Malaise bij Lunch Garden: stakingen én ex-topvrouw eist 1,6 miljoen euro

De malaise bij Lunch Garden lijkt compleet, nu een clash tussen directie en personeel dreigt na de aankondiging dat er 138 banen moeten verdwijnen. En Annick Van Overstraeten, de ex-CEO van de restaurantketen, komt aanzetten met een claim van 1,6 miljoen euro.

Lunch Garden maakte dinsdag bekend dat het één op de tien jobs wou schrappen. Naakte ontslagen zullen ‘zoveel mogelijk’ beperkt worden, klonk het, en intussen is de vakbond gestart met informatiesessies. Die momenten gebeuren verspreid over de vele vestigingen en kunnen hier en daar tot werkonderbrekingen leiden. Vrijdagochtend bleven onder meer de vestigingen in Bierges, Jambes en enkele restaurants in Luik gesloten.

Druk van onderuit

Lunch Garden heeft 75 restaurants in ons land. Hoewel er geen sluitingen op de planning staan, leeft de ongerustheid bij het personeel. Volgens vakbondsafgevaardigde Bjorn Desmet komt de druk om een stakingsaanzegging in te dienen vooral van onderuit. ‘De mensen zijn het beu. Het plan van de directie om 138 banen te schrappen staat ook volledig haaks op de huidige werking van de keten’, zegt hij aan persbureau Belga.

De vakbonden wijzen erop dat de aankondiging van het collectief ontslag op dit moment geen financiële meerwaarde creëert. ‘Heel wat personeel is door de coronacrisis toch al technisch werkloos. We verwachten dat dit nog maanden zo zal zijn’, stelt Desmet, die erop hamert dat ‘we alle handen zullen nodig hebben’ als de restaurantketen weer op kruissnelheid draait.

Morele schade

Op de ondernemingsraad van donderdagmorgen raakte tot slot bekend dat voormalig CEO Annick Van Overstraeten naar de rechter trekt. Zij moest tijdens de coronacrisis opstappen, omdat ze zich niet kon vinden in de plannen van hoofdaandeelhouder Bregal Freshstream. Begin juli verkaste ze naar de bakkerijketen Le Paint Quotidien.

Van Overstraeten eist 1,6 miljoen euro, schrijft De Tijd. Het grootste deel van dat bedrag, 1 miljoen euro, dient als vergoeding voor morele schade, omdat haar ontslag ‘een vergelding’ was. Daarnaast wil ze ook haar bonus voor 2019 (142.200 euro), een vertrekvergoeding van zes maanden loon (191.400 euro) en een uitzonderlijke bonus (242.000 euro) binnenslepen. Tot slot vraagt ze 10.000 euro omdat Freshstream bij haar nieuwe werkgever verkondigde dat ze een niet-concurrentiebeding had.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20