Luchtvaartchaos: tv-programma bundelt klachten over gemiste vluchten in “proefproces” tegen Schiphol

Het blijft in verscheidene Europese luchthavens klachten regenen over gemiste vluchten en geblokkeerde bagage. De chaos op Schiphol leidt in Nederland tot een opmerkelijke actie: MAX Ombudsman, een dienst van de publieke omroep MAX, gaat de klachten bundelen in een soort massaclaim.

Omdat veel Europese luchthavens kampen met grote personeelstekorten na de leegloop tijdens de coronajaren, lopen de wachttijden bij het inchecken fors op. Zo raden touroperatoren de vertrekkende reizigers die via Brussels Airport vliegen om geen twee uur, maar drie uur op voorhand ter plekke te zijn.

“Liever geen zwarte koffers”

Ook de problemen met achtergebleven of niet toegewezen bagage houden aan op verscheidene grote luchthavens, waaronder Frankfurt of Heathrow. Zozeer zelfs dat de luchthaven van Frankfurt opgeroepen heeft om niet met zwarte koffers, maar met gekleurde koffers op reis te gaan, want die zijn makkelijker te sorteren.

De luchthaven van Londen Heathrow, op 8 juli – Getty Images

“Proefproces”

In Nederland regent het intussen klachten van reizigers die door de drukte op Schiphol hun vlucht missen.

Het tv-programma MAX vakantieman (NPO 1) en de bijhorende ombudsdienst MAX Ombudsman spreken van honderden gedupeerden op Schiphol. “Ze zijn vaak niet alleen hun ticketkosten kwijt, maar lijden extra financiële schade omdat ze het geld van de gehuurde accommodatie of auto niet terugkrijgen. Ook reizigers met een pakketreis kunnen slachtoffer zijn, als ze niet op tijd door de douane waren en daardoor hun vakantie in het water zagen vallen.”

Het is echter onduidelijk bij de verantwoordelijkheid ligt: de luchthaven, de luchtvaartmaatschappij, de touroperator of niemand? Daarom lanceert MAX Ombudsman, in samenwerking met een advocatenkantoor, een “proefproces”, in een poging uit te klaren bij welke partij gedupeerden hun schade kunnen verhalen. Ze worden opgeroepen om hun klacht in te zenden.

“Tot nu toe worden gedupeerden aan hun lot overgelaten. Om hier duidelijkheid in te krijgen, starten we een proefproces tegen Schiphol”, klinkt het bij de tv-makers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20