Live Beursblog – 7 december 2022 – Business AM

22.11 – Weer baaldag op Wall Street

Weinig opbeurend nieuws om de beursdag mee af te sluiten: in Amerika sloot de brede beursindex S&P 500 0,19 procent lager af, intussen al de vijfde rode handelsdag op rij. De Dow Jones eindigde vrijwel status quo en techindex Nasdaq verloor 0,51 procent.

21.51 – Elon Musk niet meer de rijkste persoon ter wereld?

Volgens het zakenblad Forbes wankelt de troon van Elon Musk als rijkste persoon ter wereld. De Franse magnaat Bernard Arnault, de topman van luxegigant LVMH (de eerste twee letters staan voor Louis Vuitton), zou hem bijgebeend hebben en zelfs even virtueel voorbijgestoken zijn. De twee superrijken gaan nek-aan-nek en zijn op moment van schrijven elk een slordige 184,7 miljard dollar waard.

Bernard Arnault, de topman van luxehuis LVMH – Getty Images

21.31 – Olieprijs zakt naar laagste niveau van dit jaar

De januarifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 3,0 procent, ofwel 2,24 dollar, lager op 72,01 dollar op de New York Mercantile Exchange. Enkele momenten eerder was de belangrijkste Amerikaanse olieprijs zelfs naar het laagste peil (71,75 dollar) van het jaar gezakt.

De dalende olieprijs heeft zowel met aanbod- als vraagfactoren te maken. “De verwachting dat een prijsplafond op Russische ruwe olie de mondiale voorraden zou doen krimpen, is getemperd en de hoop dat de heropening van China de vraag naar olie zou stimuleren, is waarschijnlijk voorbarig”, duidt marktanalist Stephen Innes van SPI Asset Management.

20.28 – Topman Euronext: “Londen niet meer financiële centrum van Europa”

Londen is niet meer het dominante financiële centrum in Europa, als gevolg van Brexit. Dat zegt de topman van Euronext tegen Bloomberg TV. “Londen was het grootste financiële centrum van de EU en iedereen was daar blij mee. Nu is Londen het grootste financiële centrum van het Verenigd Koninkrijk.”

Boujnah deed de uitspraak nadat bleek dat vorige maand de gecombineerde marktkapitalisatie van primaire beursnoteringen in Frankrijk kortstondig hoger was dan de Britse. In Londen gaat dagelijks meer geld van hand tot hand dan in Frankrijk, maar als je alle beurzen van Euronext in Europa bij elkaar optelt dan is die omzet twee keer zo hoog als die in Londen, zei hij.

Boujnah wees erop dat beursnoteringen buiten Londen “het nieuwe normaal zijn”. Zo koos Ryanair voor Dublin en Universal Music Group voor Amsterdam, evenals het Spaanse Allfunds Group

Stephane Boujnah – Getty Images

19.39 – Doorsnee CEO van Bel20-bedrijf verdient 2,4 miljoen euro

Zakenschool Vlerick publiceert haar jaarlijks overzicht van de toplonen. Daarbij kijken de onderzoekers naar de mediaan, zeg maar de middelste waarde in de rij, van de totale vergoeding (salaris, bonus en langetermijnvergoeding):

  • Voor de Bel20-bedrijven komt de mediaan van het CEO-loon op 2,43 miljoen euro per jaar
  • Voor de Bel Mid, de middelgrote beursbedrijven, is dat 908.115 euro
  • Voor de Bel Small, de kleinste beursgenoteerde bedrijven is het doorsnee CEO_loon 587.482 euro.

In vergelijking met het jaar voordien valt vooral een stijging (+23 procent) op bij de Bel20-bedrijven. Ook de Bel Mid-bedrijven laten een stijging optekenen (+13 procent). In de Bel Small was er daarentegen een daling met 5 procent.

18.42 – Samenstelling Bel20 ongewijzigd

De samenstelling van de Bel20 en Bel Mid index blijven ongewijzigd. Dat is de uitkomst van de herweging die beursbedrijf Euronext elk kwartaal uitvoert.

Het aandeel van Nationale Bank van België, dat vandaag na een waarschuwing juist 18 procent daalde, komt in de Bel Small. Nyxoah verdwijnt uit de index voor kleinere bedrijven. Die wijzigingen gelden vanaf maandag 19 december.

18.24 – “Google is twee jaar verwijderd van totale ontwrichting”

De introductie vorige week door het bedrijf OpenAI van de chatbot ChatGPT doet een aantal sectoren op hun grondvesten daveren. Een daarvan is die van de zoekmachines, waar Google een de facto monopolie heeft. Hoe lang nog, is de vraag die Silicon Valley zich stelt.

Paul Buchheit (45), ooit de 23e werknemer van Google, maar vooral bekend vanwege zijn bijdrage tot de ontwikkeling van Gmail, voorspelt dat Google nog een jaar of twee verwijderd is van “totale ontwrichting.” Lees er alles over op onze site.

17.43 – Europese beurzen sluiten in het rood

De Eurostoxx50 heeft de handelsdag 0,35 procent in het rood afgesloten. De Bel20 liet 0,65 procent liggen.

  • Binnen de Belgische sterindex was UCB de sterkhouder. Dat aandeel won vandaag 2,3 procent.
  • Proximus daarentegen verloor maar liefst 6,45 procent.
  • Buiten de Bel20 springt de Nationale Bank van België (NBB) in het oog. De monetaire instelling dook maar liefst 17 procent lager. Beleggers vluchtten naar de uitgang na de sombere verliesprognoses die de instelling gisteravond publiceerde.

16.51 – Amerikaanse olievoorraden fors gedaald

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week fors gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

In de week eindigend op 2 december daalden de voorraden ruwe olie met 5,2 miljoen vaten tot 413,9 miljoen stuks. De benzinevoorraden stegen met 5,3 miljoen vaten tot 219,1 miljoen vaten. En ook de voorraden stookolie en diesel stegen met 6,2 miljoen vaten tot 118,8 miljoen stuks.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 95,5 procent. Dat was een week eerder 95,2 procent.

16.33 – De Dow Jones in de plus, terwijl de Nasdaq rood kleurt

Na ongeveer een uur handelen noteert de Dow Jones 0,5 procent in de plus en staat de S&P500 op een winst van 0,25 procent. De Nasdaq daarentegen moet 0,35 procent prijsgeven.

15.27 – Europese techindustrie ziet 400 miljard dollar aan waarde verdampen

Steeds meer buitenlandse investeerders trekken zich terug uit de Europese technologiesector. De gecombineerde waarde van alle publieke en private Europese technologiebedrijven is in 2022 gedaald tot 2.700 miljard dollar. Eind 2021 was dat nog 3.100 miljard dollar, staat te lezen in het jaarlijkse “State of European Tech”-rapport van Atomico, dat cijfers verzamelt in 41 landen. Een daling met ruim 400 miljard dollar, dus. Lees er hier alles over.

15.08 – Amerikaanse arbeidskosten stijgen minder sterk dan verwacht

De arbeidskosten in de Verenigde Staten zijn in het derde kwartaal minder sterk en de productiviteit juist harder gestegen dan eerder gemeten. Dat blijkt uit herziene cijfers van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics.

De arbeidskosten per eenheid stegen in het derde kwartaal met 2,4 procent en niet, zoals in november gemeld, met 3,5 procent op kwartaalbasis.

De productiviteit steeg op kwartaalbasis met 0,8 tegen een eerder gemelde stijging van 0,3 procent. 

14.17 – Sligro koopt Belgische groothandels Metro

Sligro Food Group neemt negen Metro-groothandels van Makro Cash & Carry Belgium over voor 47 miljoen euro, inclusief het vastgoed van de locatie in Luik. Dat maakte het Nederlandse groothandels- en foodservicebedrijf bekend.

  • Sligro zal de vestigingen kortstondig sluiten om deze binnen enkele dagen één voor één te heropenen op basis van de technische infrastructuur en assortimenten van Sligro.
  • De transitie wordt in de eerste weken van januari gepland, omdat dit veen rustige periode is.
  • Wanneer medio januari 2023 alle vestigingen weer heropend zijn, wordt een significant lagere startomzet verwacht dan de 300 miljoen euro op jaarbasis, waar voor de reorganisatie sprake van was.
  • Door de overname slaagt Sligro erin een landelijk netwerk te realiseren in België.

13.33 – Eurozone groeit in derde kwartaal harder dan verwacht

De economie in de eurozone is in het derde kwartaal iets harder gegroeid dan verwacht, meldt ABM. Dit bleek vandaag uit een definitieve raming van Eurostat, het statistiekbureau van de EU.

  • Het bruto binnenlands product steeg met 0,3 procent op kwartaalbasis, terwijl een eerder raming nog uitging van een groei van 0,2 procent. In het tweede kwartaal groeide de economie met 0,8 procent.
  • De Belgische economie groeide met 0,2 procent, nadat eerder nog een krimp van 0,1 procent werd gemeld, en de Nederlandse economie kromp conform een eerdere raming met 0,2 procent. Nederland past als enige land in de eurozone de groei aan voor kalendereffecten. 
  • Op jaarbasis groeide de economie in de eurozone afgelopen kwartaal met 2,3 procent, waar eerder werd gerekend op een groei met 2,1 procent.

11.39 – Saxo Bank trekt toch niet naar de (Amsterdamse) beurs

Saxo Bank meldt geen plannen meer te hebben voor een beursgang.

  • In september onderzocht de broker nog de mogelijkheden om via een fusie met blancochequebedrijf Disruptive Capital Acquisition Company naar de Amsterdamse beurs te trekken.
  • De twee bedrijven lieten in een persbericht weten de gesprekken te hebben beëindigd. “De timing (van een beursgang) is niet optimaal”, klinkt het.

10.57 – Farmareuzen Sanofi en GSK schieten hoger

Een rechtbank in de Verenigde Staten heeft een serie rechtszaken omtrent een maagzuurbehandeling die Sanofi en GSK in het verleden op de markt brachten, afgewezen.   De maagzuurbehandeling, genaamd Zantac, zou mogelijk kanker veroorzaken, maar daarvoor is niet voldoende wetenschappelijk bewijs, zo oordeelde de rechter.

Hoewel de uitspraak geen garantie is dat in bepaalde staten alsnog een rechtszaak volgt, is de uitspraak volgens zakenbank Jefferies ook gunstig in dit licht.

De aandelen Sanofi en GSK stegen vanochtend met maar liefst 8 tot 12 procent op het nieuws.

09.45 – Brusselse beurs in het rood

De Brusselse beurs is met verlies van start gegaan. Terwijl alle ogen gericht zijn op de val van het aandeel Nationale Bank, gingen ook de meeste andere aandelen lager.

  • De Bel20 index daalde 0,7 procent naar 3.706,19 punten. De meeste aandelen in de sterindex leden verlies. VGP daalde 1,7 procent en Umicore 3,7 procent. UCB was de grootste stijger met een bescheiden winst van 0,5 procent.
  • In de BelMid ging IBA 4,3 procent hoger, maar daalde Euronav 3,1 procent. Exmar verloor ook 1,7 procent.
  • Bij de kleinere aandelen steeg Roularta 1,4 procent. Smartphoto leverde 2,6 procent in.

09.09 – Nationale Bank dondert 14 procent lager

Het aandeel Nationale Bank krijgt een klap van 12 tot ruim 14 procent in de eerste handelsmomenten. Het gaat om een reactie op de sombere verliesprognoses die de instelling gisteravond publiceerde (zie hieronder).

07.42 – Hoe reageert beurs op gitzwart bericht Nationale Bank?

Om naar uit te kijken: de reactie van beleggers op de sombere prognose van de Nationale Bank. Die vooruitzichten gaan niet over de Belgische economie of de begroting, maar over de eigen financiën.

07.37 – Chinese export daalt veel harder dan verwacht

China heeft in november veel minder geëxporteerd dan was verwacht, zo bericht ABM Financial News.

  • In dollars nam de export van China met 8,7 procent op jaarbasis af. De afname is veel hoger dan de daling van 2,0 procent die de markt had verwacht en het slechtste cijfer sinds mei 2020. 
  • De Chinese import daalde op jaarbasis met 10,6 procent en ook deze afname is veel groter dan voorzien. Hier hadden economen op een daling met 4,0 procent gerekend. 

07.07 – Goldman wil crypto-dip kopen

06.59 – Opnieuw rode sluiting voor Wall Street

Goedemorgen!

De belangrijkste Amerikaanse beursindexen hebben gisteren de handelsdag met verliezen tussen 1 en 2 procent besloten:

  • De Dow Jones verloor 1,03 procent, tot ruim 33.596 punten.
  • De S&P 500 gaf 1,44 procent prijs, tot iets meer dan 3.941 punten
  • Techindex Nasdaq kreeg de grootste klap en verloor precies 2 procent, tot ruim 11.014 punten.
Meer