Mail ontvangen van ‘ministerie van Financiën’ over compensatie voor uw waterfactuur? Ga er niet op in

Een nieuwe phishingmail van het ministerie van Financiën doet de ronde. Deze keer vraagt de instantie uw bankkaartnummer om u een ‘compensatie voor uw water- en energiefactuur’ te geven. ‘Dit komt niet van bij ons. Klik niet op de link’, zegt de FOD Financiën.

Phishing is een vorm van oplichting waarbij mensen mails of sms’en krijgen van een betrouwbare instantie die hen vraagt om in te loggen via een bepaalde link en gegevens door te geven. Dat is de eerste alarmbel. ‘Wij zouden dat soort informatie nooit via mail vragen’, laat Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën, weten.

Het e-mailadres geeft vaak ook het een en ander weg. In dit specifieke geval is de mail bijvoorbeeld afkomstig van compensatie@minfin-fgov.nl. Het Belgische ministerie van Financiën zou uiteraard nooit een e-mailadres gebruiken dat eindigt op .nl. De mails van het ministerie van Financiën eindigen altijd op @minfin.fed.be of @mailing.minfin.fed.be.

Het klopt trouwens dat de Vlaamse regering heeft beslist om tijdelijk werklozen een compensatie van 202,68 euro toe te kennen voor hun water- en energiefactuur, maar die liep maar tot 17 juli. En de verificatie daarvoor gebeurt op andere manieren.

Sms’en

Het is niet de eerste keer dat het ministerie van Financiën wordt geconfronteerd met phishingcampagnes. ‘De oplichters worden steeds inventiever en het is echt moeilijk voor ons om het allemaal bij te houden’, zegt Adyns. Er circuleren bijvoorbeeld ook sms’en met de vraag om een achterstallige belastingschuld af te betalen.

Hier vindt u alles wat u moet doen om te voorkomen dat u opgelicht wordt en hoe u moet handelen als u per ongeluk op een phishingbericht bent ingegaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20