Luxemburg, het verrassende gidsland voor onze ondernemers

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en een delegatie ondernemers gingen maandag en dinsdag op werkbezoek in Luxemburg. Het Groothertogdom wordt in uiteenlopende economische domeinen als het loonbeleid, financiële technologie en ruimtevaart als een voorbeeld gezien.

Met de vlaggen zat het niet altijd goed, maar Vlaams minister-president Jan Jambon werd met veel égards ontvangen tijdens zijn tweedaagse werkbezoek in Luxemburg, samen met een 40-tal ondernemers (onder meer Voka, Imec, Deloitte en de Haven van Antwerpen).

“Vlaanderen en Luxemburg willen meer samenwerken, vooral op economisch vlak”, zegt Jambon. “We kunnen Luxemburg uiteraard niet helemaal vergelijken met Vlaanderen, maar er zijn wel een aantal gelijkenissen. Het is ook niet heel groot, heeft een open economie, ligt centraal in Europa en moet het net als Vlaanderen hebben van innovatie. Er is een ondernemingsvriendelijk klimaat.”

Indexsprong

Terwijl in België het debat over de loonindexering tot een stellingenoorlog leidt, slaagde de Luxemburgse regering er eind vorige maand in met de werkgevers en twee vakbonden een “Solidariteitspact” te sluiten, waarbij onder meer een loonindexering die voor augustus voorzien was, tot 2023 uitgesteld wordt. Een indexsprong dus, wat voor de Belgische vakbonden taboe is.

“We kunnen iets leren van Luxemburg. Het enige land dat ook een automatische indexering kent zoals wij, maar waar met sociale partners en regering toch kan onderhandeld worden over aanpassingen”, zegt Paul Soete, voormalig topman van technologiekoepel Agoria, op LinkedIn.

Luxemburg gebruikt zijn historische status van bankencentrum als hefboom om een Europese hub te worden voor financiële technologie (fintech). De lijst die de innovatiehub Lhoft (Luxembourg House of Financial Technology) bijhoudt, oogst intussen indrukwekkend.

Ruimtevaart

Wellicht verrassender is dat ook ruimtevaart al sinds de jaren tachtig een focus is voor het Luxemburgse bedrijfsleven. Jambon en co brachten een bezoek aan het bedrijf Société Européenne des Satellites (SES), naar eigen zeggen de grootste operator van commerciële satellieten wereldwijd. Luxemburg wil zich ook als pionier in ruimtemijnbouw profileren en heeft als eerste Europese land al een wetgeving uitgewerkt over de ontginning en het gebruik van grondstoffen uit de ruimte.

Ook Vlaanderen, dat 11 miljoen euro vrijmaakte voor een programma rond Ruimtevaarteconomie, hoopt een rol te kunnen spelen in de ruimte, maar heeft wat werk voor de boeg. Het platform Flanders Space is pas vorig jaar opgericht.

De bijna-buren uit Luxemburg hebben dus enkele decennia voorsprong. Volgens Jambon moeten Vlaanderen en Luxemburg met name op het vlak van innovatie de banden nauwer aanhalen, zo zei hij na een gesprek met premier Xavier Bettel.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20