Magnette zegt ‘non’ tegen de Franse PS

Toch geen Paul Magnette op de Europese lijsten van de Franse PS. Hij ontkende het zelf, in een interview op RTL.

  • Opvallend nieuws gisteren, in de Franse krant Libération: Paul Magnette, net herkozen tot voorzitter van de PS, zou de Europese lijst voor de socialisten in Frankrijk kunnen gaan trekkenop vraag van hun kopman Olivier Faure. Een beetje een herhaling van 2016, toen Magnette zich, na fors op te treden tegen het CETA-handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada, in de kijker had gespeeld van de Franse PS.
  • De PS in Frankrijk moet zichzelf dringend heruitvinden: bij de afgelopen verkiezingen werd ze compleet uit het veld gebokst door Jean-Luc Mélenchon, die vanop extreemlinks de hele linkerzijde overvleugelt. Op rechts slaagde Marine Le Pen er dan weer in een hoop ex-PS-stemmers te overtuigen. Magnette, die met zijn recente boek ’La vie large’ heel wat aandacht kreeg in de Franse pers, zou de nieuwe adem moeten meebrengen die de partij nodig heeft.
  • Maar Magnette zelf slaat het aanbod nu af, zo vertelde hij op RTL: “Het is altijd fijn dat mijn Franse vrienden en kameraden aan mij denken, maar ik ben net herkozen tot voorzitter van de PS in België. Het is hier, in België, waar ik verder ga vechten voor meer sociale gerechtigheid, en dat ga ik de komende jaren ook doen.” Een duidelijk “neen”, die RTL-journalist Christophe Deborsu hem probeerde te ontfutselen, kwam er echter niet.
  • Ook op de suggestie dat Elio Di Rupo de Europese lijst voor zijn PS zou gaan trekken, iets wat gisteren door Le Soir naar buiten werd gebracht, gaf Magnette geen eenduidig antwoord: “Het is veel te vroeg om daar al over te praten. Pas binnen een jaar maken we de stemlijsten, we hebben dus nog heel wat tijd om daarover na te denken.”
Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20