Make Amazon Pay: vakbonden en ngo’s roepen op tot wereldwijde stakingen bij Amazon op Black Friday

Dreigt de drukste koopjesdag van het jaar in het water te vallen voor Amazon? Onder de noemer Make Amazon Pay verenigt een wereldwijd netwerk van verschillende vakbondsgroepen en sociale organisaties zich. Ze roepen werknemers van Amazon op om massaal te staken tijdens Black Friday, ook in België is een actie gepland.

Internationale samenwerking

Black Friday is traditioneel een drukke dag voor online en offline retailers. De hype, die komt overgevlogen uit de Verenigde Staten, biedt jaarlijks spotgoedkope deals. Marketeers zagen er zodanig veel zoets in dat ze op de proppen kwamen met Cyber Monday.

Wat voor consumenten een periode van aantrekkelijke koopjes is, betekent voor werknemers in de retail een ware hel wegens de overrompelende drukte. Als aanklacht tegen de slechte werkomstandigheden bij online retailreus Amazon organiseren sociale organisaties wereldwijd protestacties. Met Make Amazon Pay verzamelen tientallen organisaties van over de hele wereld, waaronder Greenpeace en Oxfam, zich om meer rechtvaardigheid en verantwoording te eisen van de toplui bij Amazon.

“Tijdens de Covid-19 pandemie werd Amazon een bedrijf dat miljarden dollars winst maakte, Bezos werd de eerste persoon ter wereld die 200 miljard dollar aan persoonlijke welvaart verzamelde. Ondertussen riskeerden Amazon-werknemers hun leven als essentiële werkers, zij zagen slechts een kortstondige loonsverhoging”, zo luidt hun pamflet. “In plaats van terug te geven aan de gemeenschappen die Amazon helpen groeien, doet het bedrijf zijn best om belastingen te ontwijken.”

Betere werkomstandigheden en bijdragen aan de samenleving

De organisaties eisen betere werkomstandigheden voor de werknemers in de distributiecentra van Amazon. Zo willen ze dat het bedrijf een algemene loonsverhoging doorvoert, voldoende pauzes inlast om de werkdruk te verlagen en het werknemers toelaat zich te verenigen in vakbonden.

Hoewel Europese werknemers over vakbonden beschikken, kan niet hetzelfde gezegd worden voor hun Amerikaanse collega’s. Het bedrijf wordt beschuldigd van “union busting” waarbij ze via chantage en manipulatie het bijna onmogelijk zou maken voor werknemers om zich te verenigen.

De organisaties nemen ook de ecologische voetafdruk van Amazon in het vizier. Daarom moet de retailer tegen 2030 naar een netto-nul uitstoot streven en alle contracten stopzetten met bedrijven die de uitstoot van fossiele brandstoffen versnellen. In de VS lobbyt Amazon om Bidens klimaatplan tegen te houden, aangezien het plan heel wat belastingen op basis van uitstoot inhoudt.

Ten slotte vraagt Make Amazon Pay dat het bedrijf zijn volledige belastingen eerlijk betaalt, zonder gebruik te maken van achterpoortjes. Het moet ook gedaan zijn met machtsmisbruik door kleinere bedrijven uit de markt te duwen. Dinsdag kreeg Amazon een boete van bijna 70 miljoen euro van de Italiaanse mededingingswaakhond voor misbruik van hun machtspositie op de markt.

Het privacy-beleid van het bedrijf moet er eveneens op vooruitgaan, eisen de actievoerders. Amazon verzamelt enorm veel persoonlijke gegevens van zijn consumenten, onder andere via de digitale thuishulp Alexa. De organisaties eisen dat Amazon discreter omgaat met de gegevens van hun klanten.

Acties in alle hoeken van de wereld

Make Amazon Pay heeft acties gepland in ongeveer 20 landen in alle hoeken van de wereld. Ook in België plannen enkele organisaties een actie. In samenwerking met enkele Belgische vakbonden zullen internationale organisaties betogen op het Luxemburgplein.

Het ziet er echter niet naar uit dat de acties een grote invloed zullen hebben op de online aankopen van Belgische consumenten.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20