Macron vraagt financiële solidariteit: ‘Of Europese Unie valt uit elkaar’

In een interview met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt de Franse president Emmanuel Macron voor de toekomst van de Europese Unie. ‘Zonder solidariteit tussen de lidstaten dreigt de EU als ‘politiek project’ in te storten’, zegt hij.

Exact een week geleden zijn de Europese ministers van Financiën het eens geraakt over een eerste plan om de economische gevolgen van de coronacrisis te bezweren. Er wordt 540 miljard euro voorzien, verdeeld over bedrijven, werknemers en overheden. Maar van de controversiële ‘coronabonds’ of ‘eurobonds, de gemeenschappelijke uitgifte van schuldpapier, geen spoor.

Aan het akkoord gingen dagen van intense gesprekken vooraf. Er waren strubbelingen tussen de zwaar getroffen zuidelijke lidstaten en de strengere eurolanden, met Nederland voorop. Nu er volgende week opnieuw een virtuele vergadering met de Europese regeringsleiders gepland staat, wil de Franse president Emmanuel Macron iedereen stevig wakker schudden.

Populisme vermijden

‘De Europese Unie moet beslissen of het meer is dan een economische eenheidsmarkt. Als we daar niet in slagen, voorspel ik dat de populisten vandaag, morgen of overmorgen gaan winnen in Italië, Spanje, misschien ook in Frankrijk’, zegt hij in het interview. Macron vindt het cruciaal dat de Europese Unie de handen in elkaar slaat om de zwaar getroffen economieën, zoals die van Italië en Spanje, te redden.

En hoe dan? Simpel, met een fonds voor de gemeenschappelijke uitgifte van ‘eurobonds’. Er gaan al langer stemmen op om zoiets te doen, maar vooral Nederland en Duitsland zetten de hakken in het zand. Zij vrezen namelijk dat de zuidelijke landen dan ‘moreel wangedrag’ gaan vertonen. Italianen kunnen dan van de noordelijke zuinigheid profiteren en hun eigen huiswerk vergeten, klinkt het.

Marshallplan

‘De gezamenlijke uitgifte van schuldpapier is onontbeerlijk voor de uitgaven die we moeten doen in de strijd tegen Covid-19 en voor het herstel van de economie’, betoogt Macron. Volgens de Franse president zijn de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Nederlandse premier Mark Rutte stilaan de bocht aan het maken.

Macron eindigt nog met een geschiedenislesje. Hij verwijst naar de afwikkeling van de Eerste Wereldoorlog, toen Frankrijk ‘de kapitale fout’ maakte om herstelbetalingen te vragen aan Duitsland. Dat was de voedingsbodem voor populisme en de latere Tweede Wereldoorlog. ‘Daarna maakten we niet diezelfde fout. De mensen praten nu nog over het Marshallplan (het Amerikaanse steunplan voor de Europese wederopbouw, red.)’, aldus de Franse president.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20