Adyen

Het Nederlandse bedrijf Adyen levert een betaalplatform aan bedrijven. De firma maakte in 2006 haar debuut in Europa en had als eerste grote klant ‘Groupon’. Sindsdien heeft de onderneming zeker niet stilgezeten: door de jaren heen kreeg Adyen er vele klanten bij in nieuwe gebieden waar het licenties kreeg.

Het hoofdproduct van Adyen is een betaalplatform dat heel wat betalingsmethodes aanvaardt. Apple pay, Bancontact, kredietkaarten, Google Pay en heel wat andere betaalmiddelen. Het platform verbindt diverse betaalnetwerken, met als doel om de shopervaring van een klant zo vlot mogelijk te laten verlopen. Zowel voor online-aankopen als betalingen op fysieke locaties kan je het platform gebruiken. Voor fysieke winkels, horecazaken en andere ‘real-life’ betalingen werkt het bedrijf met betaalterminals. Het verdienmodel van het platform bestaat uit een vergoeding die Adyen per transactie aanrekent voor de afhandeling van de betaling.

Naast het platform voor betalingen zijn er ook enkele andere producten te verkrijgen. Zo is er een handvol softwaretools die je tegen vergoeding kan inschakelen. De tools moeten de zakelijke klanten helpen met de analyse van betalingsdata, de betaalprocedure optimaliseren, risico’s automatisch melden en betalers autoriseren. Ook betalingen aan een goed doel of het neutraliseren van de ecologische voetafdruk door een retail-klant is mogelijk met software. Er is ook nog de mogelijkheid voor bedrijven om hun eigen (fysieke) betaalkaarten te laten maken bij Adyen. Een bedrijf kan die kaarten dan instellen voor de betaling in bepaalde landen, bij bepaalde handelaars…

Op de wereldkaart zie je dat Adyen in zo’n 110 landen actief is. De klanten van het bedrijf zijn er van formaat: enkele ondernemingen die de diensten gebruiken zijn Meta (vroeger Facebook), Microsoft, eBay, Uber, Spotify en nog vele andere. Wees dus zeker niet verbaasd wanneer je op een betalingsoverzicht van je bank de naam ‘Adyen’ ziet verschijnen.

Beide oprichters van het Nederlandse bedrijf ‘Pieter van der Does’ en ‘Arnout Schuijff’ hebben enkele procentjes van de firma in handen via aandelen. Vergis je niet: die enkele procentjes maken van elk van de oprichters een miljardair en daarmee behoren ze tot de rijkste Nederlanders. Zeker niet slecht voor een bedrijf dat nog geen 20 jaar oud is.

Verdienmodellen

  • Vergoedingen voor betalingen via betaalplatform
  • Softwarelicenties
  • Verkoop van fysieke betaalkaarten aan bedrijven
Meer