Marihuanagebruik bij Amerikaanse truckers een toenemend probleem

In de Verenigde Staten werden het voorbije jaar bijna 41.000 vrachtwagenchauffeurs bij drugscontroles betrapt op het gebruik van marihuana. Dat betekende een stijging met 32 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het Drug & Alcohol Clearinghouse van de Amerikaanse Federal Motor Carrier Safety Administration (FMCSA).

Vrachtwagenchauffeurs die in de Verenigde Staten betrapt worden op het gebruik van marihuana of andere drugs, worden niet meer tot het verkeer toegelaten en moeten een begeleiding volgen, waarna een negatieve test moet worden afgelegd om opnieuw aan de slag te kunnen gaan.

Legalisering

In de Verenigde Staten werden door het Drugs & Alcohol Clearinghouse, dat drie jaar geleden werd opgericht, tot nu toe 177.376 vrachtwagenchauffeurs op het bezit van drugs betrapt. Na marihuana blijkt cocaïne bij deze groep de meest populaire drug, gevolgd door methamfetamine en amfetamine.

“Samen zijn deze vier producten verantwoordelijk voor 90 procent van de positieve testresultaten”, wordt in het rapport opgemerkt. Bij de controles worden de chauffeurs op veertien verschillende kosten gecontroleerd.

“Helaas blijft het marihuanaverhaal bij het Clearinghouse de verkeerde richting uitgaan”, betoogde Dan Horvath, vice-president veiligheidsbeleid van de American Trucking Associations, in een reactie op de cijfers.

“Het hoge aantal positieve tests kan ongetwijfeld worden gelinkt aan de legalisering van marihuana, die in grote delen van het land wordt doorgevoerd. Dat leidt tot misverstanden. In het verkeer blijft het gebruik van marihuana immers te allen tijde verboden.”

Eerder al waarschuwde ook de Amerikaanse National Transportation Safety Board voor het probleem. Daarbij werd aan het Amerikaanse ministerie van Transport aanbevolen om op cannabisproducten waarschuwingen voor mogelijke rijbeperkingen aan te brengen.

Dreigend tekort

Er wordt daarbij opgemerkt dat tot nu toe slechts 46.000 betrapte chauffeurs, inmiddels de begeleiding met succes heeft afgerond en zich opnieuw in het verkeer mogen begeven. Volgens experts heeft de vrachtwagenindustrie een veldtest voor mogelijke intoxicatie met marihuana nodig.

Het American Transportation Research Institute (ATRI) is begonnen met een onderzoek naar de omvang en de effecten van de decriminalisering van marihuana op de vrachtwagenindustrie, De resultaten van het onderzoek zullen naar verwachting ergens in de loop van dit jaar openbaar worden gemaakt.

Ondanks de legalisering van het product, kan het gebruik van cannabis ervoor zorgen dat een chauffeur zijn baan verlies. Het gebruik van marihuana is daarnaast een wettelijke overtreding die kan leiden tot aanzienlijke wettelijke aansprakelijkheid voor een vervoerder.

Bovendien kan het feit dat vele chauffeurs zich niet inschrijven voor een begeleidingsprogramma, het nijpende tekort aan truckers nog gevoelig verergeren. Een groot aantal betrokkenen zou mogelijk opteren voor een baan waar geen tests moeten worden afgelegd.

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20