Loekasjenko keurt ruimere toepassing doodstraf in Wit-Rusland goed

Alexandr Loekasjenko, president van Wit-Rusland, heeft een ruimere toepassing van de doodstraf goedgekeurd. Door de wijziging van het strafrecht kunnen rechters nu ook de doodstraf uitspreken wanneer er sprake is van “pogingen tot terrorisme”.

Wit-Rusland is één van de 54 landen wereldwijd waar de doodstraf nog wordt uitgesproken. In het land kan de rechter momenteel zo’n straf uitspreken wanneer iemand beschuldigd wordt van brute moord, meervoudige moorden of terroristische handelingen waarbij mensen het leven laten.

Uitbreiding doodstraf

De toepassing van de doodstraf wordt nu wel uitgebreid. Dat melden verschillende Russische persagentschappen op basis van een document, getekend door Loekasjenko, dat gepubliceerd is op een Wit-Russisch nationaal juridisch portaal. De nieuwe regels treden tien dagen na de publicatie in werking.

Vanaf dan kan de rechter ook de doodstraf uitspreken wanneer er sprake is van “een poging tot terrorisme”. Het parlement van Wit-Rusland keurde de uitbreiding van de doodstraf drie weken geleden al goed.

Wit-Rusland ziet zich naar eigen zeggen genoodzaakt de doodstraf uit te breiden nadat activisten geprobeerd hebben delen van het spoorwegnet te saboteren, om het voor Rusland moeilijker te maken om troepen in te zetten in Oekraïne. Rusland had in aanloop naar de invasie van Oekraïne, die op 24 februari is begonnen, troepen gestationeerd in Wit-Rusland. Minsk ontkent betrokken te zijn bij het conflict, maar erkent dat zijn grondgebied voor de invasie werd gebruikt.

“Destructieve krachten blijven terroristische (en) extremistische activiteiten ontplooien. Ze proberen de situatie in Wit-Rusland te doen wankelen en binnenlandse instabiliteit en conflicten uit te lokken”, liet Vladimir Andreichenko, voorzitter van het parlement in Wit-Rusland, eind april weten.

Wit-Russische activisten

De uitbreiding van de doodstraf kan vergaande gevolgen hebben voor onder meer activisten die kritiek uiten op het beleid van Wit-Rusland. Denk bijvoorbeeld aan de verbannen oppositieleidster Sviatlana Tichanovskaja. Ze wordt verdacht van het voorbereiden van een terreurdaad.

Na de presidentsverkiezingen in 2020 kwamen honderdduizenden mensen op straat om hun ongenoegen te uiten over de verkiezingsuitslag. Volgens de oppositie werden die verkiezingen vervalst. De voormalige Sovjetrepubliek kreeg te maken met de grootste demonstraties ooit in het land. Sommige betogingen trokken 200.000 mensen.

(evb)

Meer