Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Londen keek nooit om naar de rest van het Verenigd Koninkrijk

Logo Business AM

28/06/2016 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

De beslissing van Groot-Brittannië om zich van de Europese Unie af te scheuren, kan in grote mate een sociaal-geografische scheiding worden genoemd. Dat benadrukt de Franse econoom Pierre Veltz in een opiniestuk in de krant Les Echos.

De Britse beslissing weerspiegelt volgens Veltz in grote mate de tegenstelling tussen de grote metropool en de rest van het land. “In Londen heeft tussen 60 procent en 70 procent van de bevolking gestemd om in de Europese Unie te blijven,” merkt Pierre Veltz op. “In de rest van het land heeft daarentegen 60 procent voor een afscheuring gekozen. In Manchester, Liverpool, Leeds en Newcastle werd alleen in de stadscentra een voorkeur voor een verdere deelname aan de Europese Unie opgetekend.” De Engelse arbeiderssteden voelen zich volgens Veltz meer door Londen dan door de Europese Unie in de steek gelaten. “Grote delen van Groot-Brittannië voelen zich genegeerd en vernederd door de politiek in Londen,” zegt de econoom.

Globalisering

“De kloof tussen metropool en platteland kan minstens gedeeltelijk worden toegeschreven aan de globalisering,” merkt Veltz op. “In het verleden had het hinterland een belangrijke functie als toeleverancier van de metropolen, maar die rol is door de globalisering grotendeels uitgehold.” “Het hinterland is vooral een last geworden. Maar men is vergeten dat ook het hinterland een politieke stem heeft.” Pierre Veltz wijst er wel op dat de situatie op het Europese continent anders is geëvolueerd. “Onder meer de impact van dynamische regionale steden maakt die conflict-positie in landen zoals Duitsland of Frankrijk veel minder uitgesproken,” voert hij aan.


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks