CD&V versterkt zijn greep op Boerenbond

Lode Ceyssens was lijsttrekker van CD&V in 2019. Hij gaf z’n baan als Vlaams Parlementslid op, en zelfs het burgemeesterschap van Oudsbergen, de gemeente die hij zelf via een fusie had gecreëerd, om vorig jaar over te stappen naar de Boerenbond, als de nummer twee.

  • Dat lijkt nu een aanloopje geweest te zijn, om daar huidig voorzitter Sonja De Becker op te volgen: op 1 mei neemt Ceyssens de fakkel over.
  • Zo is de belangenorganisatie van de boeren wel heel stevig in handen van CD&V: Ceyssens kent als geen ander de machinekamer van de christendemocraten. Dat is niet onbelangrijk, want bij het laatste grote overlegmoment, het fameuze stikstofakkoord van de Vlaamse regering, vond men bij de Boerenbond dat de partij hen niet voldoende verdedigd had.
  • De Becker, en vooral haar achterban, reageerden in februari erg verbitterd op Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) die namens haar partij het akkoord sloot in de Vlaamse regering.
  • Ceyssens kan nu met dat verleden komaf maken, en opnieuw de banden tussen de partij en de zuil stevig aanhalen. Zeker voor de andere leden van de Vlaamse regering is dat een doorn in het oog. Zo was het doodnormaal dat de Boerenbond systematisch de kabinetten van Omgeving bemande, binnen de Vlaamse regering, zolang CD&V daar de plak zwaaide.
  • Met de komst van N-VA en met name Zuhal Demir (N-VA) op die post, kwam er een heel andere koers: de huidige minister deinsde niet achteruit om het conflict met de zuil aan te gaan. Verschillende oudgedienden van de Boerenbond moesten, tot hun verbazing, plaats ruimen op het kabinet en in de administratie.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20