Machtswissel bij KV Mechelen: Dieter Penninckx draagt club over aan Nederlander Philippe van Esch

De deal is gisteravond beklonken: hoofdaandeelhouder Dieter Penninckx (ex-FNG) verkoopt al zijn aandelen in KV Mechelen aan de Nederlandse ondernemer Philippe van Esch, die in Nederland voorzitter is van Helmond Sport.

Waarom is dit belangrijk?

Opnieuw komt een Belgische club in buitenlandse handen. Al gaat het deze keer niet om een onbekende investeerder uit een exotisch land, maar om een Nederlandse textielondernemer die al co-aandeelhouder van KVM was.

In het nieuws: KV Mechelen wisselt van sterke man en krijgt vers geld. Dat gebeurt in twee stappen.

  • Eerst stapt huidig hoofdaandeelhouder Dieter Penninckx volledig uit het kapitaal, via de verkoop -“voor een fors bedrag”, zegt de club – van zijn aandelen aan de nieuwe sterke man Phillippe van Esch van het textielbedrijf Vescom.
  • Daarna volgt meteen een kapitaalsverhoging onder aanvoering van de twee nieuwe hoofdaandeelhouders Philippe Van Esch en lokaal ondernemer Eddy De Reys.

De details:

  • De kapitaalsverhoging zal 4 miljoen euro bedragen. Ook andere zakenlui doen mee aan de nieuwe kapitaalinjectie.
  • Op het einde van de rit zal Van Esch de meerderheid van de club in handen hebben. De Reys wordt met een kwart van de aandelen de op een na grootste aandeelhouder.
  • Het principiële akkoord wordt zo snel mogelijk in definitieve overeenkomsten gegoten, zodat KV Mechelen volgende maand met een sterk dossier een nieuwe licentie-aanvraag kan indienen.
  • Dieter Penninckx stapt na vijf jaar uit het aandeelhouderschap en wordt weer gewoon supporter. Twee jaar geleden kapseisde zijn retailgroep FNG (onder meer Brantano), wat leidde tot gerechtelijke onderzoeken naar mogelijke financiële wanpraktijken.

Het bredere verhaal: KV Mechelen is niet de enige eersteklasser op zoek naar vers geld, waarbij vooral naar het buitenland gekeken wordt. KAA Gent-voorzitter Ivan De Witte herhaalde deze week op bij Radio 1 dat hij openstaat voor een grote (buitenlandse) investeerder.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20