Lloyd’s of London maakt van Brussel Europees hoofdkwartier

De Britse verzekeringsmarkt Lloyd’s of London gaat zijn Europese basis in Brussel vestigen. Dat heeft de financiële groep bekend gemaakt.

Ook Luxemburg was uiteindelijk nog als mogelijke vestigingsplaats zijn overgebleven, maar opgemerkt wordt dat de regulatoren in België een grote kennis hebben over de werking van de verzekeringsmarkt. Tevens wordt gewezen op de nabijheid van de Europese politici. Lloyd’s had eerder al bekend gemaakt door de brexit ook een filiaal te willen openen op het Europese continent. Op die manier blijven immers de paspoortrechten behouden die nodig zijn om ook na de brexit in de Europese Unie diensten te kunnen blijven verkopen. Lloyd’s onderschrijft zelf geen verzekeringsrisico’s, maar organiseert een verzekeringsmarkt waarop ruim tweeduizend partijen actief zijn. Lloyd’s heeft de grootste verzekeringsmarkt te wereld, maar zal zich voor de eerste keer op het Europese continent vestigen.

Aanzuigeffect

“Ook na het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, moet aan de markt en de klanten een effectieve oplossing worden geboden, zodat de handel zonder onderbreking kan verder gaan,” motiveerde Inga Beale, chief executive van Lloyd’s, de beslissing van de verzekeringsmarkt. Het nieuwe filiaal zou over minder dan twee jaar van start moeten kunnen gaan. In eerste instantie zou de verhuis in Brussel diverse tientallen banen kunnen opleveren, maar Johan Van Overtveldt, Belgisch minister van financiën, wijst erop dat de beslissing van Lloyd’s een grote impact kunnen hebben. “Wanneer een internationaal gerenommeerde en gerespecteerde instelling zoals Lloyd’s voor Brussel kiest, kan een aanzuigeffect ontstaan op andere verzekeraars en gespecialiseerde financiële instellingen, waarin Brussel al een sterke traditie heeft,” aldus de minister. Ook Belgisch premier Charles Michel reageerde opgetogen op de beslissing van Lloyd’s, die hij uitstekend nieuws noemde voor de geloofwaardigheid van het land. Naast Brussel bekeek Lloyd’s ook mogelijke vestigingen in Dublin, Malta, Parijs, Frankfurt en Luxemburg.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20