Siemens

SIEMENS N ORD - DE0007236101
132,06  EUR  1.06  (0.81%)
131,00
Vorige sluiting
132,06
Huidige koers
130,86
Open
0,81%
Verschil
130,28
Laagste
132,20
Hoogste
Ask
0,00
Bid
0,00
Volume
0
Uitgegeven effecten
0
Beurskapitalisatie
0
Exchange
Cboe Europe DXE (EU)
Laatste update
ISIN
DE0007236101
RIC
SIEd.DXE

Siemens is een Duits technologiebedrijf met een divers aanbod producten en diensten. De oorsprong van de firma ligt bij Werner von Siemens, die in 1847 een verbeterde versie van de telegraaf ontwierp. De huidige vorm van de onderneming is terug te brengen naar 1966. Op dat moment smolten drie gespecialiseerde ‘Siemens-bedrijven’ samen tot één bedrijf of ‘Aktiengesellschaft’.

Consumenten herkennen de merknaam misschien van huishoudproducten in de keuken of wasruimte, maar laat dat nu net niet een activiteit van Siemens zelf zijn. In één van de vele reorganisaties van het bedrijf besloot Siemens namelijk in 2015 de divisie met huishoudproducten te verkopen. De huidige eigenaar ‘BSH Appliances’ mag wel de merknaam ‘Siemens’ blijven gebruiken.

Waar de onderneming wel actief mee bezig is, is ‘digitalisering en automatisering’. De verzamelterm moet een enorme lading dekken, bestaande uit diverse diensten en producten. De focus ligt daarbij hoofdzakelijk op de noden van bedrijfsklanten wereldwijd. Er zijn zo’n vijf verschillende bedrijfstakken, elk met hun eigen specialisatie. Bovendien zijn ze op te delen in twee groepen: ‘Industrial Business’ en ‘Financial Services’.

Industriële activiteiten (Industrial Business)

Een eerste divisie heet ‘Digital Industries’. Voor de digitalisering en automatisering binnen de industriële sector levert Siemens allerlei mogelijkheden. Bedrijven kunnen consultants inschakelen, maar ze kunnen evengoed softwarepakketten aanschaffen voor een efficiëntere werking. Op vlak van hardware levert Siemens motoren, sensoren, controlesystemen en nog veel meer. Alles staat dus in teken van een totaaloplossing voor industriële producenten. De belangrijkste sectoren binnen de afzetmarkt zijn onder andere de autosector, farmaceutische producenten en de chemische sector.

Als tweede bedrijfstak is er ‘Smart Infrastructure’. Ook hier zijn zowel hardware- als softwareproducten verkrijgbaar, voor efficiënt beheer van gebouwen en infrastructuren. De fysieke producten zijn hoofdzakelijk componenten voor klimaatcontrole, distributie van elektriciteit en veiligheid. De software kan infrastructuur efficiënter maken, maar er zijn ook simulatiepakketten om tests uit te voeren op digitale versies van een constructie.

Mobility’ is de naam van een derde bedrijfstak. Een groot onderdeel van de activiteiten in het segment bestaat uit spoorwegvervoer en -infrastructuur. Siemens produceert allerlei soorten treinen en locomotieven. Daarnaast kan het ook de spoorinfrastructuur voorzien, voor een totaaloplossing of ‘Turnkey’-oplossing. Opnieuw kan software niet ontbreken. Klanten kunnen bijvoorbeeld software aankopen voor spoorwissels op afstand en automatische besturingssystemen. Een belangrijke concurrent van Siemens Mobility is het Franse ‘Alstom’.

Een laatste divisie binnen ‘Industrial Business’ noemt Siemens ‘Siemens Healthineers’. De focus ligt hier op de medische wereld. Het gamma bevat totaaloplossingen voor diagnoses en beeldvorming. Denk aan x-ray, CT-scans, diagnosesystemen voor moleculaire virologie… Daarnaast is er ‘Varian’, gespecialiseerd in oncologie. Een laatste onderdeel is ‘Advance Therapies’. Zoals de naam doet vermoeden zijn dat hoogtechnologische producten, zoals robotica voor gebruik binnen bloedvaten. Belangrijk te vermelden is dat de afdeling Healthineers een afzonderlijk beursgenoteerd bedrijf is, waarin Siemens voor 75% eigenaar is.

Financiële diensten (Financial Services)

Naast alle voorgaande activiteiten die het bedrijf klasseert als ‘Industial Business’, is er ook een financieel luik aan de onderneming. ‘Siemens Financial Services’ zorgt voor de financiering van projecten voor haar klanten, mochten ze dat wensen. Niet alleen klanten kunnen genieten van het aanbod: ook externe bedrijven kunnen financiering krijgen van Siemens. Soms in de vorm van leningen en schuldinstrumenten, maar soms koopt Siemens ook aandelen binnen bedrijven als vorm van kapitaalverschaffing.

Dat brengt ons bij een laatste onderdeel van de immense hoeveelheid bedrijfsactiviteiten: de ‘Portfolio Companies’. Portfoliobedrijven omvatten gespecialiseerde producten, diensten, systemen en software. Het doel van Siemens is om haar portfoliobedrijven verder te ontwikkelen en laten aangroeien, om ze later te verkopen aan andere bedrijven of investeerders. Het is ook mogelijk dat een portfoliobedrijf uiteindelijk wordt opgenomen in één van de eigen divisies.

Aandeelhouders

Binnen de aandeelhoudersstructuur valt op te merken dat de familie Siemens zelf nog steeds voor ongeveer 6% eigenaar is van de onderneming. In percentages klinkt dat niet meteen spectaculair, maar het gaat toch over enkele miljarden euro’s aan beurswaarde.

Verdienmodellen

  • Verkoop Hardware en Software
  • Consulting diensten
  • Financieringsdiensten
  • Participaties in bedrijven
b2b / b2g
Sector(en)
Technologie, Industrie, Gezondheidszorg, Mobiliteit, Vastgoed & Facility diensten, Financieel
Opgericht
1966
Medewerkers
303.000
Management team
Roland Busch
President and Chief Executive Officer of Siemens AG
Cedrik Neike
Member of the Managing Board of Siemens AG and CEO Digital Industries
Matthias Rebellius
Member of the Managing Board of Siemens AG and CEO Smart Infrastructure
All management team...
Producten / merken
Digital Industries
Smart Infrastructure
Mobility
Overige producten / merken...
Laatste update:
Laatste update:

Beleggers kijken uit naar banenrapport VS

(ABM FN-Dow Jones) Beleggers gaan een beursweek tegemoet, waarin het zwaartepunt ligt op het Amerikaanse banenrapport. Ook volgen er cijfers uit de Europese industrie.

Maandag opent de macroweek met cijfers over de geldhoeveelheid in de eurozone. Dinsdag let de markt op het Europese en Amerikaanse consumentenvertrouwen. Ook de Duitse inflatie over november kan op aandacht van beleggers rekenen, naast de ontwikkeling van de huizenprijzen in de VS.

Woensdag is het druk, met Franse inflatie- en groeicijfers, maar ook met data over de Duitse werkloosheid. Daarnaast komen er vanuit de eurozone voorlopige inflatiecijfers over november. Het zwaartepunt van de dag zal echter liggen op economische groeidata uit de VS en het Amerikaanse banenrapport van ADP.

Op donderdag ligt de nadruk op de Amerikaanse, Europese en Britse industrie, terwijl beleggers ook inzicht krijgen in Europese werkloosheidscijfers.

Banenrapport

Naast het banenrapport van ADP, krijgen beleggers het officiële rapport op vrijdag. Deze cijfers kunnen bepalend zijn voor het rentebeleid van de Federal Reserve.

Uit het banenrapport van vorige maand bleek dat er in oktober 261.000 banen bij zijn gekomen, terwijl de markt op een groei van 205.000 banen rekende. De werkloosheid nam wel toe, van 3,5 naar 3,7 procent en het gemiddelde uurloon steeg met 0,12 dollar tot 32,58 dollar.

"Een sterker dan verwacht rapport", oordeelde marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade toen.

Volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank waren de banengroei en loonstijging "nog geen aanleiding voor de Fed om het huidige verkrappingsbeleid te matigen."

Inmiddels lijken beleggers wel te anticiperen op een lager tempo in de renteverhogingen. Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering die afgelopen week verschenen, bleek dat de meeste Fed-bestuurders voor een lager tempo van renteverhogingen zijn. "Een afnemende inflatie en een lagere economische groei geven ook alle ruimte om de voet iets van het rempedaal te halen", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

"De notulen bevestigden dat de Fed bereid is om de rentes in een wat lager tempo te verhogen en dat is goed nieuws", zo stelde Aslam van AvaTrade. De analist waarschuwt wel dat het belangrijk is om te blijven letten op de macro-economische data. "De markt moet zich niet blindstaren op het monetaire beleid."

Cijfers achter de rug

In Nederland is het cijferseizoen nu wel geweest. Alleen op woensdag staan er nog cijfers van Azerion gepland. En op donderdag houden Corbion en Heineken nog een beleggersdag. 

In België is het niet veel drukker. Unifiedpost houdt op woensdag een beleggersdag.

Internationaal wordt het ook rustiger. HP komt op dinsdagavond met cijfers, gevolgd door kwartaalresultaten van Salesforce en Snowflake op woensdag. Donderdag opent Kroger de boeken, wat zeker voor aandeelhouders van Ahold Delhaize nuttig is om te volgen. Kroger wil Albertsons overnemen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Valuta: Europese inflatiecijfers en banendata VS bepalen richting

(ABM FN) Na een rustige Thanksgiving-week zullen komende week Europese inflatiecijfers en Amerikaanse banencijfers de aandacht opeisen.

"Met name de NFP [banenrapport] aankomende vrijdag hebben een reputatie hoog te houden. Echter zal er wel een forse daling nodig zijn om het niveau van euro/dollar 1,05 weer te doorbreken, maar zeg nooit nooit", aldus valutaspecialist Joost Derks van iBanFirst.

Tot die tijd houdt Derks met een bandbreedte van 1,0250-1,0500.

"Als 1,05 doorbroken wordt kan 1,0550 of 1,06 ook snel op de kaart", aldus Derks.

Hoewel het afgelopen week rustig was vanwege Thanksgiving in de Verenigde Staten en het dus lijkt alsof de volatiliteit is afgenomen, moeten beleggers zich daardoor niet in de luren laten leggen, aldus de valutaspecialist van iBanFirst.

"Bij ieder inflatiecijfer, banenrapport of escalatie in Oekraïne of elders in de wereld zullen de koersen reageren", volgens Derks.

Komende week is ook de opmaat "naar de week van 12 december, ‘Super Central Bank week’ waarin zowel de Fed, ECB, BoE, SNB en de Noorse centrale bank hun rentebesluit bekend maken", aldus Derks.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Uitgelicht: laagste koers ooit voor Mithra

(ABM FN) Het aandeel Mithra kreeg afgelopen week een forse klap te verwerken en sloot vrijdag af op 4,31 euro, terwijl eerder op de dag met 4,26 euro zelfs een nieuwste laagste koers ooit werd opgetekend. Het aandeel leverde op weekbasis 29 procent in.

Er was niet meteen een directe aanleiding voor de koersdaling van afgelopen week. Vanaf donderdag begon het aandeel fors te dalen bij hoge volumes. Dit nadat enkele grote blokorders werden gedetecteerd. De daling kan gelieerd zijn aan de nieuwe kredietlijn die Mithra vorige week opende bij LDA Capital. De groep kreeg 3,7 miljoen euro in ruil voor aandelen die men ontving tegen een forse korting onder de toenmalige beurskoers.

LDA Capital gebruikt deze aandelen echter om short te kunnen gaan op Mithra door de nieuwe aandelen op de markt te verkopen tegen hogere prijzen. Dat is interessant voor LDA Capital die hiermee mooie winsten kan maken, maar zet wel extra druk op het aandeel.

Buiten deze technische verkoopdruk kan ook meespelen dat het vierde kwartaal bijna afgelopen is en er nog steeds geen deal is rond het kandidaatgeneesmiddel Donesta. Eerder liet Mithra weten dat een deal ten laatste in het vierde kwartaal verwacht moest worden. Dat de deal er momenteel nog niet is, maakt beleggers extra nerveus.

Echter is de daling niet onverwacht. "Als er in de komende weken geen Donesta-deal komt, verwachten wij dat de tweede tranche van de converteerbare obligatie-uitgifte zal worden opgenomen, waardoor de technische druk op de aandelen op korte termijn verder zal toenemen", waarschuwde analist Beatrice Allen van Berenberg al medio oktober.

"De voortdurende conversie naar aandelen aan een gemiddelde prijs van 5 tot 6 euro per aandeel, legt de handel in het aandeel effectief aan banden", zei Allen toen. Sinds het begin van het jaar heeft het aandeel Mithra al ruim 78 procent van zijn waarde verloren, en is het ver verwijderd van zijn piek van rond de 37 euro per aandeel in 2018.

Wel heeft het bedrijf momenteel geen acute cashproblemen. Zo heeft men door de kredietlijn en een recente kapitaalinjectie door aandeelhouders een cashbuffer die voldoende moet zijn om over de Donesta deal te onderhandelen zonder financiële zorgen. Ook zal men begin 2023 vermoedelijk een fors dividend ontvangen van Mayne Pharma waar de groep aandelen in heeft.  Op 27 januari krijgen aandeelhouders een superdividend van 113 miljoen Australische dollar. Mithra heeft 9,6 procent van de aandelen van Mayne Pharma in handen.

Opluchting

Vrijdag zag Mithra, na twee dagen van forse koersdalingen op rij, noodzaak om de markt te informeren. Mithra meldde de markt dat er nog altijd wordt onderhandeld met potentiële partners voor Donesta. En ook denkt Mithra nog altijd voor het jaareinde definitieve biedingen te kunnen presenteren. Ook verwacht Mithra voor het einde van dit jaar met studiedata over de veiligheid te kunnen komen uit een Fase 3 studie in de Verenigde Staten en Canada.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Inflatie en recessieangst VS hinderen Black Friday niet

(ABM FN-Dow Jones) Ondanks zorgen over een recessie en de hoge inflatie in de Verenigde Staten, verwacht Adobe Analytics dat de omzet op Black Friday 1 procent is gestegen ten opzichte van vorig jaar, naar 9 miljard of mogelijk zelfs 9,2 miljard dollar. Dit bleek zaterdag uit actuele data.

Populaire items zijn de Apple Watch en AirPods, maar ook computerspelletjes.

De online-omzet op Thanksgiving Day komt volgens Adobe uit op 5,3 miljard dollar, een stijging van bijna 3 procent op jaarbasis. 

De grootste winkelomzet moet echter nog komen. Adobe rekent voor Cyber Monday op een online omzet van ruim 11 miljard dollar in de VS, een toename op jaarbasis van ruim 5 procent.

Kijkend naar "Cyber Week", van Thanksgiving tot en met Cyber Monday in de VS, voorspelt Adobe een totale omzet van bijna 35 miljard dollar, zo'n 3 procent meer dan een jaar eerder.

De National Retail Federation verwacht verder dat Amerikanen tijdens het feestdagenseizoen tussen de 943 en ruim 960 miljard dollar uit zullen geven, wat een stijging op jaarbasis zou betekenen van 6 tot 8 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Wall Street vlak gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag na een verkorte handelsdag vlak gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index sloot vlak op 4.026,12 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent op 34.347,03 punten en de Nasdaq sloot 0,5 procent lager op 11.226,36 punten.

De Amerikaanse aandelenmarkten waren donderdag gesloten vanwege Thanksgiving Day en openden vrijdag de deuren alleen voor een verkorte sessie vanwege BlackFriday. 

In totaal zijn meer dan 166,3 miljoen Amerikanen van plan om te winkelen van Thanksgiving Day tot en met Cyber Monday, circa 8 miljoen personen meer dan vorig jaar, volgens prognoses van de National Retail Federation en Prosper Insights & Analytics.

"Tot nu toe worden de vakantie-uitgaven ondersteund door een sterke banenmarkt, maar het spaargeld uit de coronavirusperiode wordt langzaam uitgehold", zei retail-analist Ted Rosman van Bankrate.com. 

Woensdag sloot Wall Street hoger, nadat uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve bleek dat de Amerikaanse centrale bank zou kunnen beginnen met het vertragen van zijn agressieve rentebeleid tijdens de komende beleidsvergadering in december.

Bovendien verlaagde de Chinese centrale bank vrijdag de ratio van de deposito's die banken in reserve moeten houden met 0,25 procentpunt tot gemiddeld 7,8 procent, waardoor ongeveer 70 miljard dollar aan geld zou vrijkomen in een economie die gebukt gaat onder een nieuwe uitbraak van het coroanvirus.

De euro/dollar noteerde op 1,0401. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0363 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0408 op de borden. 

Olie noteerde vrijdag tot 1,7 procent lager.    

Maandag staan in de Verenigde Staten geen macro-publicaties geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Beleggers letten vrijdag met name op de bewegingen van de aandelen van retailers als Walmart, Best Buy en Amazon. Walmart steeg 0,1 procent, Best Buy verloor 0,5 procent, terwijl Amazon.com 0,1 procent lager noteerde.

Apple daalde 2,1 procent. De techreus probeert problemen op te lossen bij zijn grootste iPhone-fabriek in China. Apple zou volgens de Britse tabloid Daily Star interesse hebben om voetbalclub Manchester United over te nemen, hoewel de krant geen bronnen aanhaalde.

Tesla moet ongeveer 80.000 auto's terugroepen in China, vanwege problemen met de software en de veiligheidsgordel, daags nadat de Amerikaanse toezichthouder ook aandrong op een terugroepactie van honderdduizenden auto's. Het aandeel verloor 0,3 procent.

Aandelen Activision Blizzard komen mogelijk in beweging door een bericht van Politico woensdagavond laat dat de Federal Trade Commission de overname door Microsoft zou willen blokkeren. Het aandeel daalde 4,0 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Chinese lockdowns drukken op olieprijs

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie noteerde vrijdag rond het vervroegde slot van Wall Street lager, vanwege de aanhoudende zorgen over de vraagvooruitzichten van China, terwijl de markt wachtte op het besluit over een prijsplafond voor Russische olie.

Wall Street was donderdag gesloten vanwege Thanksgiving Day en opende vrijdag de deuren alleen voor een verkorte sessie vanwege BlackFriday. Om 19.00 uur CET sloot Wall Street de deuren.

"Oliehandelaren wachten op het besluit over een EU-prijsplafond", zei marktanalist Stephen Innes van SPI Asset Management. Als het plafond te hoog wordt vastgesteld, zullen de Russische inkomsten en oliestromen waarschijnlijk niet worden beïnvloed", zei hij, "maar een laag prijsplafond kan voorwaarden scheppen voor vergelding."  

"In de tussentijd, neemt een veronderstelde limiet van 65 tot 70 dollar per vat de angst voor onderbrekingen van de Russische aanvoer weg, terwijl het stijgende aantal coronavirusgevallen in China op het sentiment blijven drukken", zei Innes.

"Het wegverkeer in China is de afgelopen weken gedaald, vanwege stijgende coronavirusgevallen", aldus analisten van ANZ Research. "De vraag naar benzine in de Verenigde Staten neemt ook af naarmate het reisseizoen daar eindigt", voegden de analisten toe.

Daarnaast profiteerde de olieprijs vrijdag van een "mild zwakke" Amerikaanse dollar.

De decemberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie noteerde vrijdag 1,7 procent lager op 76,75 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Europese beurzen vrijwel vlak gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag vrijwel vlak gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot vlak op 440,73 punten, de Duitse DAX sloot vlak op 14.541,38 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,1 procent op 6.712,48 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent hoger op 7.486,67 punten.

De Europese aandelenmarkten kwamen vrijdag nauwelijks van hun plek, terwijl de zorgen over het consumentenvertrouwen en de economische groei boven de markt blijven hangen, waarbij beleggers zich vastklampen aan de hoop dat centrale banken hun beleid minder agressief zullen verkrappen.

Vanwege een verkorte handelssessie op Wall Street door Thanksgiving en Black Friday zijn de handelsvolumes vrijdag ook in Europa lager.

"Mogelijk dat in verband met de koopgekte er nog wat extra aandacht van beleggers uitgaat naar retailers als Amazon.com, Walmart en bijvoorbeeld Alibaba", zei analist Justin Blekemolen van online broker LYNX. "Het positieve sentiment onder beleggers wordt bovendien aangewakkerd door ‘dovishe’ geluiden vanuit de Fed", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat het consumentenvertrouwen in Duitsland in december is gestegen, maar niet iets minder sterk dan verwacht, terwijl het vertrouwen in Frankrijk in november ook iets is opgelopen.

De Duitse economie is in het derde kwartaal op kwartaalbasis met 0,4 procent gegroeid. Op jaarbasis groeide de Duitse economie met 1,3 procent. De groeicijfers waren verrassend, oordeelde econoom Carsten Brzeski van ING.

De euro/dollar noteerde op 1,0393. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0407 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0408 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 0,3 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Lund-Yates van Hargreaves Lansdown zag in heel Europa vooral de koersen van energieaandelen er goed bij liggen vandaag, geholpen door een hogere olieprijs. Zo steeg Shell in Amsterdam 0,8 procent. De koers van het aandeel BP won in Londen 1,2 procent en van TotalEnergies steeg in Parijs 1,3 procent.

In Parijs won ArcelorMittal 0,7 procent en Pernod Ricard daalde 2,2 procent.

In Frankfurt steeg RWE 1,9 procent, Daimler Truck won 1,6 procent en Beiersdorf noteerde 1,4 procent hoger. Zalando daalde 2,8 procent, terwijl Adidas 2,3 procent lager noteerde.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 4.027,03 punten. De Dow Jones index steeg 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Bel20 sluit licht hoger af

(ABM FN) Een lichte aarzeling was vrijdag bij beleggers te bespeuren op de Brusselse beurs, waar de Bel20 0,2 procent hoger afsloot op 3.707 punten.

De kortere handelsdag van Wall Street op de vrijdag na Thanksgiving bleef wegen op de beurshandel, waarbij het beleggers ontbrak aan richtinggevende katalysatoren.

In Brussel werd de handelssessie geanimeerd door VGP dat zijn kapitaalverhoging voltooide. Op zoek naar vers geld meldde de specialist in logistiek vastgoed dat de aandelenuitgifte volledig is onderschreven.

Over het algemeen lijkt het beleggerssentiment optimistischer, aangezien "de op woensdag gepubliceerde notulen van de Fed de deur openzetten voor enige versoepeling van de Amerikaanse rente" aldus Bernard Keppenne van CBC Bank.

Als de Fed erin slaagt om de inflatie omlaag te brengen, zou dat volgens de econoom kunnen betekenen dat de Amerikaanse economie afstevent op een zachte landing.

"En aangezien een meerderheid van de centrale banken dit jaar de Fed heeft gevolgd in haar verhogingen, zou het hen ook in staat stellen hun voet van het gaspedaal te halen".

De daling van de dollar ten opzichte van een mandje valuta's was de afgelopen dagen indrukwekkend, aldus Keppenne.  En hoewel het niet alle winsten van dit jaar uitwist, neemt het wel wat druk weg bij andere centrale banken, voegt de econoom eraan toe, verwijzend naar de ingevoerde inflatie, die logischerwijs wordt afgezwakt.  

"Met de daling van de olieprijs en WTI in het bijzonder, vermindert dit duidelijk de geïmporteerde inflatie" bevestigt hij.  

Vrijdag bedroeg de prijs van een vat WTI-olie 78 dollar, tegenover 85 dollar een week geleden. Het TTF-futurescontract voor gas stond vrijdagavond vroeg op 124 euro per megawattuur.

Stijgers en dalers

In de hoofdindex was Elia een van de grootste stijgers van de sessie, met een winst van 4,0 procent.  

De elektriciteitsnetbeheerder heeft zijn jaarlijkse vooruitzichten voor 2022 verhoogd. Degroof Petercam was van mening dat een 'Afbouwen' aanbeveling niet langer gerechtvaardigd was en verhoogde zijn aanbeveling naar 'Houden'.

VGP, dat aankondigde dat de aandelenuitgifte volledig is onderderschreven en daarmee 302,9 miljoen euro heeft opgehaald, won 5,1 procent.

Onderaan de tabel daalde zijn sectorgenoot WDP met 2,3 procent.

In de BelMid moet met name Euronav worden genoemd, dat meer dan 2 procent won, terwijl Mithra met nog eens 18,8 procent daalde tot 4,31 euro, waarmee het een historisch dieptepunt bereikte.

Ascensio, dat gisteravond cijfers publiceerde, noteerde stabiel.

Montea, waarvan het koersdoel door Kepler Cheuvreux werd verlaagd van 79,00 naar 75,00 euro met een ongewijzigde 'Houden'-aanbeveling, daalde 3,3 procent.

In de BelSmall steeg Belysse met 1,2 procent, terwijl Biocartis daalde met 6,3 procent.  

Berenberg heeft vrijdag zijn koersdoel voor Unifiedpost verlaagd van 24,00 euro naar 6,00 euro, maar handhaafde zijn koopaanbeveling. De aandelen van de groep leveren 0,6 procent in.

Wall Street

De S&P500 noteert vrijdag bij schrijven stabiel.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Wall Street richting verdeelde opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een verdeelde opening tegemoet. De futures op de S&P 500 stijgen in aanloop van de openingsbel zo'n 0,1 procent, terwijl die op de Nasdaq zo'n 0,1 procent dalen.

Het belooft een rustige dag te worden in New York. Donderdag bleven de deuren gesloten omdat de Amerikanen Thanksgiving vierden en vrijdag stopt de handel eerder vanwege Black Friday.

De verkorte handelsweek bracht weinig spektakel. Beleggers waren vooral gefocust op de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve, die lieten doorschemeren dat het tempo van de renteverhogingen wellicht omlaag gaat.

Vrijdag kijken de beleggers die geen lang weekend vieren vooral naar de ontwikkeling van de Black Friday-verkopen.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING zijn veel ondernemers positief over zowel Black Friday als de vooruitzichten voor de feestdagen.

"Dat is dan weer goed nieuws voor de winstgroeiverwachtingen, die door analisten de afgelopen weken juist in rap tempo zijn verlaagd", aldus de marktkenner.

Op macro-economisch vlak is het vrijdag rustig. De euro/dollar noteert vanmiddag op 1,0371. WTI-olie is zo'n 1,5 procent duurder dan woensdag. Op weekbasis is een vat ruwe olie wel een procent goedkoper geworden.

Bedrijfsnieuws

Beleggers zullen vandaag letten op de bewegingen van de aandelen van retailers als Walmart, Best Buy en Amazon. Voorbeurs dalen de aandelen licht.

Apple beweegt voorbeurs een procent lager. De techreus probeert problemen op te lossen bij zijn grootste iPhone-fabriek in China. Apple zou volgens de Britse tabloid Daily Star interesse hebben om voetbalclub Manchester United over te nemen, hoewel de krant geen bronnen aanhaalde. Manchester United lijkt 10 procent hoger te gaan openen.

Tesla moet ongeveer 80.000 auto's terugroepen in China, vanwege problemen met de software en de veiligheidsgordel, daags nadat de Amerikaanse toezichthouder ook aandrong op een terugroepactie van honderdduizenden auto's. Het aandeel stijgt voorbeurs toch 2 procent.

Aandelen Activision Blizzard komen mogelijk in beweging door een bericht van Politico woensdagavond laat dat de Federal Trade Commission de overname door Microsoft zou willen blokkeren. Voorbeurs noteert Activision Blizzard ruim 3 procent lager.

Slotstanden Wall Street woensdag

De S&P 500 index sloot woensdag 0,6 procent hoger op 4.027,26 punten, de Dow Jones index eindigde 0,3 procent hoger op 34.194,06 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger op 11.285,32 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

VGP plaatst alle aandelen

(ABM FN) De aandelenuitgifte van VGP is volledig onderscherven. Dit maakte VGP vrijdagmiddag bekend.

Eerder vandaag meldde VGP al dat op 94,4 procent van de 5,5 miljoen nieuwe aandelen was ingetekend. De voorkeursrechten die niet werden uitgeoefend, werden omgezet in zogeheten scrips, die vandaag in een private plaatsing werden aangeboden aan gekwalificeerde beleggers in België.

Deze scrips werden succesvol geplaatst, waardoor nu alle 5,5 miljoen aandelen zijn verkocht.

"Ik ben dankbaar voor de steun en voor het vertrouwen dat onze institutionele en particuliere investeerders hebben getoond door de sterke deelname aan de openbare aanbieding met voorkeurrechten. Met deelname van bijna alle aandeelhouders was de opname in de openbare aanbieding met 94,4 procent de hoogste opname in een Belgische openbaar aanbod met voorkeurrechten sinds 2015. Dit werd vandaag gevolgd door een private plaatsing van de scrips, die werd voltooid met 0 procent korting ten opzichte van de slotkoers van gisteren en meermaals overtekend is geweest", zei CEO Jan van Gent in een toelichting. 

Met de plaatsing haalt VGP 303 miljoen euro op.

De handel in het aandeel VGP was stilgelegd, maar zal nu weer van start gaan.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20