Beursblog – Inflatie eurozone daalt verder; topkwartaal voor Nasdaq

De beurzen in Europa en op Wall Street eindigen de beursweek met optimisme. Beleggers kunnen zo een tussenstand opmaken na een bewogen eerste kwartaal van 2023.

22.09 – Beste kwartaal voor Nasdaq sinds 2020

De Amerikaanse beurzen stappen goedgemutst het weekend in:

  • De S&P500 won 1,4 procent.
  • De Dow Jones ging 1,2 procent hoger.
  • De Nasdaq won zelfs 1,7 procent.

Daarmee is ook het eerste kwartaal afgesloten. Opmerkelijk is de sterke prestatie van de Nasdaq: de index won bijna 15 procent in drie maanden tijd, wat volgens zakenzender CNBC het beste kwartaal betekent sinds 2020.

21.06 – Virgin Orbit dondert 37 procent lager

Het aandeel van ruimtevaartbedrijf Virgin Orbit krijgt een klap van circa 37 procent nadat het gisteren aankondigde de activiteiten te staken en het overgrote deel van de jobs te schrappen.

17.44 – Dalende inflatie geeft Europese beurzen een zetje

De Europese beurzen hebben deze namiddag, na de publicatie het inflatiecijfer van de eurozone, wat terrein gewonnen. De Eurostoxx50 sloot de laatste handelsdag van de week 0,75 procent hoger af. De Bel20 won uiteindelijk 0,4 procent.

  • Sofina was met een stijging van 3 procent de sterkhouder van de Belgische sterindex.
  • UCB verloor 1,25 procent en was daarmee het kneusje van de Bel20.

17.03 – Gouverneur Franse centrale bank: “ECB moet de rente nog een beetje verhogen”

Volgens Francois Villeroy de Galhau, gouverneur van de centrale bank in Frankrijk, is het grootste deel van de Europese renteverhoging achter de rug. “We hebben nog een kleine weg te gaan”, zei hij tegenover de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. “Daarna moeten we zo lang als nodig is op koers blijven.”

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft eerder deze maand de rente met 50 basispunten opgetrokken. Christine Lagarde, voorzitter van de monetaire instelling, gaf toen wel niet aan wat er op de plank ligt voor de komende vergaderingen. “We zullen beslissingen nemen op basis van de beschikbare data”, klonk het tijdens een toelichting van het rentebesluit.

16.09 – Favoriete maatstaf Fed wijst op afzwakking Amerikaanse inflatie

De PCE-kerninflatie, de favoriete maatstaf van de Federal Reserve om na te gaan in welke mate de Amerikaanse consumentenprijzen zijn gestegen, kwam in februari uit op 4,6 procent (op jaarbasis), tegenover 4,7 procent in januari. Economen hadden gerekend op een stabiel percentage.

  • Op maandbasis is er sprake van een stijging met 0,3 procent. Een maand eerder was er sprake van een stijging met 0,5 procent. De verwachting hiervoor lag op 0,4 procent.
  • De reguliere PCE-inflatie bedroeg 5 procent op jaarbasis in februari. Dat was een maand eerder 5,3 procent.

15.49 – Wall Street start handelsdag in de plus

Net zoals de Europese beurzen kleurt Wall Street lichtgroen. De Dow Jones en S&P500 winnen na ongeveer twintig minuten handelen 0,55 procent. De Nasdaq doet er 0,6 procent bij.

14.53 – Ondanks daling blijft inflatie in Sri Lanka hoge toppen scheren

De inflatie in Sri Lanka kwam in maart uit op 50,3 procent (op jaarbasis). Dat is een aanzienlijk hoog cijfer, maar de inflatie heeft wel aan kracht moeten inboeten. In februari was er nog sprake van een geldontwaarding van 50,6 procent. Op het hoogtepunt vorig jaar – in september – waren de prijzen gestegen met 69,8 procent.

14.46 – Wall Street-bonussen daalden vorig jaar met 26 procent

14.00 – ING verwacht verdere rentestijgingen van ECB

De Europese Centrale Bank blijft de rente verhogen, ondanks de daling van de inflatie. Dit verwacht econoom Bert Colijn van ING.

  • Vandaag bleek de inflatie in de eurozone gedaald van 8,5 naar 6,9 procent. Toch verwacht ING dat de ECB nog twee keer de rente verhoogt met 25 basispunten.
  • “Het gevecht tegen de inflatie is nog niet voorbij”, aldus Colijn. De kerninflatie blijft namelijk stijgen, van 5,6 naar 5,7 procent.
  • De vooruitzichten voor de inflatie verbeteren wel, merkte Colijn op. De belangrijkste zorg van de ECB is de looninflatie. Die zorgt er namelijk voor dat inflatie “stickier” blijft. Kortom de centrale bank zal zowel in mei als in juni de rente met 25 basispunten verhogen, aldus Colijn. “Maar dat [3,50%] zal ook de piek in de rente zijn.”

12.49 – Winst Huawei ferm gezakt

Huawei heeft in 2022 een flink lagere winst behaald, ondanks dat de omzet licht steeg. Dit maakte het Chinese techbedrijf vandaag bekend.

  • “In 2022 bleven een uitdagende externe omgeving en niet-marktgebonden factoren een tol eisen van de activiteiten van Huawei”, zei Eric Xu, roulerend voorzitter van Huawei, in een toelichting.
  • De nettowinst daalde van 113,7 miljard Chinese yuan in 2021 tot 35,6 miljard yuan of 5,18 miljard dollar afgelopen jaar. De omzet verbeterde licht, van 637 miljard naar 642 miljard yuan, of ruim 93 miljard dollar.
  • Huawei blijft de investeringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D) uitbreiden, met een uitgave van 161,5 miljard yuan in 2022. Dit is ruim 25 procent van de jaaromzet. De totale R&D-uitgaven kwamen in de afgelopen 10 jaar uit op meer dan 977 miljard yuan.
  • Het bedrijf eindigde 2022 met 176,3 miljard yuan in kas.

12.17 – Europese beurzen kleuren lichtgroen

De Europese beurzen beleven een rustige dag. De Eurostoxx50 noteert 0,35 procent in de plus en de Bel20 doet er 0,3 procent bij.

  • AB InBev is momenteel de sterkhouder van de Belgische sterindex. De bierreus staat op een winst van 1,95 procent.
  • Elia is met een verlies van 0,65 procent de hekkensluiter van de Bel20.

11.18 – Inflatie eurozone verliest opnieuw aan kracht

De inflatie in de eurozone is in maart verder gedaald. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Eurostat.

  • De prijzen stegen afgelopen maand met 6,9 procent op jaarbasis. In februari was de stijging 8,5 procent en in januari 8,6 procent.
  • De kerninflatie, voor de ECB een belangrijke graadmeter, bedroeg in maart 5,7 procent op jaarbasis, iets hoger dan de 5,6 procent een maand eerder. In januari bedroeg de kerninflatie 5,3 procent.
  • Op maandbasis stegen de consumentenprijzen met 0,9 procent en de kernprijzen met 1,2 procent.

Enkele regionale cijfers: zoals altijd, krijgen we ook een overzicht van de inflatie – de zogenaamde geharmoniseerde consumptieprijsindex – in de lidstaten van de eurozone.

  • De Belgische inflatie steeg met 4,9 procent tegen 5,4 procent een maand eerder, terwijl de Duitse inflatie op 7,8 procent uitkwam. Dat was in februari nog 9,3 procent.
  • In Frankrijk stegen de consumentenprijzen met 6,6 procent tegen 7,3 procent een maand eerder.
  • In Nederland viel de inflatie scherp terug van 8,9 tot 4,5 procent.

10.55 – Duitse werkloosheid omhoog

Het aantal werklozen in Duitsland is in maart gestegen. Dat meldde het Federale Arbeidsbureau vandaag.

  • In maart liep het voor seizoensinvloeden aangepaste aantal werklozen met 16.000 op. 
  • De verwachting van economen lag op een toename met 1.000 werklozen.
  • In februari was er ook een toename, toen van 6.000. Eerder werd voor februari nog een afname van 2.000 gemeld.
  • Het voor seizoensinvloeden aangepaste werkloosheidspercentage steeg afgelopen maand van 5,5 procent in februari naar 5,6 procent. De verwachting was een stabiel percentage.
  • In totaal zaten er in maart 2,594 miljoen Duitsers zonder baan. In februari waren dit er 2,620 miljoen.

9.08 – Bel20 opent met weinig enthousiasme

Bij het openen van de Brusselse beurs noteert de Bel20 rond de 0 procent.

8.31 – Britse economie maakte toch lichte groei

De Britse economie is in het vierde kwartaal van 2022 toch nog licht gegroeid. Dit bleek vandaag uit definitieve cijfers van het Office for National Statistics.

  • Op kwartaalbasis nam de Britse economie met 0,1 procent toe, waar eerder nog werd uitgegaan van een vlakke ontwikkeling.
  • Op jaarbasis groei de Britse economie met 0,6 procent, aldus ONS vrijdag. Dat is 0,2 procentpunt meer dan de vorige raming.

7.46 – Japanse industrie produceert minder, retail verkoopt meer

De Japanse industrie heeft in februari minder geproduceerd dan in dezelfde maand een jaar eerder, maar op maandbasis was er een flinke meevaller. Dit bleek vandaag uit voorlopige cijfers van het Japanse ministerie van handel en industrie.

  • Op jaarbasis ging het in februari om een productiedaling van 0,6 procent. Bij de cijfers over januari verwachtte de Japanse overheid een stijging van 0,7 procent. 
  • Op maandbasis steeg de productie in februari met 4,5 procent. Economen hadden een stijging van 2,7 procent voorzien.
  • De Japanse detailhandelsverkopen zijn in februari gestegen. Dit bleek vrijdag uit cijfers van de Japanse overheid.
  • De verkopen stegen in februari met 6,6 procent op jaarbasis. In januari bedroeg de stijging 5,0 procent op jaarbasis.

6.41 – Wall Street sloot met winst

De Amerikaanse beurzen eindigden gisteren met iets bescheidenere winsten dan de Europese eerder op de dag:

  • De Dow Jones-index won 0,4 procent.
  • De S&P500 klom met 0,5 procent.
  • De Nasdaq ging 0,7 procent hoger.
Meer