘KLM’ en ‘Air France’, maar ook de lage-kostenmaatschappij ‘Transavia’. Air France heeft op haar beurt nog een dochtermerk ‘HOP’.
Naast de merken in bezit van de groep, zijn er ook enkele joint-ventures waar Air France KLM deel van uitmaakt. Zo heb je de trans-Atlantische joint-venture met ‘Delta Airlines’ en ‘Alitalia’. Een andere joint-venture die een veel uitgebreider gebied bestrijkt is: ‘SkyTeam’. Ook met de maatschappij ‘China Eastern Airlines’ is er een partnerschap.
De partnerschappen van Air France KLM zijn ook weerspiegeld in de aandeelhoudersstructuur van de firma. Zo hebben Delta Airlines en China Eastern elk ongeveer 8,8% van de aandelen in handen. Ook de Nederlandse en Franse staat hebben een aandeel in de groep, elk zo’n 14%.
Verdienmodellen
- Luchtvervoer van passagiers en goederen
- Onderhoud van vliegtuigen