Londen-New York drukste internationale luchtvaartverbinding van Europa

De route tussen Heathrow Airport in Londen en JFK International Airport in New York was het voorbije jaar de drukste internationale luchtvaartverbinding van Europa. Dat blijkt uit een rapport van het platform Routesonline en consulent Sabre Market Intelligence. Vliegtuigen op de route tussen Londen en New York, die een afstand van 5.500 kilometer moet overbruggen, vervoerden vorig jaar bijna 2,92 miljoen reizigers. Dat betekende een stijging met 1,8 procent tegenover het jaar voordien.

De verbinding verdrong daarmee de route tussen London Heathrow en Dubai International van de eerste plaats. Daar vielen de trafieken met 16,6 procent terug tot ruim 2,67 miljoen passagiers.

Dublin

“Op de route tussen Heathrow en JFK International Airport zijn vier luchtvaartmaatschappijen actief,” aldus Routesonline. “Marktleider op dat traject is British Airways, dat 40,7 procent van alle vluchten voor zijn rekening neemt. Daarna volgen Virgin Atlantic (28,5 procent), American Airlines (20,6 procent) en Delta Air Lines (10,2 procent).”

Op de routes tussen Londen en Dubai waren twee jaar geleden nog vijf maatschappijen operationeel. Sindsdien hebben echter Qantas Airways en Royal Brunei Airlines hun activiteiten op de verbinding stopgezet. Beide maatschappijen zijn met andere verbindingen echter nog wel op Heathrow actief.

De derde plaats in de rangschikking wordt ingenomen door route tussen Heathrow en Dublin Airport. Daar namen de trafieken met 0,5 procent toe tot 1,81 miljoen reizigers. Deze verbinding – over een afstand van 449 kilometer – is in handen van een duopolie van Aer Lingus (65 procent) en British Airways (35 procent). Beide maatschappijen zijn onderdeel van de International Airlines Group (IAG).

Draaischijf

Bij acht van de tien drukste lijnen is trouwens Heathrow betrokken. Bestemmingen zijn daarbij ook nog Amsterdam, Los Angeles, Singapore, Hongkong en Frankfurt. “Deze gegevens geven duidelijk weer welke belangrijke functie de Londense luchthaven in het wereldwijde vliegtuigverkeer heeft,” aldus het rapport.

Naast Heathrow staan alleen de routes tussen Istanbul Atatürk en Tehran Imam Khomeini en Paris Charles de Gaulle en JFK Airport in New York in de top tien.

De cijfers toonden nog dat de route tussen Palma de Mallorca en Düsseldorf het voorbije jaar de snelste groei liet optekenen. Er werden op de verbinding 1,49 miljoen reizigers geteld. Dat betekende een stijging met 17,4 procent tegenover het jaar voordien. Op de tweede plaats staat de verbinding tussen Zurich en Berlin Tegel (17,4 procent), gevolgd door de route tussen Heathrow en Singapore Changi.

“De internationale trafieken van de Europese luchtvaartmaatschappijen hebben vorig jaar een stijging met 6,6 procent laten optekenen,” zegt Steven Small, merkdirecteur bij Routesonline. “Er was daarbij sprake van een laadfactor van 85 procent. Dat was het hoogste cijfer van de hele wereld.”

“Hoewel de sector een aantal uitdagingen kent, zijn er ook vele redenen tot optimisme. Geraamd wordt dat de Europese maatschappijen dit jaar een gezamenlijke nettowinst van 7,4 miljard dollar zullen realiseren. Tevens mogen ook een aantal nieuwe interessante routes worden verwacht.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20