Live Beursblog – 6 januari 2023 – Business AM

22.08 – Wall Street sluit overtuigend in het groen

Wall Street heeft de handelsdag overtuigend in het groen afgesloten.

 • De Dow Jones won maar liefst 2,15 procent.
 • De S&P500 schoot 2,3 procent hoger.
 • De Nasdaq deed er zelfs 2,55 procent bij.

Beleggers reageerden positief op het Amerikaanse banenrapport. Daaruit bleek dat de lonen minder fors zijn gestegen dan verwacht.

Dat was het voor vandaag! Fijn weekend gewenst en tot volgende week!

21.46 – Bed Bath & Beyond tuimelt ruim 20 procent naar beneden

Bed Bath & Beyond blijft de wind van voren krijgen op Wall Street. De interieurketen noteert maar liefst 22 procent in de min.

 • Bed Bath & Beyond meldde gisteren aan beleggers dat er “substantiële twijfel is over het vermogen van het bedrijf om door te gaan.” (zie bericht van 06.45 uur).

21.13 – Unifiedpost terug in trek bij beleggers

Unifiedpost, een specialist in de digitalisering van facturen voor bedrijven, was afgelopen week de grootste stijger op de Brusselse beurs. Dat meldt ABM Financial News.

 • Het aandeel uit de Bel Small index sloot de week af op een koers van 4,50 euro, de hoogste stand sinds september en een stijging van 25 procent op weekbasis.
 • De markt reageerde gisteren positief op de aankondiging van UnifiedPost dat het een contract met 1.200 Vlaamse scholen had binnengehaald.

20.21 – “Inflatie zal niet verdwijnen wanneer de energieprijzen verder dalen”

Philip Lane, hoofdeconoom bij de Europese Centrale Bank (ECB), waarschuwt dat de hoge inflatie niet zomaar zal verdwijnen, ook al verliest die aan kracht. “De lonen zijn onvoldoende gestegen om de opgelopen energieprijzen te compenseren. De komende jaren zullen die nog verder stijgen, wat de inflatie hoog kan houden”, luidt zijn redenering. Lees er alles over in deze bijdrage van onze collega Niels Saelens.

19.37 – Euronext meldt flink lagere volumes

De handelsvolumes van contante effecten op Euronext zijn in december hard gedaald. Dat maakte de Europese beursuitbater deze avond bekend.

 • In december daalden de volumes op de cash market met 24 procent op maandbasis. Vergeleken met een jaar eerder was er sprake van een daling met 24 procent.
 • De gemiddelde dagelijkse transactiewaarde lag in december 13 procent lager dan een maand eerder. Er waren 11 nieuwe listings, tegenover 6 in november.
 • Er werden in december ruim 24 procent minder aandelenderivaten verhandeld dan in november. Op jaarbasis was er sprake van een daling van bijna 23 procent.
 • Op de valutamarkt van Euronext FX waren de volumes in december 15 procent lager dan een maand eerder. Ten opzichte van december vorig jaar ging het om een daling van 3,1 procent.

18.49 – Elk bedrijf uit de Bel20 kleurt groen na eerste handelsweek

Als we naar de prestaties van de bedrijven uit de Bel20 deze week kijken, komen we tot de vaststelling dat geen enkel aandeel rood kleurt.

18.37 – Tesla kan niet echt meeprofiteren van het positieve beurssentiment

Terwijl Wall Street een topdag beleeft, blijft de winst voor Tesla eerder beperkt. De producent van elektrische wagens noteert slechts 0,9 procent in de plus. Bij de start van de handelsdag moest Musks bedrijf nog zo’n 7 procent prijsgeven. Ter vergelijking: de Nasdaq staat momenteel op een winst van 1,65 procent.

 • De beperkte stijging komt niet als een verrassing. Eerder vandaag kwam aan het licht dat de autobouwer zijn prijzen in China opnieuw heeft verlaagd, voor de tweede keer in slechts tien weken tijd.
Elon Musk – (Photo by Angela Weiss / AFP) (Photo by ANGELA WEISS/AFP via Getty Images)

17.41 – Amerikaanse jobcijfers nemen ook de Europese beurzen op sleeptouw

Net zoals Wall Street schoten de Europese beurzen fors hoger na de publicatie van het Amerikaanse jobrapport (zie bericht van 14.54 uur). De Eurostoxx50 won 1,4 procent en de Bel20 deed er 0,9 procent bij.

 • Umicore was vandaag de koploper van de Bel20. Dat aandeel won 3 procent.
 • Galapagos was de enige verliezer van de Belgische sterrenklas. Het farmabedrijf verloor nipt 0,2 procent.

16.59 – Dipje Nasdaq van korte duur

De Nasdaq kleurt felgroen, nadat het eerder vandaag heel even de openingswinsten was kwijtgespeeld.

 • De Nasdaq noteert na anderhalf uur handelen 1,45 procent in de plus.
 • De Dow Jones en de S&P500 staan op een winst van 1,55 procent.

16.41 – Amerikaanse dienstensector krimpt onverwacht 

De Amerikaanse dienstensector is in december onverwacht gekrompen. Dat blijkt uit cijfers van Institute for Supply Management (ISM).

 • De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde van 56,5 in november naar 49,6 punten afgelopen maand. De markt rekende op een beperkte daling tot 55,1 punten. Het is voor het eerst in dertig maanden dat er geen groei meer is.
 • De index voor de werkgelegenheid daalde van 51,5 naar 49,8 punten.
 • Eerder deze week werd uit data van ISM nog duidelijk dat de industrie in de Verenigde Staten in december in een iets hoger tempo is gekrompen dan in de voorgaande maand. Deze index daalde van 49,0 naar 48,4 punten.
 • Gisteren bleek al uit de inkoopdata van S&P Global dat de dienstensector in de VS in december is gekrompen. Deze index daalde van 46,2 naar 44,7 punten.

15.54 – Nasdaq speelt openingswinsten al kwijt

De euforie op Wall Street blijkt van korte duur te zijn. Na nog geen half uur handelen is de Nadaq de openingswinsten al kwijtgespeeld. De S&P500 en Dow Jones kleuren wel nog groen, maar ook die indexen hebben al wat terrein verloren.

 • De S&P500 noteert 0,45 procent in de plus.
 • De Dow Jones ziet de winst terugvallen tot 0,55 procent.

15.39 – Krappe arbeidsmarkt schrikt Wall Street vandaag niet af

Kort na het luiden van de openingsbel kleurt Wall Street groen

 • De Dow Jones staat op een winst van 1,25 procent
 • De S&P500 schiet 1,05 procent hoger.
 • De Nasdaq noteert 0,95 procent in de plus.

Dat is toch wel een atypische reactie omdat positieve cijfers over de arbeidsmarkt de vrees voeden dat de Federal Reserve het verstrakkende geldbeleid zal voortzetten. Beleggers lijken vooral aandacht te hebben voor de evolutie van de uurlonen. Die zijn minder sterk gestegen dan verwacht. Lees er hier meer over.

14.54 – Meer jobs bijgekomen in de VS dan verwacht

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in december iets sterker dan verwacht gestegen. Dat blijkt uit het officiële Amerikaanse banenrapport.

 • Afgelopen maand was er sprake van een banengroei van 223.000. De markt had een stijging van 200.000 banen verwacht.
 • De werkloosheid kwam in december uit op 3,5 procent. Dat was in november 3,6 procent. Economen rekenden voor december op 3,7 procent.
 • De verdiensten per uur stegen afgelopen maand met 0,09 dollar tot 32,82 dollar. Op jaarbasis was dit een stijging van 4,6 procent.
 • Voor november werd de banengroei aangepast van 263.000 naar 256.000 en voor oktober 284.000 naar 263.000.

14.11 – Retail Estates koopt 13 winkelpanden in Rotterdam

Retail Estates heeft 22,35 miljoen euro geïnvesteerd in de aankoop van 13 winkelpanden in de Woonmall Alexandrium in Rotterdam.

 • Die panden moeten een huuropbrengst opleveren van 2,25 miljoen euro op jaarbasis.
 • De investering wordt voor 60 procent gefinancierd door bankleningen en voor 40 procent door kapitaalinbreng van Retail Estates en zijn partner. Zo droeg Westpoort Alexandrium 4,5 miljoen euro bij aan een kapitaalverhoging. Daarmee verwerft Westpoort een belang van 50 procent in Alex Invest, de dochtervennootschap van Retail Estates.

13.19 – Analist ING: “ECB zal bij renteverhogingen blijven”

Ondanks een dalende inflatie zal de Europese Centrale Bank gewoon de rente blijven verhogen. Dat zegt ING-econoom Bert Colijn in een reactie op de jongste inflatiecijfers (zie ook post van 11.17).

 • De stijging van de kerninflatie (energie en voeding weggefilterd) betekent volgens hem dat de ECB niet van zijn agressieve beleid zal afstappen.
 • “Zeker omdat het risico bestaat dat de kernprijzen de komende maanden verder stijgen, aangezien veel bedrijven aan het begin van het jaar hun prijzen verhogen.” Volgens Colijn zal de ECB via een milde recessie de inflatie naar de gewenste 2 procent terugdringen.
 • ING verwacht concreet dat de centrale bank in zowel februari als maart de rente met 50 basispunten zal verhogen.

12.30 – “Huizenprijzen in Vlaanderen blijven sinds enkele maanden status-quo”

Even een zijsprong naar de vastgoedmarkt in Vlaanderen: er waren in de tweede jaarhelft van 2022 vrijwel geen prijsstijgingen meer voor woonhuizen, meldt vastgoedmakelaar ERA.

bron: ERA

11.35 – Beurzen wachten Amerikaans banenrapport af

Het is een rustige ochtend geworden op de Brusselse beurs, in afwachting van het Amerikaanse jobsrapport (14.30 Belgische tijd). De Bel20 noteert 0,3 procent hoger op 3.821 punten.

 • Tot het banenrapport is er vermoedelijk weinig spektakel te verwachten, al doet het Europese inflatiecijfer (zie hieronder) de Europese koersen wel opveren.
 • Voor december rekent de markt op 200.000 nieuwe banen in de VS, na 263.000 banen erbij in november. Ook toen werden er 200.000 nieuwe jobs verwacht.
 • Vorige donderdag kwam ADP al met een rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt, en die bleek een stuk positiever dan analisten hadden verwacht.
 • Een sterke arbeidsmarkt is in principe goed nieuws voor de economie, maar wordt door de financiële markten als slecht nieuws beschouwd, verduidelijkt analist Art Hogan van B. Riley Wealth, want dit betekent dat de Federal Reserve voldoende reden heeft om de rentes agressief te blijven verhogen.

11.17 – Inflatie eurozone zakt, maar donderwolken zijn niet weg

De inflatie in de eurozone zakt in december naar 9,2 procent, tegenover 10,1 procent een maand eerder. Dat blijkt uit een eerste raming van statistiekenbureau Eurostat. Dat is het gevolg van de daling van de energieprijzen.

Toch zijn niet alle inflatiezorgen daarmee verdreven, want de indicatoren voor de kerninflatie, waarbij de energieprijzen uitgefilterd zijn, zitten wel nog steeds in de lift.

 • Zo stijgt de inflatie exclusief energie en voeding van 6,6 procent naar 6,9 procent.
 • De kerninflatie zonder energie, voeding, alcohol en tabak gaat van 5,0 naar 5,2 procent.

Dat duidt erop dat de zogeheten “tweederonde-effecten”, die in gang gezet zijn door de gestegen energieprijzen, nog volop aan de gang zijn in de brede delen van de economie, bijvoorbeeld als gevolg van loonindexeringen.

Dat alles verhoogt de kans de Europese Centrale Bank (ECB) voor een streng rentebeleid gaat kiezen om die tweederonde-effecten de kop in te drukken.

11.05 – Aandeel Tesla komt weer onder druk

Volgens de indicatieve futuresmarkt zal de beurskoers van Tesla deze namiddag met circa 5 procent zakken op de Amerikaanse beurs, tot een slordige 104 dollar. De futures reageren op het nieuws dat de autobouwer de prijzen in China verder verlaagt (👉 post van 08.47).

10.41 – Naar shake-out in autosector?

10.22 – Ontwikkelaar ChatGPT op tientallen miljarden gewaardeerd

OpenAI, de ontwikkelaar van chatbot ChatGPT, is in gesprek om een belang in het bedrijf te verkopen, tegen een waardering van liefst 29 miljard dollar. Dit schreef The Wall Street Journal deze ochtend op basis van bronnen.

 • Durfkapitalisten Thrive Capital en Founders Fund zijn volgens de krant in gesprek om aandelen in de onderneming te kopen. Het zou gaan om een investering van minimaal 300 miljoen dollar.
 • In een vorige ronde in 2021, toen er aandelen werden verkocht, werd OpenAI nog gewaardeerd op 14 miljard dollar.
 • OpenAI heeft sindsdien voor tientallen miljoenen dollars aan omzet gedraaid, voor een deel te danken aan de verkoop van AI-software aan ontwikkelaars.
 • De zakenkrant benadrukte dat er nog geen overeenstemming is en dat de voorwaarden nog kunnen wijzigen.

10.05 – Spaarboekjes: BNP Paribas Fortis lanceert hoogrentende variant

09.07 – Bel20 opent licht hoger

 • De Bel20-index opent 0,1 procent hoger, tot ruim 3.813 punten. Onder de steraandelen won Umicore 1,2 procent en steeg UCB met 1,1 procent. VGP leverde juist 1,1 procent in en Elia verloor 0,8 procent.
 • In de BelMid won Econocom 0,8 procent. IBA daalde met 2,3 procent en Mithra gaf 1,1 procent prijs.
 • Onder de kleinere aandelen stegen Biocartis 1,6 procent. Celyad verloor 1,7 procent.

08.47 – Tesla verlaagt prijzen weer in China

Tesla heeft voor de tweede keer in minder dan drie maanden tijd de prijzen in China verlaagd. Dat schrijft persbureau Reuters deze ochtend.

 • Inclusief de prijsverlaging in oktober en enkele andere kortingen die klanten krijgen aangeboden, zijn de prijzen voor een Tesla volgens Reuters sinds september met 13 tot 24 procent gedaald.
 • Vandaag werden de prijzen voor alle versies van de Model 3 en Model Y in China met 6 tot 13,5 procent verlaagd. Zo werd de startprijs voor een Model 3 bijvoorbeeld verlaagd van 265.900 naar 229.900 yuan.
 • De prijsverlaging volgt op het nieuws dat Tesla in december het laagste aantal auto’s gemaakt in China afleverde in vijf maanden tijd. Ook heeft Beijing een subsidieregeling voor elektrische auto’s stopgezet.
Een Tesla-dealer in Beijing – foto Costfoto/Future Publishing via Getty Images)

08.23 – Naar een omslagpunt voor de euro?

De dollar was lange tijd onaantastbaar in de valutawereld van 2022. De laatste maanden heeft de euro echter een inhaalslag gemaakt. De Europese munt kan een goede start maken in 2023, schrijft columnist Joost Derks. 👉 Lees verder

07.31 – Opsteker voor UCB

De Brusselse farmagroep UCB meldt dat de Amerikaanse waakhond FDA de licentie-aanvraag – Biologics License Application of BLA in het jargon – heeft aanvaard voor rozanolixizumab, een kandidaat-middel tegen de zeldzame spierziekte MG (myasthenia gravis). Daarmee zet het middel een nieuwe stap richting goedkeuring.

 • Het betreft een aanvraag met prioriteit. UCB verwacht in het tweede kwartaal feedback van de toezichthouder. Indien er geen prioriteit is toegekend, dan kost een reactie van de FDA doorgaans 10 maanden.
 • De Europese toezichthouder EMA valideerde recent de aanvraag voor het op de markt brengen van rozanolixizumab voor volwassenen. Ook hier verwacht UCB in het tweede kwartaal feedback van de toezichthouder.

07.23 – Wisselend beeld op Aziatische beurzen

De Japanse beursgraadmeter Nikkei stijgt met zowat 0,5 procent, terwijl in Hongkong de Hang Seng-index met 0,8 procent daalt.

07.14 – Inflatie Nederland koelt af

De inflatie in Nederland komt voor de maand december wellicht uit op 9,6 procent. Dat is de voorlopige raming van het statistiekenbureau CBS. In november stegen de prijzen er nog met 9,9 procent tegenover een jaar eerder en in de twee maanden daarvoor werden zelfs pieken boven 14 procent bereikt.

bron: CBS

07.01 – Samsung ziet winst fors slinken

De Zuid-Koreaanse elektronicareus Samsung Electronics meldt dat zijn operationele winst in het vierde kwartaal van 2022 is gedaald met 69 procent tegenover een jaar eerder, tot 4,3 biljoen won of 3,2 miljard euro. Dat is het laagste winstpeil in acht jaar, wellicht als gevolg van de lagere vraag naar elektronische apparaten en de algemeen verzwakkende wereldeconomie.

De melding leidt niet tot een koersdaling, want het aandeel wint momenteel ongeveer 1 procent op de Korea Stock Exchange.

06.45 – Bed, Bath & Beyond keldert na “twijfel over voortbestaan”

In de VS is het aandeel van de interieurketen Bed Bath & Beyond gekelderd met 30 procent tot 1,69 dollar, nadat het bedrijf aan beleggers meldde dat er “substantiële twijfel is over het vermogen van het bedrijf om door te gaan.”

Bed Bath & Beyond zal de derdekwartaalcijfers niet op tijd kunnen indienen en meldde voorlopige cijfers die tegenvielen. De keten overweegt “alle strategische opties” om zijn financiele positie te verstevigen, onder andere door een herstructurering van de schulden.

Foto Scott Olson – Getty Images

06.29 – Wall Street verloor terrein

Goeiemorgen! Gisteren speelden bezorgdheden over de krappe Amerikaanse arbeidsmarkt de beleggers parten. Zolang de arbeidsmarkt krap blijft, zal de Federal Reserve naar alle waarschijnlijkheid het verstrakkende geldbeleid voortzetten, wat beleggers naar de uitgang doet vluchten.

 • De Dow Jones verloor 1 procent.
 • De S&P500 tuimelde 1,16 procent naar beneden.
 • De Nasdaq liet 1,45 procent liggen.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20