Lonely at the top: na verdwijnen Château Angélus is Pavie nog de enige St-Émilion Premier Grand Cru Classé A

Het is eenzaam aan de top van de Saint-Émilion-classificatie: Château Pavie is de enige overgebleven Premier Grand Cru Classé A. Slechts zes maanden nadat Cheval-Blanc en Ausone aankondigden dat ze het ranglijstsysteem op de rechteroever van Bordeaux zouden verlaten, heeft ook Château Angelus zijn aanvraag voor de classificatie 2022 ingetrokken.

Château Angélus, een van de vier best gerangschikte wijnen in de Saint-Émilion-regio van Bordeaux in het zuidwesten van Frankrijk, kondigde vorige week aan dat het had besloten te stoppen met het classificatieproces voor wijnkastelen in 2022, dat elke tien jaar plaatsvindt.

Hiermee voegt het zich bij twee van de andere topkastelen die vorig jaar uit dezelfde classificatie vielen – Château Cheval Blanc en Château Ausone – zij het om verschillende redenen. Aangezien drie van de vier best gerangschikte wijnkastelen nu afscheid hebben genomen van de classificatie – die in 1952 met de zegen van het Franse Nationale Instituut voor Appellations (INAO) ontstond – roept dat de vraag op of het bestaande systeem nog wel zin heeft.

Boze De Boüard

De reden voor het afhaken van Angélus werd samengevat in een brief van één pagina, met daarin de woorden: “Eens een bron van vooruitgang, is de classificatie van Saint-Émilion een vehikel geworden voor antagonisme en instabiliteit.”

Wijnmaker en mede-eigenaar van Château Angélus, Hubert de Boüard de Laforest, moest in oktober 2021 een boete van 40.000 euro betalen voor het – zogenaamd – beïnvloeden van de classificatie van 2012, omdat hij op dat moment lid was van INAO, dat toezicht houdt op het proces. Met betrekking tot deze procedure vermeldt de brief: “Natuurlijk versterkt de recente rechterlijke beslissing ons in onze keuze om ons terug te trekken uit een proces waarvan de levensvatbaarheid ons niet verzekerd lijkt, en waarvan de voordelen niet opwegen tegen het risico van onrechtvaardige aanvallen.”

De redenen waarom de andere twee kastelen – Cheval Blanc en Ausone – afgelopen zomer afhaakten, verschilden. Ze hebben betrekking op criteria die worden gebruikt in het wijnclassificatieproces maar die niets te maken hebben met de smaak van wijn. Er worden immers eisen gesteld op het vlak van marketinginspanningen, aanwezigheid op sociale media en infrastructuur – zoals het aanbieden van wijntoerisme.

Altijd gedoe

Er is al jaren gedoe met het Saint-Émilion-wijnclassificatiesysteem. De classificatie van 2006 werd juridisch betwist, wat resulteerde in vertragingen, bitterheid en een hoop rechtszaken. De uiteindelijke zesde classificatie, in 2012, vermeldde 82 eigendommen en verdeelde ze in categorieën van Saint-Émilion Grand Cru, Saint-Émilion Grand Cru Classé en Saint-Émilion Premier Grand Cru Classé – die laatste met een hoger niveau van “A”. Van de vier wijnproducenten die binnen dat best gerangschikte A-niveau vallen, zijn er dus nu drie uit de 2022-classificatie gestapt.

Vorig jaar hebben twee andere wijnproducenten in Saint-Émilion – Château Croix de Labrie en Château Tour Saint-Christophe – ook juridische procedures ingeleid tegen de aanstaande classificatie van 2022, waarbij ze hun afwijzing als kandidaten betwisten.

Omdat het classificatiesysteem van Saint-Émilion elk decennium verandert, heeft het het voordeel (en het kennelijke gelijktijdige nadeel) dat het in de loop van de tijd evolueert en daarom opnieuw onder de loep wordt genomen.

Impact?

Isopix

Wat de impact gaat zijn door de beslissing op Angélus valt nog te bezien. Sinds Stéphanie de Boüard-Rivoal de touwtjes in handen heeft genomen in 2012, heeft ze een ambitieuze visie voor het bedrijf ontplooid. Na zes jaar als bankier in Londen te hebben gewerkt, kocht ze op een klein stukje na zowat het hele 50 procent aandeel van haar vader over, waarmee ze de grootste aandeelhouder werd. Ze heeft het bedrijf gestaag uitgebreid.

In 2019 onthulde ze een nieuwe, ultramoderne kelder voor alles behalve de Angélus grand vin. Ondanks weerstand van andere aandeelhouders, breidde ze zich met succes uit naar de horeca, met twee hotels (26 kamers) en drie restaurants. Ze probeerde onlangs Château Beauséjour Héritiers Duffau-Lagarrosse over te nemen, wat niet lukte, maar sluit andere overnames niet uit. “Dit was een persoonlijk project met mijn man dat op geen enkele manier gelinkt was aan Angélus”, zei de Boüard-Rivoal. “Wat betreft het investeren in andere landgoederen, we zouden zeker elke interessante kans overwegen als we denken dat we geweldige resultaten kunnen behalen, en ja, het kan vrijwel overal zijn, zolang we echt geweldige wijnen kunnen produceren.”

De toekomst van Angélus staat nu los van de classificatie, en misschien zal dat, gezien de polariserende figuur van Hubert de Boüard, het melodrama in het wijndorp wat temperen. Want hoewel de rangschikking misschien niet veel betekent voor wereldwijde namen als Cheval-Blanc en Angélus of voor consumenten, weegt deze wel mee voor veel van de landgoederen die in de classificatie blijven, omdat ze hun rangorde gebruiken om de aandacht te trekken en prijzen te bepalen.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20