Luchtbrug moet de Britse bevolking van verse voeding voorzien

In het Verenigd Koninkrijk hebben verschillende supermarkten besloten om een luchtbrug te organiseren om voorraden groenten en fruit aan te voeren. Daarmee hopen de winkeliers de congestieproblemen in de Britse havens te kunnen omzeilen.

Hoewel de blokkade van het vrachtwagenverkeer tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is beëindigd, moet immers nog altijd met een sterk oponthoud rekening worden gehouden.

Daardoor dreigden voor vele Britse supermarkten bevoorradingsproblemen. De organisatie van een luchtbrug, zoals eerder ook al autobouwer Bentley had gesuggereerd om zijn productie op peil te kunnen houden, leek de enige uitweg.

De problemen in de Britse havens waren ontstaan door een reactie van Frankrijk op de nieuwe variant van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk in opmars bleek. Frankrijk besliste daarop immers zijn grenzen voor trafieken uit het Verenigd Koninkrijk te sluiten. Problemen rond de nakende brexit maakten die problemen nog erger.

Lufthansa

Een aantal Britse supermarkten is al daadwerkelijk met de luchtbrug gestart. Eén keten erkende groenten vanuit Spanje en Noord-Afrika in te vliegen. De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa is inmiddels ook al gestart met leveringen van fruit en groenten op Doncaster Sheffield Airport. Deze leveringen omvatten onder meer sla, bloemkool, broccoli, aardbeien en citrusvruchten.

De voorraden zouden bedoeld zijn voor ketens zoals Aldi, Sainsbury’s of Tesco. De Duitse maatschappij maakte zelfs gewag van plannen voor regelmatige vluchten met verse voedingsproducten om aan de behoefte van de Britse supermarkten te kunnen beantwoorden. Daarbij zou Lufthansa mogelijk ook passagiersvliegtuigen inzetten voor het vervoer van de voedingsproducten.

Vrachtvervoerder Air Charter Services stelde eveneens aanvragen voor meer dan driehonderd extra vluchten voor de aanvoer van verse voeding te hebben ontvangen. Doncaster Sheffield Airport benadrukte anderzijds dat in januari wekelijks acht binnenkomende vluchten met bederfelijke goederen zijn gepland. In normale omstandigheden is er sprake van drie vluchten per week.

Coronatests

De Britse Road Haulage Association (RHA) raamt dat na de Franse blokkade in de buurt van de Britse havens ruim tienduizend trucks en duizenden kleinere bestelwagens wachten op een kans om het Kanaal te kunnen oversteken. ‘Het kan verscheidene dagen duren vooraleer die congestie is verdwenen,’ aldus de sectororganisatie.

‘Dit wordt een lang proces dat vele dagen in beslag zal nemen. Het zal veel tijd vergen om de wachtrij op te lossen, want alle chauffeurs moeten een coronatest ondergaan vooraleer ze Frankrijk kunnen worden binnengelaten.’

Ondanks de aanvoerproblemen waarschuwen de Britse retailers dat paniek onnodig is. ‘Er zal nog altijd voldoende voedsel voorradig zijn,’ voeren ze aan. ‘De bestanddelen voor de traditionele kerstgerechten – zoals aardappelen, wortelen, spruiten en pastinaak – worden immers grotendeels in het Verenigd Koninkrijk verbouwd. Daarnaast zijn er ook nog voldoende voorraden ingeblikte en verpakte voeding.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20