Madeleine Albright, eerste vrouwelijke Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, overleden

In de Verenigde Staten is Madeleine Albright, voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, overleden. Albright was de eerste vrouw die deze functie vervulde. Onder meer kwam ze prominent op de voorgrond bij de genocides in Rwanda en Bosnië & Herzegovina. Albright werd 84 jaar oud. Ze overleed aan de gevolgen van kanker.

Madeleine Albright werd geboren in 1937 in het voormalige Tsjechoslowakije geboren, maar vluchtte tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de nazi’s op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten.

Albright verkreeg het Amerikaanse staatsburgerschap en maakte later carrière als diplomaat. Albright zou onder meer een belangrijke rol opnemen in het westerse beleid na de afloop Koude Oorlog.

Albright was ook betrokken bij de – mislukte – gesprekken om vrede te stichten tussen Israël en de Palestijnen.

Verenigde Naties

In 1993 werd Albright ambassadeur van de Verenigde Staten bij de Verenigde Naties. Daarbij bracht ze duidelijk haar afkeer voor de genocides in Rwanda en Bosnië-Herzegovina, de twee grootste internationale crisissen tijdens de jaren negentig van de voorbije eeuw naar voor.

Albright wierp zich daarbij op als een voorstander om de activiteiten van de NAVO uit te breiden en ze zette het militaire bondgenootschap aan om in het Balkanconflict tussen te komen.

Uiteindelijk zouden hierdoor de Servische president Slobodan Milosevic en een reeks Bosnisch-Servische leiders in de gevangenis terecht komen.

Noord-Korea

In 1997 werd Albright door toenmalig Amerikaans president Bill Clinton tot minister van Buitenlandse Zaken benoemd. Ze zou die functie vier jaar vervullen. Tijdens die periode reisde Albright ook naar Noord-Korea.

Daarmee werd Albright de eerste hooggeplaatste Amerikaanse diplomaat die het geïsoleerde Aziatische land bezocht. Daarbij probeerde ze de toenmalige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il te overtuigen om zijn nucleaire programma af te breken.

Tijdens haar periode als minister van buitenlandse zaken werden echter ook de ambassades van de Verenigde Staten in Kenia en Tanzania het mikpunt van bomaanslagen van al-Qaeda. Daarbij kwamen 224 mensen om het leven. Albright zou zich die tragedie als haar zwaarste dag als minister herinneren.

Nadat ze haar politieke carrière had afgesloten, werkte Albright als professor aan de Georgetown University. In 2003 publiceerde de voormalige diplomate onder de titel ‘Madam Secretary’ haar memoires. Ook zette ze zich om kansen voor jonge vrouwen te creëren.

In een opiniestuk in de New York Times had Albright vorige maand nog gezegd dat Vladimir Poetin een historische vergissing zou maken indien hij zou beslissen Oekraïne binnen te vallen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20