Low-Code?!?

Geschreven met branded content van OutSystems

 Je hebt er vast al over gehoord maar misschien weet je niet helemaal waar het over gaat: low-code. Applicaties ontwikkelen met low-code zorgt ervoor dat je sneller kan reageren op veranderende behoeftes van jouw klanten en dat je zo je concurrenten steeds een stap voor kan blijven.

Velen hebben nog steeds het beeld dat programmeren complex is en zien in gedachten ontwikkelaars zitten achter een scherm met daarop allemaal lange rijen groene code. Deze vorm van programmeren bestaat nog steeds en wordt High-Code genoemd. Je moet echt gespecialiseerd zijn om op deze manier software en applicaties te schrijven. Er bestaan bovendien verschillende programmeertalen wat het allemaal nog ingewikkelder maakt.

Programmeren in high-code is een lang en foutgevoelig proces en je hebt er dus echte specialisten voor nodig. Dit is vandaag een probleem. De wereld en de behoeften van klanten veranderen razendsnel en er zijn nauwelijks van die goede gespecialiseerde software developers beschikbaar. Dit zorgt ervoor dat de lijst met applicatie- en digitalisering aanvragen bij ICT-departementen alleen maar groter en groter wordt, dat de aanwezige ontwikkelaars veelal hun aandacht op onderhoud van code moeten richten en dat vooral de business niet de juiste snelle oplossingen krijgt waar het om vraagt. Als je blijft ontwikkelen in High-Code riskeer je dus als bedrijf dat je hopeloos achterop blijft hinken, je kan niet innoveren, jouw concurrentiepositie verzwakt dus aanzienlijk.

Gelukkig is er een alternatief en dat is low-code. Het is een software ontwikkelingsmethode die developers toelaat voorgebouwde blokjes te combineren met een grafische interface. In plaats van duizenden lijnen complexe code en syntaxis te schrijven, kunnen low-code ontwikkelaars alle bouwblokjes via een moderne interface combineren wat zorgt voor een zeer logische en degelijke degelijke user interface en met een hoge gebruikerservaring. 

“Bij mijn aantreden hadden mijn developers toestemming om het low-Code Platform eruit te gooien zolang ze dat konden rechtvaardigen vanuit een productiviteitsperspectief. Maar integendeel, de developers zagen in dat ze veel flexibeler en sneller performante mobiele en webtoepassingen kunnen opleveren met het low-code platform van  OutSystems dan wanneer ze werkten met klassieke High-Code. Er werd dan ook snel een einde gemaakt aan sommige van de religieuze oorlogen die je soms krijgt wanneer ontwikkelaars de voorkeur geven aan verschillende talen en frameworks,” zegt Mark Geuens, CIO bij Lineas, een Europa’s grootste vrachtvervoerders per spoor.

Wat doet een Low-Code Platform precies?

Een low-Code platform verwijdert de repetitieve en vervelende taken zoals afhankelijkheidsbeheer (code die naar andere code verwijst), codevalidatie en ingewikkelde builds door deze en andere alledaagse aspecten van ontwikkeling te automatiseren.  OutSystems zorgt er bovendien voor dat een heel deel van die repetitieve taken (die ook dikwijls vergeten worden) al door het platform worden opgevangen. We ontzorgen de ontwikkelaars dus, die zich nu kunnen richten op de creatieve extra mijl die een verschil maakt in hun applicaties en voor het bedrijf, in plaats van alleen maar het licht aan te houden.

Een ‘typisch low-code’ platform omvat doorgaans:

  1. Een visuele interface met drag and drop van UIs, workflows, logica en datamodellen die kunnen gebruikt worden binnen een grafisch canvas en waaraan, indien nodig nog handgeschreven code kan worden toegevoegd.
  2. Standaard connectoren naar verschillende back-ends en andere software waardoor de nieuw gebouwde applicaties makkelijk met bestaande datastructuren kunnen verbonden worden.
  3. Een application lifecycle manager die de bouw, het verwijderen van bugs, implementatie en onderhoud van een applicatie in elke omgeving, test, staging en productie automatiseert.

Waarom wordt Low-Code steeds populairder?

Ontwikkelteams staan onder druk. De markt en dus de verwachtingen van de klant veranderen snel. De recente Covid-pandemie had een belangrijk turbo-effect. Om competitief te blijven is het van levensbelang om snel nieuwe applicaties te bouwen en ter beschikking te stellen van klanten. Maar daar wringt vaak het schoentje. ICT-departementen zijn doorgaans slechts beperkt bezet en het is erg moeilijk om de juiste profielen te vinden nu de war-for-talent heviger woedt dan ooit.

“In eerste instantie is het zeer gebruiksvriendelijk en vraagt het veel minder tijd om het onder de knie te krijgen dan een klassieke programmeringstaal. Dankzij een low-code platform als OutSystems beschik je over heel wat vooraf ontwikkelde bouwblokken. Je hoeft dus niet meer alles lijn per lijn zelf te gaan schrijven. Dit heeft het voordeel dat je je meer kan concentreren op de logica die je in een systeem steekt wat resulteert in minder fouten en veel sneller toelaat om visueel iets aan je klant te laten zien.”Simon Vandersmissen, developer bij Roborana.

Het bouwen van applicaties in low-code kan een oplossing zijn voor vele bedrijven:

  1. low-code laat automatisatie toe waardoor de productiviteit van ontwikkelaars stijgt en developer teams eindelijk hun backlogs weggewerkt krijgen.
  2. Ontwikkelaars moeten ook niet telkens van nul beginnen want low-code programmering laat toe om voorgebouwde componenten te gebruiken en om zelfgebouwde elementen te herbruiken.
  3. Alle bedrijven, ongeacht hun grootte, hebben dus baat bij het kiezen voor low-code omdat ze gewoon veel meer gedaan krijgen met dezelfde middelen. Bovendien hoeven mensen niet noodzakelijk programmeertalen te kennen owv de visuele ontwikkeling. Low-code programmering is zo toegankelijk dat verschillende profielen ermee aan de slag kunnen. Het brengt bovendien meer synergie tussen de business en het ICT-departement.

“Security-updates, het onderhoud, ook voor updates van bijvoorbeeld Android, worden door het low-code Platform van OutSystems geregeld. Daar moeten we dus geen tijd meer in steken, wat het IT-team mee flexibiliteit geeft.” – Wesly Van Cleempoel, IT Manager bij Brouwerij Duvel Moortgat

Niet alle low-code platformen zijn dezelfde. Een eerste stap in je zoektocht is goed te kijken op wat voor type gebruikers ze zich richten.

Je hebt platformen die zich specifiek richten tot ‘Business of Citizen’ developers die geen of slechts beperkte ervaring hebben met programmeren. Vaak worden ze gebruikt voor eenvoudige integraties in bedrijfsapplicaties die door business users zijn bestemd. Ze voorzien ook vaak governance tools waarmee het IT-departement de veiligheid en compliancy kan checken en beheren.

Let wel op, verwar dit type platformen niet met no-code platformen. Deze zijn beperkt in hun mogelijkheden en voorzien doorgaans slechts in enkele use-cases.

Daarnaast bestaan er low-code platformen die de professionele ontwikkelaars als doelgroep hebben. Ze voorzien doorgaans in een breder scala aan mogelijkheden en use-cases geschikt voor bedrijfs- en business kritische applicaties. Ze kunnen geïntegreerd worden met meer complexe bestaande technologieën. Ze zijn bovendien zo ontwikkeld dat ze een makkelijke samenwerking tussen business en IT mogelijk maken en ze ondersteunen de meest moderne ontwikkelingsmethodes zoals DevOps en app ontwikkeling in de cloud. 

OutSystems behoort tot de groep van low-code platformen die zich richt tot de professionele ontwikkelaars.

Meer