Macron verliest meerderheid

De Franse president leidt naar Belgisch voorbeeld een minderheidsregering. Een groep Franse parlementariërs splitste zich af van Emmanuel Macrons La République en Marche, om een nieuwe partij op te richten.

De partij van de Franse president blijft nu over met slechts 288 van de 577 zetels in het Assemblée nationale, het Franse parlement. De deserteurs van Macron vormen een groep die meer wil doen voor het klimaat en sociale ongelijkheid. Hun nieuwe partij zal Écologie, Démocratie, Solidarité heten.

Het Macron-kamp werd de voorbije maanden geplaagd door verschillende ontevreden medestanders die de rangen verlieten. De grootste bron van ergernis van de vertrekkers is volgens de Franse krant Le Figaro dat Macron zijn belofte van een inclusief project dat de oude politieke breuklijnen overstijgt, niet nagekomen is.

De misnoegde parlementariërs behoorden allemaal tot de linkerzijde, en de ecologische vleugel, van de partij. Ze vinden dat Macron sinds zijn verkiezingsoverwinning in 2017 te veel toegevingen gedaan heeft aan rechts, en was de deur aan de linkerkant te vaak gesloten.

Om wetgeving erdoor te krijgen zal Macron nu meer afhangen van MoDem, een kleine centrumpartij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20