‘Vanaf maandag mag je met 8 mensen samenkomen in openlucht’

Coronabubbel
Frederic Sierakowski / Isopix

Vanaf maandag 8 maart wordt de bubbel waarmee je buiten mag samenkomen vergroot van 4 naar 8. Dat hebben bronnen van de VRT en HLN vernomen.

Wat al langer verwacht werd, is nu ook officieel. De coronamaatregelen rond bijeenkomsten in openlucht worden versoepelt. Op dit moment mag je buiten met maximum vier mensen samenkomen, waarbij je wel nog steeds rekening moet houden met de sociale afstand van anderhalve meter. Dit aantal zal vanaf maandag opgetrokken worden naar 8.

Buitenbubbel

Nu het weer opnieuw wat beter wordt, trekken heel wat mensen naar buiten om daar van het zonnetje te genieten. Buiten gaan wandelen of in een park in het zonnetje zitten, kan momenteel met maximum vier personen.

Onderzoek wijst echter uit dat amper 5 tot 10 procent van de besmettingen met het coronavirus in openlucht gebeurt. Daardoor is het dus een maatregel die makkelijk en zonder al te grote risico’s versoepelt kan worden. De bubbel wordt nu verdubbeld van 4 naar 8 personen. Daarmee komt het Overlegcomité tegemoet aan de eis van velen om iets te doen aan het gebrek aan sociaal contact. Dat begint na bijna een jaar aan coronamaatregelen sterk door te wegen op het gemoed van de bevolking.

Uitgesteld Overlegcomité

Deze versoepeling werd al op het Overlegcomité van vorige week verwacht. Toen besliste het comité echter om nog niets te beslissen en de cijfers verder op de voet te volgen. Een week later zouden ze dan opnieuw samenkomen om te kijken of er dan wel versoepelingen mogelijk waren.

De cijfers evolueerden gunstiger dan gevreesd werd, waardoor deze versoepeling nu dus wel mogelijk is.