Ljubljana voor de derde keer op rij verkozen tot Tree City

De Arbor Day Foundation en de Food and Agriculture Organization (FAO) hebben Ljubljana de titel van “Tree City of the Year” toegekend. Het is de derde keer op rij dat de prijs aan de Sloveense hoofdstad wordt toegekend. De initiatiefnemers merken op dat Slovenië het enige Oost-Europese land is met een Tree Cities op zijn grondgebied. Naast Ljubljana is ook nog de stad Kočevje in de lijst opgenomen.

Zes jaar geleden was Ljubljana aangeduid als Green Capital van Europa. “Het lijkt erop dat de titel niet slechts een eenmalige kortstondige gebeurtenis is geweest, maar het begin betekende van een zeer bewuste milieumentaliteit bij de overheid om de aandacht voor de natuur in de stad op een hoog peil te blijven houden”, merken de juryleden op.

Bewustwording

Er wordt aan toegevoegd dat Ljubljana voor de ondersteuning van zijn bomenbestand vorig jaar ruim 100.000 euro meer heeft uitgegeven dan het jaar voordien. “Dat betekende een stijging met bijna 25 procent”, luidt het.

“Die budgetten werden vooral geïnvesteerd in het planten en snoeien van bomen. Tevens deed het stadsbestuur extra inspanningen om verschillende publieksgroepen, waaronder scholen, bij de bewustwording en de zorg voor bomen te betrekken.”

In totaal heeft het stadsbestuur in Ljubljana vorig jaar 1.080 nieuwe bomen geplant. Als onderdeel van de campagne “For a Better Ljubljana” zullen deze lente opnieuw ongeveer 280 nieuwe bomen worden geplant.

De Arbor Day Foundation merkt daarbij op dat Ljubljana tevens inspanningen doet om zijn expertise ter zake met andere steden te delen.

Toegankelijk

Uit onderzoek van het European Environmental Agency (EEA) blijkt dat bomen in Ljubljana 50 procent van het stedelijke oppervlak bedekken. Daarmee staat de Sloveense hoofdstad op de derde plaats, na Oslo (72 procent) en Bern (53 procent).

Verder werd berekend dat de totale groene infrastructuur in Ljubljana een dekking heeft van 67 procent. Ook hier eindigt de stad op een derde plaats, na Oslo (77 procent) en Zagreb (74 procent). 

In de achtendertig lidstaten van het Europese milieubureau dekken bomen in de steden gemiddeld 30 procent van het totale grondgebied, met de hoogste scores in Finland en Noorwegen. Cyprus, IJsland en Malta kennen daarentegen de minste dekking met bomen.

Er werd daarbij nog wel opgemerkt dat in de Europese steden het openbaar toegankelijk bomenbestand gemiddeld amper 3 procent van het totale oppervlak vertegenwoordigde.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20