Marathon van New York gaat door met 33.000 deelnemers

Marathon New York 2018
Isopix

De New York City Marathon kan doorgaan op 7 november. Dat heeft gouverneur Andrew Cuomo zojuist bekendgemaakt. In plaats van de gebruikelijke 55.000 deelnemers, zullen er dit jaar wel maar 33.000 startplaatsen zijn.

Toen de coronacrisis meer dan een jaar geleden uitbrak, waren grote sportevenementen één van de eerste dingen die overal afgelast werden. Daarbij sneuvelden ook de grote stadsmarathons in heel wat steden en daarmee ook het doel van lopers wereldwijd.

Dat de marathon is New York, de grootste ter wereld, dit jaar wel kan doorgaan, is dan ook hoopgevend nieuws. “Het is de Poolster. Het is het ding dat zegt dat we terug zijn”, reageert Ted Metellus, de wedstrijddirecteur, tegenover The New York Times.

Zijn reactie komt er na het bericht van gouverneur Andrew Cuomo die bevestigt dat de marathon van New York kan doorgaan. Het event staat zoals altijd gepland op de eerste zondag van november, namelijk 7 november 2021.

Geen mondmasker

Na lang onderhandelen tussen het stadsbestuur van New York en de organisatie van de marathon is beslist om de deelnemerslijst dit jaar te beperken tot 33.000 starters. Over eventuele beperkingen voor het publiek langs het parcours van 42 kilometer is nog niets bekendgemaakt.

Om deel te nemen, zullen lopers in de dagen voor de race negatief moeten testen op het coronavirus of een bewijs van volledige vaccinatie moeten kunnen tonen. Het is de bedoeling om starters één voor één te laten vertrekken met telkens een paar seconden tussen zodat het eenvoudiger is om afstand te houden. Een mondmasker zal niet verplicht zijn.