Man sterft aan Monkey B-virus in China en apenpokkenvirus duikt na VK, Israël en Singapore nu ook op in VS

Een man in China is overleden nadat hij het Monkey B-virus had opgelopen. Het slachtoffer, een 53-jarige dierenarts uit Peking, was het eerste gedocumenteerde menselijke geval van het virus in China. En vorige week werd in Dallas in de VS een geval van het apenpokkenvirus ontdekt bij een man die het meebracht tijdens een vlucht uit Nigeria.

Waarom is dit belangrijk?

Er zijn de jongste tijd ten minste zes gevallen van apenpokken gemeld bij reizigers die terugkeren uit Nigeria, waaronder gevallen in het Verenigd Koninkrijk, Israël en Singapore. En ook het geval van Monkey B toont dat contact met exotische dieren inherent gevaar inhoudt om dodelijke ziektes te verspreiden.

Volgens het Chinese Centrum voor Ziektebestrijding en Preventie werkte de man met Monkey B in een onderzoeksinstituut dat gespecialiseerd was in het fokken van primaten en ontleedde hij in maart twee dode apen. Hij kreeg een maand later last van misselijkheid, braken en koorts en stierf op 27 mei. Zijn bloed- en speekselmonsters werden in april naar het centrum gestuurd, waar onderzoekers bewijs vonden van het Monkey B-virus. Twee van zijn naaste contacten, een mannelijke arts en een vrouwel

Dit is een premium-artikel.
U kan een maand lang gratis onze premium-artikels lezen door u hier te registreren.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium-artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Laatste update:
Laatste update:
Lees meer...
Markten
BEL20