Acacia Pharma

Acacia Pharma is een jong biotechbedrijf, gevestigd in de UK en VS. De hoofdzetel bevindt zich in Cambridge (UK) en de productiefaciliteit ligt in Delaware (VS). De focus van het bedrijf is verdoving en postoperatieve medische behandeling. Momenteel heeft de firma twee goedgekeurde producten en één medicijn dat in ontwikkeling is.

Het eerste product is een verdovingsmiddel voor kortstondige narcose: Byfavo. De patiënt kan daarmee in een slaaptoestand worden gebracht voor korte ingrepen van 30 minuten of minder. Die korte werking is een eigenschap die het medicijn moet onderscheiden van andere methoden voor algehele anesthesie. Hiervoor sloot Acacia een deal met ‘Cosmo Pharmaceuticals’ voor een licentie.

Het tweede product uit het gamma heet ‘Barhemsys’. Dat middel is erop gericht om misselijkheid en braken na een operatie of ingreep te voorkomen. Het fenomeen krijgt de term ‘PONV’ of ‘PostOperative Nausea and Vomiting’ in het Engels. Aansluitend onderzoekt Acacia ook ‘APD403’, een vergelijkbaar middel. ‘APD403’ is eerder gericht op de bestrijding van misselijkheid en braken bij patiënten na een chemokuur. De benaming daarvoor is vergelijkbaar, ‘CINV’ of ‘Chemoterapy Induced Nausea and Vomiting’.

De onderneming heeft een eigen commerciële infrastructuur in de Verenigde Staten. Het verzorgt daar ook zelf de verkoop van de goedgekeurde middelen. Buiten de VS is het plan om via partnerschappen de producten te verkopen. Partners kunnen dan licenties kopen voor de distributie van de producten.

Meer