Live Beursblog – 9 november 2022 – Business AM

22.31 – Binance ziet af van FTX: Bitcoin zakt onder 16.000 dollar

Almaar grotere turbulentie in cryptoland. De koers van Bitcoin zakt onder de grens van 16.000 dollar nadat cryptoplatform Binance officieel bevestigde zijn sectorgenoot FTX dan toch niet over te nemen.

Tot daar onze beursverslaggeving vandaag. Tot morgen!

21.57 – Donkerrode sluiting op Wall Street

Sluitingsbel in New York. En het ziet er niet goed uit. De Amerikaanse belegger leek toch op een Red wave te hebben gehoopt.

 • De breed samengestelde aandelenindex S&P 500 verloor 2 procent, en staat op 3.748 punten;
 • de techindex Nasdaq daalde met 2,4 procent, en is naar 10.353 punten afgegleden;
 • de Dow Jones sloot met 2 procent verlies, op 32.513 punten.

20.11 – Europese beurzen sluiten lager

We waren het bijna vergeten door al de hetze op de cryptomarkt. Maar hier zijn ze vooralsnog, de koersen van de Europese beurzen na de sluitingsbel:

 • De breed samengestelde STOXX Europe 600-index daalde 0,3 procent tot 420,34 punten;
 • de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,2 procent op 13.666,32 punten;
 • voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,2 procent op 6.430,57 punten;
 • de Britse FTSE 100 sloot 0,1 procent lager op 7.296,25 punten.

20.07 – Iberdrola-CEO sceptisch tegenover Europese aanpak energiecrisis

Volg de beurskoers van energieconcern 👉 Iberdrola

19.21 – Bitcoin duikt onder 17.000 dollar

Bitcoin staat bijna 11 procent lager dan een dag eerder en duikt onder de grens van 17.000 dollar. De reden voor de nieuwe neergang zijn twijfels of het cryptoplatform Binance zijn zwalpende sectorgenoot FTX wel gaat redden, zoals eerder aangekondigd.

18.37 – Bpost somberder over 2022

Bpost heeft in het derde kwartaal de omzet sterker zien stijgen dan verwacht, maar verlaagde wel de outlook voor 2022. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van het postbedrijf.

 • De totale groepsomzet steeg in het derde kwartaal met 4,5 procent op jaarbasis naar 1,02 miljard euro en de maatstaf voor bedrijfswinst (“aangepaste EBIT”) kwam uit op 26,0 miljoen euro. Analisten rekenden op respectievelijk 990 miljoen en 17,8 miljoen euro.
 • Toch verlaagt Bpost zijn vooruitzichten voor het hele jaar. De EBIT zal dit jaar naar verwachting niet tussen 280 miljoen en 310 miljoen euro uitkomen, aldus het postbedrijf, maar tussen de 265 en 300 miljoen euro.
 • Daarbij wees Bpost op de huidige verwachtingen voor het vierde kwartaal. “Gezien het aanhoudend, ongunstige macro-economische klimaat blijven tegenwinden en onzekerheid over de resultaten van het vierde kwartaal bestaan.”

Over het lot van Dirk Tirez, die tijdelijk een stap opzij zette als CEO na een onderzoek rond het krantencontract, werd geen nieuws gemeld.

17.50 – Bel20 eindigt in het rood

De Bel20-index eindigt de beursdag met een verlies van 0,65 procent, tot iets meer dan 3.607 punten. Zwaargewichten KBC en Ageas, die na hun kwartaalrapporten fors daalden, trokken de Brusselse graadmeter naar beneden.

17.37 – Amerikaanse olievoorraden gestegen

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gestegen. Dit blijkt vandaag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA, waarover ABM bericht.

 • In de week eindigend op 4 november stegen de voorraden ruwe olie met 3,9 miljoen vaten tot 440,8 miljoen stuks
De Strategic Petroleum Reserve-opslag in Freeport, Texas. — foto: Getty

15.43 – Rode opening op Wall Street

De Amerikaanse aandelenmarkten stonden op verlies na de openingsbel in The city that never sleeps. Op het moment van schrijven verliest de S&P 500 0,74 procent, de Nasdaq Composite 0,81 procent en de Dow Jones 0,77 procent.

15.41 – Bitcoin naar laagste koers in twee jaar

De koers van cryptomunt Bitcoin (BTC) staat voor de tweede dag op rij onder druk en duikt onder de grens van 17.500 dollar. Dat is niet meer gezien sinds november 2020.

Bron: Google

15.38 – Meta schiet 5 procent hoger

De koers van Meta gaat ruim 5 procent hoger in een eerste reactie op de sanering die topman Mark Zuckerberg aankondigde. De stijging gaat in tegen de algemeen dalende trend bij de opening van de Amerikaanse beurzen.

15.27 – Adidas post-Kanye minder winstgevend

‘Yeezus’ is een album van Kanye West uit 2013 — foto: Unsplash

Adidas heeft zijn omzet- en winstverwachting voor dit jaar verder verlaagd, na de breuk met rapper en ontwerper Kanye West, en zijn label Yeezy. Dat schrijft ABM.

 • De nettowinst uit voortgezette activiteiten wordt nu ingeschat op zo’n 250 miljoen euro, de helft van wat Adidas eerder verwachtte. De operationele marge wordt voorzien op 2,5 procent.

Meer hier

14.10 – Messi wordt aandeelhouder van NFT-platform Sorare

Het Franse NFT-platform Sorare heeft een grote naam kunnen strikken als investeerder en merkambassadeur: Lionel Messi. Welk bedrag de Argentijnse superster in de ambitieuze cryptospeler stopt, blijft confidentieel.

13.37 – De hakbijl valt bij Meta

11.53 – Bitcoin duikt onder de grens van 18.000 dollar

De cryptomunten blijven rake klappen krijgen na het tumult omtrent FTX, een cryptobeurs gespecialiseerd in futuresmarkten. Cryptoplatform Binance liet gisteren weten dat het FTX zal kopen.

Bitcoin dook de afgelopen 24 uur zo’n 10 procent lager, waardoor de grootste cryptomunt op de markt nu 17.700 dollar waard is. Ethereum gaat momenteel over de toonbank voor iets minder dan 1.200 dollar. Daarmee noteert de digitale munt 20 procent lager in vergelijking met een dag eerder.

11.34 – Opvallende koersbeweging Alfen: van overtuigend in het groen naar diep in het rood

De eerste uren van de handelsdag waren bijzonder volatiel voor Alfen. Het Nederlandse bedrijf schoot bij de start van de handelsdag zo’n 5 procent hoger, maar noteert nu 5,2 procent in de min.

Die volatiliteit volgt op de kwartaalresultaten van de laadpalenspecialist. Daaruit bleek dat Alfen een omzet van 123,2 miljoen euro had geboekt in het derde kwartaal. Dat is een verdubbeling in vergelijking me dezelfde periode vorig jaar. De omzettoename was ook forser dan de analisten verwachtten (+ 73 procent). De aangepaste EBITDA kwam eveneens hoger uit dan verwacht uit op 24,5 miljoen euro.

Waarom die plotse duik? Door de hogere grondstof- en personeelskosten staan de marges van Alfen onder druk. Het bedrijf waarschuwde dat dat ook in 2023 het geval zijn.

11.11 – Impact tussentijdse verkiezing VS op de beurzen

In de Verenigde Staten worden momenteel de stemmen van de tussentijdse verkiezingen geteld. Voor de Democraten staat de controle over het Senaat en het Huis van Afgevaardigden op het spel. De verkiezingsuitslag kan ook een niet te onderschatten impact hebben op de beurs. Hoe groot die zal zijn, zal afhangen van wie de verkiezingsstrijd wint.

Gisteren zagen we hoe zenuwachtig de beleggers waren tijdens de stembusgang. Na zowel in de min als de plus te noteren, kon Wall Street de handelsdag alsnog met een positieve noot afsluiten (zie bericht van 06.58 uur) Meer weten? Twijfel niet en klik hier.

11.09 – “De beste dag om Bitcoin te kopen was gisteren”

Voormalig BitMEX-CEO Arthur Hayes ziet een monsterverbond tussen Bitcoin en banken ontstaan tegen de implementering van digitale centrale bankmunten. In een blogpost op Medium, toepasselijk genaamd ‘Pure Evil’, licht de cryptopionier zijn bedenkingen over CBDC’s toe. De digitale versies van fiatgeld zullen wellicht een realiteit worden door “de apathie van de meerderheid”, werpt hij cynisch op. Lees er alles over in dit stuk.

10.58 – Ageas en KBC zakken verder de dieperik in

Naarmate de handelsdag vordert, verliezen de financiële instellingen Ageas en KBC meer en meer terrein op de beurs. Beleggers reageren niet tevreden op de kwartaalresultaten (zie bericht van 09.06 uur). De verzekeraar laat 2,9 procent liggen en de grootbank tuimelt maar liefst 5,9 procent naar beneden.

10.12 – Agfa stelt teleur in het derde kwartaal

Agfa-Gevaert heeft een zwakke prestatie geleverd in het derde kwartaal, en de analistenconsensus zal daarom ook aanzienlijk verlaagd worden. Dat stellen de analisten Maxime Stranart en David Vagman van ING in reactie op de kwartaalupdate van het bedrijf.

De resultaten zagen er volgens de analisten teleurstellend uit, met een aangepaste EBIT die 46 procent onder de verwachtingen uitkwam.

De consensus rekent op een aangepaste EBIT van 57 miljoen euro voor het hele boekjaar, terwijl er na negen maanden maar 27 miljoen aan EBIT gerealiseerd werd. Daarom verwachten de analisten ook dat de consensus met 25 tot 40 procent naar beneden wordt bijgesteld. 

ING handhaafde het Houden advies voor Agfa met een koersdoel van 4,00 euro. Het aandeel daalde woensdagochtend 3,1 procent tot 2,94 euro.

09.53 – Musk verkoopt voor 4 miljard dollar aan aandelen van Tesla

Elon Musk, CEO van Tesla en Twitter, heeft voor zo’n 4 miljard dollar aan aandelen van de producent van elektrische wagens verkocht nadat hij het socialemediaplatform volledig had ingelijfd. Nochtans had de miljardair beloofd niet langer op de verkoopknop te drukken.

Het aandeel Tesla staat al meer dan 50 procent lager ten opzichte van de piek vorig jaar november. Na de jongste verkoop, houdt Musk nog een belang van circa 14 procent in Tesla.

09.06 – Bel20 verliest terrein nadat enkele beursbedrijven kwartaalresultaten hebben gedeeld

De kwartaalresultaten doen Ageas en KBC geen deugd. Die twee ondernemingen uit de Bel20 noteren na enkele minuten handelen respectievelijk 0,4 en 2,4 procent lager. Bij Ageas lag de winst veel lager dan verwacht, maar voor KBC komt de koersdaling toch wat onverwachts. De grootbank kon immers uitpakken met een winst die beter is dan verwacht. Een dividendverhoging of aandeleninkoop bleef wel uit. Hoe dan ook duikt de Belgische sterindex 0,55 procent lager.

De Eurostoxx50 start de handelsdag zo’n 0,2 procent in het rood.

08.37 – 2 grote lessen voor cryptobedrijven na implosie FTX

Nadat Binance de implosie van rivaal FTX veroorzaakte, komt Changpeng ‘CZ’ Zha op de proppen met belangrijk advies voor andere cryptobeurzen.

 • “Gebruik nooit een token die je gemaakt hebt als onderpand”, zo begint CZ op Twitter. De cryptomiljardair meent verder dat Binance nooit zijn eigen beursmunt BNB heeft gebruikt als onderpand en nog nooit schulden is aangegaan.
 • “Leen niet als je een cryptobedrijf runt. Gebruik kapitaal niet ‘efficiënt’. Hou een grote reserve aan”, klinkt het nog. Volgens CZ doen cryptobeurzen best niet aan fractioneel bankieren, maar zorgen ze beter dat alle activa gedekt blijven. De liquiditeit op de cryptomarkt zou namelijk veel te hoog zijn.

Lees zeker deze bijdrage met meer info.

08.19 – Netflix wil live sportuitzendingen aanbieden

De afgelopen maanden heeft Netflix gekeken naar de rechten op een aantal sportcompetities en evenementen, waaronder verschillende tenniscompetities zoals de ATP tour en de World Surf League. De streamingdienst heeft dus zijn zinnen gezet op sportuitzendingen. Lees er alles over op onze site.

08.01 – Ageas duikt onder de lat

Ook de verzekeraar Ageas publiceerde deze ochtend de kwartaalresultaten. Daaruit blijkt dat de winst afgelopen kwartaal veel lager lag dan verwacht. De nettowinst bedroeg 141 miljoen euro, tegenover een analistenverwachting van 267,7 miljoen euro.

Er wordt onder meer in de richting van China gekeken om een verklaring te vinden voor de tegenvallende resultaten. De verzekeraar heeft via zijn Chinese partner Taiping een vrij grote blootstelling aan dat land, waar het zerocovidbeleid de markten nog altijd onder druk zet.

De nettowinst in de eerste negen maanden van dit jaar bedroeg 567 miljoen euro. Dat is bijna 20 procent minder dan tijdens dezelfde periode een jaar eerder.

07.52 – KBC boekt meer winst dan verwacht

KBC heeft in het derde kwartaal meer winst dan verwacht geboekt, terwijl de nettorentebaten in lijn met de verwachtingen uitkwamen.

De nettowinst kwam afgelopen kwartaal uit op 776 miljoen euro, waar analisten op 698 miljoen hadden gemikt. Een jaar geleden was dit nog 601 miljoen euro. Op kwartaalbasis daalde de winst wel met 35 miljoen euro.

Per aandeel kwam de winst uit op 1,83 euro, tegenover 1,41 euro vorig jaar en 1,92 euro in het tweede kwartaal.

De totale opbrengsten bedroegen 2,1 miljard euro uit, tegenover 1,9 miljard euro een jaar eerder. De nettorentebaten stegen met 17 procent op jaarbasis tot net geen 1,3 miljard euro. Dit is in lijn met de verwachtingen van analisten. Meer weten? Klik hier.

07.33 – Magere winst voor Disney

Disney is het boekjaar geëindigd met een recordomzet, maar de winst stelde teleur. Dat bleek gisteren nabeurs uit de cijfers van het Amerikaanse entertainmentbedrijf. Lichtpuntje: Disney+ zag het aantal nieuwe abonnees stijgen tot 12 miljoen en overtrof daarmee de verwachtingen van iets meer dan 9 miljoen. 

De jaaromzet van 82,7 miljard dollar was 22 procent hoger dan een jaar eerder en de sterkste groei sinds 1996. De winst veerde ook op van 2,0 miljard naar 3,2 miljard dollar in het boekjaar. Voor de coronapandemie, in de jaren 2018 en 2019, boekte Disney nog winsten van meer dan 10 miljard dollar. 

Het aandeel verloor nabeurs 6,8 procent. Lees er hier meer over.

06.58 – Midterms zorgen voor volatiele handel op Wall Street

Wall Street noteerde gisteren uiteindelijk in het groen, na een volatiele handelsdag. Het toont aan hoe belangrijk de tussentijdse verkiezingen zijn.

 • De breed samengestelde aandelenindex S&P 500 won 0,56 procent, en staat op 3.828 punten;
 • de techindex Nasdaq steeg met 0,5 procent, en is naar 10.616 punten gehuppeld;
 • de Dow Jones, de oudste aandelenindex van de VS, wist zelfs 1 procent in het groen te sluiten, op 33.160 punten.

Als we naar de eerste resultaten kijken, lijken de Democraten de controle over het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden te verliezen.

Meer
Beleggen
Laurens Bouckaert, Nathan Dewaele, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Nathan Dewaele, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Nathan Dewaele, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Nathan Dewaele, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Meer Beleggen
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20