Live Beursblog – 8 november 2022 – Business AM

22.01 – Groene sluiting op Wall Street

Sluitingsbel in New York:

  • De breed samengestelde aandelenindex S&P 500 won 0,56 procent, en staat op 3.828 punten;
  • de techindex Nasdaq steeg met 0,5 procent, en is naar 10.616 punten gehuppeld;
  • de Dow Jones, de oudste aandelenindex van de VS, wist zelfs 1 procent in het groen te sluiten, op 33.160 punten.

En nu trekt de Amerikaan naar de stembus. Happy Midterms! En tot morgen.

20.55 – Meer crypto: Binance koopt FTX

Volledige verhaal van het cryptobeurs-drama hier 👇

Verder: Volgens gegevens van CoinMarketCap stond Bitcoin om 20u45 met een dagverlies van 12 procent op de tabellen en dobberde ’s werelds populairste digitale munt rond de 18.000 dollar. De koers van Ethereum stond de voorbije 24 uur 17 procent in het rood en is gezakt naar 1.330 dollar.

19.17 – Token van cryptobeurs FTX duwt cryptomarkt kopje-onder

Gisteren berichtte CoinDesk dat de cryptobeurs FTX kampt met een liquiditeitscrisis. De grootste cryptobeurs ter wereld, Binance, besloot al zijn FTT-munten, de tokens van FTX, te dumpen. De koers van FTT is vervolgens zwaar naar beneden gedonderd en sleurde alle cryptomunten mee in zijn val. Een dieprode cryptomarkt is nog steeds een feit.

Bron: CoinMarketCap

Maar: niet getreurd, cryptobelegger. Intussen raakte namelijk bekend dat Binance FTX gewoon gaat overnemen.

“Vanmiddag vroeg FTX om onze hulp. Er is een aanzienlijke liquiditeitscrisis. Om de gebruikers te beschermen, hebben we een niet-bindende LOI getekend, met de intentie om FTX.com volledig over te nemen en de liquiditeitskrapte te helpen dekken. We zullen de komende dagen een volledige DD uitvoeren.”

Changpeng ‘CZ’ Zhao, CEO van Binance

18.32 – Europese beurzen sluiten in het groen

In navolging van de Brusselse beurs zijn ook andere Europese beurzen vandaag hoger gesloten.  

  • De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,8 procent hoger op 421,61 punten.
  • De Duitse DAX klom 1,2 procent op 13.688,75 punten.
  • De Franse CAC 40 won 0,4 procent tot 6.441,50 punten.
  • De Britse FTSE sloot 0,1 procent in de plus op 7.306,14 punten.

De handelsdag was in feite wat nieuwsluw, zo besluit ABM. De aandacht werd immers geheel in beslag genomen door de Midterms in de Verenigde Staten.

18.07 – Scherpe winstdaling voor producent coronavaccin

17.49 – Brusselse beurs sluit met winst

De Bel 20 heeft de handelsdag afgesloten met 0,4 procent winst; de sterindex is daarmee geëindigd op 3.631 punten.

Steraandeel vandaag was dat van investeringsmaatschappij Sofina, dat 3,79 procent hoger sloot.

Bron: deze website

16.53 – Lenzenreus Essilor beboet voor tegenwerken e-commerce

De Franse mededingingswaakhond heeft Essilor International en moederbedrijf EssilorLuxottica (onder meer RayBan en Pearle) boetes opgelegd van in totaal ruim 96 miljoen euro, voor het tegenwerken van de online-verkoop van contactlenzen in Frankrijk. Dat maakte de Autorité de la concurrence bekend.

De boete voor Essilor International bedraagt 81 miljoen euro en voor het moederbedrijf EssilorLuxottica, dat minder lang bestaat, 15,4 miljoen euro. Tussen 2009 en 2020 bediende de contactlenzenreus zich van verboden handelspraktijken, concludeerde de toezichthouder na invallen bij bedrijven en gesprekken met de voornaamste belanghebbenden in de sector.

Essilor International is de grootste fabrikant en distributeur van contactlenzen in Frankrijk, met een dominante marktpositie in het thuisland. Het bedrijf is ook wereldmarktleider.

16.09 – Beleggers juichen nu al om patstelling VS

Het waarschijnlijke scenario dat de Republikeinen op zijn minst het Huis van Afgevaardigden gaan heroveren in de verkiezingen van vandaag – en misschien ook de Senaat – lijkt beleggers gerust te stellen, zo is af te leiden uit de recentste beurssprintjes.

Met een Democratische president is de macht daardoor verspreid en zijn er checks and balances, zo is ook op zakenzender CNBC te horen. Lees meer

15.41 – Wall Street start met winst

Groene opening in New York: de S&P 500 en de Nasdaq schieten 0,1 procent hoger, de Dow Jones stijgt met 0,3 procent.

15.22 – Carrefour heeft groene plannen

Voor wie de aandelenkoers van de supermarktketen op de Parijse beurs wil volgen: klik op Carrefour

14.03 – Adidas bevestigt komst Puma-CEO

Adidas benoemt Bjorn Gulden, de huidige CEO van rivaal Puma, als nieuwe topman. Dit meldde de Duitse kleding- en schoenenretailer. De vertrekkende CEO Kasper Rorsted treedt aanstaande vrijdag terug en wordt tijdelijk opgevolgd door financieel directeur Harm Ohlmeyer. Gulden neemt het roer over op 1 januari 2023, aldus Adidas.

De beurskoers van Adidas reageert positief op de wissel, terwijl Puma zakt. Pikant detail: beide supermerken zijn ontstaan uit hetzelfde Duitse familiebedrijf.

Bjorn Gulden – Getty Images

13.49 – Verkopen kleinhandel eurozone licht gestegen

De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in september licht gestegen, zo bericht ABM. Volgens gegevens van Eurostat stegen de detailhandelsverkopen in september, gerekend naar volume, met 0,4 procent op maandbasis. Op jaarbasis daalden ze in september echter met 0,6 procent.

12.34 – Porsche boekte ruim 4 miljard euro winst in de eerste negen maanden van dit jaar

2022 is goed op weg om een topjaar te worden voor Porsche SE, de holding achter het gelijknamige automerk. Gedurende de eerste negen maanden van dit jaar heeft de wagenproducent een winst van iets meer dan 4 miljard euro geboekt. Dat is ongeveer 20 procent meer dan tijdens dezelfde periode in 2021.

Porsche meldt dat de participatie van de holding in Volkswagen 3,7 miljard euro heeft bijgedragen aan de nettowinst, tegenover 3,4 miljard euro een jaar geleden.

12.19 – Bitcoin en Ethereum onder druk

Zowel Bitcoin als Ethereum staat ruim 5 procent lager tegenover een dag eerder. Bitcoin zakt daardoor onder de psychologische grens van 20.000 dollar en Ethereum zakt onder 1.500 dollar. De neergang heeft mogelijk te maken met de onrust rond FTT, de munt van het platform FTX die 21 procent lager dondert.

11.49 – Redersfamilie-Saverys bezit 45 procent van Exmar

Saverex, het investeringsvehikel van de familie Saverys, heeft zijn belang in scheepvaartgroep Exmar vergroot tot meer dan 45 procent. Dat blijkt uit een transparantieverklaring. De familiale holding heeft sinds 4 november een belang van 45,21 procent in Exmar. Eind oktober 2019 bedroeg dit belang nog 44,28 procent.

11.41 – “Onze economische uitdagingen verdwijnen niet door ze te negeren”

“Onze economie staat voor enorme uitdagingen, waar we dringend iets moeten aan doen. Die uitdagingen minimaliseren, zoals Paul Magnette recent deed, dreigt onze welvaart op langere termijn te ondermijnen”, zegt Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij Voka, in een opiniestuk op onze site.

11.34 – Opnieuw pariteit tussen euro en dollar

De euro noteert opnieuw op pariteit met de dollar. Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury laat in een reactie tegenover ABM Financial News dat de recente daling van de greenback ten opzichte van de Europese eenheidsmunt redelijk verrassend is.

“Wij denken ondertussen dat de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten geen merkbare impact gaan hebben op de dollarkoers. Anders zal dat zijn als donderdag de Amerikaanse inflatiedata over oktober naar buiten komen en waarbij de aandacht vooral uitgaat naar de kerninflatie over die maand”, klinkt het.

10.55 – Belgische tienjaarsrente stijgt opnieuw

Zoals we hieronder al hebben aangehaald (zie bericht van 09.08 uur) krijgen de Belgische vastgoedbedrijven het opnieuw zwaar te verduren. Dat komt omdat de Belgische langetermijnrente aan het stijgen is, na de afgelopen weken wat terrein te hebben prijsgegeven. Zo flirt die opnieuw met de grens van 3 procent. Op dit moment bedraagt de tienjaarsrente 2,95 procent. In oktober had de rente al even de kaap van 3 procent gerond.

10.23 – Amerikaanse autoriteiten nemen Silk Road-Bitcoins ter waarde van 1 miljard dollar in beslag

De New Yorkse autoriteiten hebben 50.676 Bitcoins geconfisqueerd die ooit werden verkregen via de dark web-marktplaats Silk Road. Onze crypto-expert Jeremy Van der Haegen geeft in zijn artikel op onze site meer duiding bij het nieuws.

10.11 – Potentiële stakingen bij de Amerikaanse spoorwegen zijn slecht nieuws voor de Fed

In de Verenigde Staten (VS) dreigen de vakbonden van de spoorwegen het werk neer te leggen. Ze eisen onder meer betere loonvoorwaarden. Zo’n sociale actie kan de inflatie verder de hoogte injagen. Dat is slecht nieuws voor de Federal Reserve, die net alles in het werk stelt om de geldontwaarding te temperen. Lees er alles over op onze site.

09.33 – Er zal niet snel een einde komen aan het Chinese zerocovidbeleid

Er was vorige week sprake van enthousiasme op de Chinese beurzen. De aandelenkoersen veerden op nadat een document was uitgelekt. Daaruit bleek dat Peking bereid zou zijn om het strenge coronabeleid te versoepelen. Lees er hier meer over.

Vandaag zagen we de Chinese indexen wel wat lager duiken. De SSE Composite Index in Shanghai verloor uiteindelijk 0,45 procent en de Hang Seng Index, die de ontwikkeling weergeeft van de aandelenmarkt van Hongkong, liet 0,25 procent liggen.

09.08 – Bel20 duikt lager na het luiden van de openingsbel

De Bel20 laat bij de start van de handelsdag 0,3 procent liggen. Wederom verliezen de Belgische vastgoedbedrijven terrein. Na enkele minuten handelen, staan VGP en WDP op een verlies van respectievelijk 3,45 en 2,15 procent. Cofinimmo laat 1,2 procent liggen.

Ook de Eurostoxx50 duikt lager. De Europese index noteert momenteel 0,35 procent in de min.

08.54 – Bayer boekt meer omzet

De Duitse farmareus Bayer heeft de omzet, gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten, met 5,7 procent zien stijgen tot 11,3 miljard euro.

Het operationeel resultaat (EBITDA) voor bijzondere posten steeg met 17,3 procent tot 2,5 miljard euro. De bijbehorende marge lag op 21,7 procent.

De kernwinst per aandeel kwam 7,6 procent hoger uit op 1,13 euro bij een nettowinst van 546 miljoen euro, inclusief niet-voortgezette activiteiten. Een jaar eerder bedroeg de winst 85 miljoen euro. De vrije kasstroom nam met 11,1 procent af tot 1,74 miljard euro. Lees er hier meer over.

08.27 – Chinese beurzen zetten een stap terug

Na twee overtuigend groene handelsdagen geven de Chinese aandelenmarkten wat terrein prijs vandaag. De Hang Seng Index, die de ontwikkeling weergeeft van de aandelenmarkt van Hongkong, noteert 0,6 procent lager en de SSE Composite Index in Shanghai staat op een verlies van 0,45 procent.

De Japanse Nikkei225 kan het wel droog houden. Die index doet er 1,25 procent bij.

08.19 – Goldman Sachs: Euro blijft zwakker dan dollar zolang gasprijs hoog staat

De waarde van de euro kan nog verder zakken naar 0,94 dollar, denkt Goldman Sachs. Volgens de Amerikaanse bank kan enkel een dramatische prijsverlaging van aardgas de koers van de euro herstellen. Meer weten? Klik hier.

07.52 – Aantal actieve gebruikers op Twitter bereikt “all-time high”

Twitter heeft gezegd dat het gebruik van het platform een “all-time high” heeft bereikt tijdens Elon Musks eerste week aan het roer. Intussen probeert het platform adverteerders gerust te stellen, nadat een toenemend aantal bedrijven hun campagnes op het sociale mediaplatform hebben gepauzeerd na de overname. Lees er alles over in deze bijdrage op onze site.

07.44 – Groupon ziet omzet dalen

Groupon heeft in het derde kwartaal van 2022 minder omzet behaald en eindigde opnieuw in de rode cijfers. Dat bleek maandagavond uit de resultaten van de Amerikaanse aanbieder van kortingscoupons.

CEO Kedar Deshpande zei dat Groupon goede vorderingen maakt het programma om 150 miljoen dollar per jaar aan kosten te besparen. Eind 2023 denkt het bedrijf dit programma af te ronden. Daarbij kondigde Groupon maandag een tweede programma aan om nog eens 50 miljoen dollar aan kosten te besparen. Ook dat moet eind 2023 zijn gerealiseerd.

Voor 2023 blijft Groupon mikken op een vrije kasstroom van 100 miljoen dollar en een aangepaste EBITDA-marge van 15 tot 20 procent.

De kwartaalomzet van 144,4 miljoen dollar was dan ook beduidend lager dan de 214,2 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder, maar ook minder dan de 153,2 miljoen dollar in het tweede kwartaal van dit jaar. De aangepaste EBITDA kwam uit op 8,6 miljoen dollar negatief.

Onder de streep bleef een verlies over van ruim 56 miljoen dollar tegenover een winst van 78 miljoen dollar een jaar eerder. In het tweede kwartaal leed Groupon een verlies van meer dan 91 miljoen dollar. Het aandeel verloor gisteren nabeurs 3,4 procent.

06.57 – Wall Street sloot handelsdag in de plus af

Wall Street heeft de handelsdag gisteren met een positieve noot afgesloten.

  • De breed samengestelde aandelenindex S&P500 won 0,95 procent.
  • Techindex Nasdaq steeg met 0,85 procent.
  • De Dow Jones eindigde 1,3 procent in het groen.
Meer