Lockdown in Nederland wordt tijdelijk strenger

Nederland neemt de komende twee weken strengere maatregelen om het coronavirus onder de knoet te houden. Er mogen maar twee mensen van verschillende huishoudens samen zijn en alle publiek toegankelijke gebouwen sluiten. Over een avondklok wordt nagedacht.

De regels gelden volgens de website van de Nederlandse overheid tot 19 november, waarna er naar teruggegaan wordt naar de huidige situatie, en gaan woensdag om 22 uur in.

Het aantal mensen dat bij elkaar mag zijn van verschillende huishoudens, zowel binnen als buiten, vermindert van vier naar twee. Alle publiek toegankelijke gebouwen – zoals musea, zwembaden, theaters, seksclubs en pretparken – moeten de deuren sluiten.

Mondmaskers

Mondmaskers waren sinds de aankondiging van de huidige ‘gedeeltelijke lockdown’ op 14 oktober al verplicht, maar dat moest eerst nog juridisch geregeld worden. Nu worden mondmaskers verplicht vanaf 13 jaar in alle publieke gebouwen en op het openbaar vervoer. Ook in het middelbaar onderwijs en hoger worden mondmaskers verplicht buiten de lesuren. Op begrafenissen mogen nog maar maximaal 30 mensen aanwezig zijn, op huwelijken 20.

‘De cijfers gaan licht omlaag, maar de druk op de zorg is nog altijd groot’, zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge op een persconferentie. Daarom zag de regering zich genoodzaakt om tijdelijk te verstrengen.

Avondklok

Op dezelfde persconferentie kondigde premier Mark Rutte aan dat hij nadenkt over een avondklok voor zwaar getroffen regio’s. Hij haalde zelf het voorbeeld van Rotterdam aan, waar gemiddeld 81 per 100.000 mensen positief testen op het virus. De avondklok zou gelden tussen 22 en 4 uur.

Winkels moeten nog steeds sluiten om 20 uur, behalve voedingswinkels en supermarkten. Alcohol verkopen of drinken in het openbaar is wel verboden vanaf 20 uur.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20