Live Beursblog – 3 februari 2023 – Business AM

22:20 – Techsector stuurt Wall Street met rode kleur weekend in

 • De Amerikaanse beurzen zijn met een rode kleur het weekend ingegaan. 
  • Dat heeft vooral te maken met de technologiesector, waar een aantal vooraanstaande bedrijven – onder meer Apple, Amazon en Alphabet – hun financiële resultaten presenteerden.
 • De S&P 500 daalde met 1,0 procent tot 4.136,48 punten, de Dow Jones ging met 0,4 procent achteruit tot 33.926,01 punten en de Nasdaq kende een terugval met 1,6 procent tot 12.006,95 punten.
 • Over de hele week lieten de S&P 500 en de Nasdaq wel een groei optekenen, maar ook hier moest de Dow Jones een lichte daling toegeven.

Hiermee sluiten wij de beursweek af. Iedereen een prettig weekend. Tot maandag.

17.42 – Rustig einde van de week voor Bel20, MDxHealth crasht

 • De Bel20-index eindigt 0,11 procent lager, op zowat 3.907 punten. Na een winst van meer dan 7 procent gisteren, was VGP juist de grootste daler, met een koersdaling van 5,8 procent, terwijl Elia 3,5 procent daalde. UCB daarentegen won 2,6 procent en ging aan kop, gevolgd door D’Ieteren dat 1,2 procent won.
 • In de BelMid won Melexis 2,1 procent, nadat Berenberg, Deutsche Bank en UBS hun koersdoel voor de chipbakker verhoogden. IBA won 3,9 procent, geholpen door KBC Securities, dat zijn koersdoel voor het aandeel verhoogde.
 • Van de kleinere aandelen in de BelSmall steeg Biocartis 1,3 procent, terwijl MDxHealth met 40 procent kelderde, nu het bedrijf nieuwe Amerikaanse aandelen uitgeeft tegen een flinke korting (zie post van 14.30). Verder viel de koersdaling van Celyad van 4,8 procent op. Het biotechbedrijf kondigde aan dat het voldoende cash heeft om door te kunnen tot maximaal in het vierde kwartaal.

15.40 – Turkse inflatie komt uit op 6,6 procent … per maand

De inflatie in Turkije is gezakt van 64 procent in december naar minder dan 58 procent in januari. Dat betekent dat het dagelijkse leven ruim de helft duurder is geworden tegenover een jaar eerder.

Op maandbasis komt de inflatie uit op 6,6 procent. Dat is nog ver af van het peil van twee jaar geleden, toen de inflatie op maandbasis slechts 1,7 procent bedroeg.

15.03 – Werkgelegenheid in de VS sterk gestegen

In januari steeg de werkgelegenheid in de VS veel sterker dan gedacht. Afgelopen maand was er sprake van een banengroei van 517.000. De markt had maar een stijging van 187.000 banen verwacht. Nog positief nieuws voor de Amerikaanse arbeidsmarkt: voor december werd de banengroei aangepast van 223.000 naar 260.000 en voor november van 256.000 naar 290.000.

“De groei is zeer opmerkelijk en breed gedragen”, zegt analist Philip Marey van Rabobank bij ABM Financial News. “Opvallend is de plus bij uitzendkrachten, die er in december en november niet was, en dat de participatiegraad weer oploopt. Dat duidt er op dat er weer mensen toetreden tot de arbeidsmarkt.”

14.30 – MDxHealth plakt prijs op aandelenemissie

Het biotechbedrijf MDxHealth maakt de prijs bekend voor de aandelenemissie die deze week werd aangekondigd. Het zal 10 miljoen American Depositary Shares (ADS) uitgeven aan de prijs van 4,00 dollar per stuk. American Depositary Shares worden uitgegeven door bedrijven buiten de VS, bestemd voor Amerikaanse beleggers. Eén ADS van het bedrijf komt overeen met 10 gewone aandelen van MDxHealth.

12.43 – Bel20 nog niet hersteld van deze ochtend

Rond het middaguur blijft de Bel20 rood kleuren, met een verlies van 0,54 procent.

 • De opvallendste stijgers zijn Argenx met 0,8 procent en D’Ieteren met 0,73 procent.
 • De grootste verliezer is nog steeds VGP die haar verliezen ziet cumuleren tot 5,16 procent. Ook KBC-groep verliest 2,2 procent en Elia 2,5 procent.

De Eurostoxx50 verliest ook 0,5 procent.

12.03 – Stierenmarkt voor Nasdaq onwaarschijnlijk na kwartaalresultaten Amazon, Apple en Alphabet

Nasdaq was gisterenavond bijna in een stierenmarkt terechtgekomen (lees: een stijging van 20 procent tegenover het meest recente dieptepunt). De techindex won gisteren 3,25 procent. Die stijging was voornamelijk te danken aan Meta. Het bedrijf van Mark Zuckerberg schoot ruim 23 procent hoger, na de publicatie van de kwartaalresultaten.

Amazon, Apple en Alphabet zullen nu waarschijnlijk een domper op de feestvreugde zijn. De drie techgiganten kleuren voorbeurs rood.

 • Amazon noteert 5,6 procent in de min.
 • Apple laat 3,35 procent liggen.
 • Alphabet duikt 4,4 procent lager.
 • Ook Meta geeft, na de forse stijging, wat terrein prijs. Dat aandeel noteert 2 procent in de min.

11.54 – Amazon slaagt er ook niet in de beleggers te bekoren met het kwartaalrapport

Amazon krijgt de wind van voren op Wall Street. Voorbeurs noteert de e-commercegigant 5,5 procent in de min. Beleggers maken zich zorgen over de inkomsten uit de cloudtak AWS (Amazon Web Services). Die zijn minder fors gestegen dan verwacht. 👇

11.10 – Zilver verliest zo’n 4 procent in één dag

Gisteren stond zilver geprijsd aan 24,44 dollar per ounce. Op dit moment kan een ounce gekocht worden voor 23,45 dollar. Dit is goed voor een verlies van 4,05 procent.

10.50 – Kom alles te weten over de kwartaalresultaten van Alphabet

Zoals beloofd, hebben we ook ons licht laten schijnen over de kwartaalresultaten van Alphabet, het moederbedrijf van Google. 👇

10.29 – Dienstensector eurozone groeit weer

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector in de eurozone kwam in januari uit op 50,8 punten, tegenover 49,8 punten in december. Ter herinnering: een indexstand groter dan 50 punten wijst op groei, terwijl minder dan 50 punten krimp betekent. “Mogelijk kan de eurozone een recessie ontlopen”, aldus econoom Chris Williamson van S&P in een reactie. We laten ook ons licht schijnen over enkele lidstaten van de monetaire unie.

 • De inkoopmanagersindex voor de Duitse dienstensector kwam in januari uit op 50,7 punten, tegenover 49,2 punten in december.
 • Ook in Italië is er opnieuw sprake van groei. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector aldaar kwam in januari uit op 51,2 punten, tegenover 49,9 punten in december.
 • De Spaanse inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in januari uit op 52,7 punten, tegenover 51,6 punten in december.
 • Franse dienstensector blijft wel nog krimpen. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector bij onze zuiderburen kwam in januari uit op 49,4 punten, tegenover 49,5 punten in december.

09.55 – “Algoritmes leiden tot beursgekte”

Hoe was de bewogen beursdag van gisteren, met de forse klim van techaandelen, te verklaren? Een combinatie van artificiële intelligentie, algoritmes en handelscomputers, plus “een snufje eigen mening van beleggers”, schrijft ING Nederland.

09.17 – Bel20 opent met half procent verlies

De Bel20 opent met rode cijfers deze morgen en incasseert een verlies van 0,3 procent.

 • Enkel Argenta boekt voorlopig 0,3 procent winst.
 • VGP verliest maar liefst 4,5 procent.
 • Sofina verliest zo’n 1,5 procent.

De Eurostoxx50 duikt 0,5 procent lager.

08.57 – Chinese en Japanse dienstensector groeien

Zowel de Japanse als Chinese dienstensector zijn gegroeid in januari. Dat blijkt uit cijfers van S&P Global.

 • De inkoopmanagersindex voor de Chinese dienstensector kwam in januari uit op 52,9 punten tegenover 48 punten in december. De index voor de Chinese industrie is gestegen van 47 punten in december naar 49,2 punten in januari. De samengestelde index steeg zo van 48,3 naar 51,1 punten. Dat is de eerste keer in vijf maanden dat de index boven de 50 punten noteert.
 • De inkoopmanagersindex voor de Japanse dienstensector kwam in januari uit op 52,3 punten, tegenover 51,1 punten in december. De inkoopmanagersindex voor de industrie bleef gelijk op 48,9 punten. De samengestelde index steeg hiermee van 49,7 naar 50,7 punten.

08.38 – Meer details over kwartaalcijfers Apple

Zoals je hieronder al kon lezen, pakte Apple gisterenavond uit met een niet al te denderend kwartaalrapport. Het aandeel dook nabeurs 3,2 procent lager. Alle details lees je hier!

08.24 – Forse daling voor belangrijke Amerikaanse indicator

De vraag naar karton in de VS is gedaald. En dat is een zorgwekkend teken, aangezien de verkoop van kartonnen dozen de bredere vraag van consumenten naar consumptiegoederen weerspiegelt. Is dit een teken van een toekomstige daling van de uitgaven of een terugkeer naar het normale niveau van voor de pandemie? Kom het hieronder te weten! 👇

07.49 – Adani vernietigt rally van twee jaar in slechts vier dagen

De storm is nog niet gaan liggen voor de Adani groep nadat Gautam Adani onder vuur werd genomen door de gevreesde shortseller Hindenburg. Sinds dat nieuws tuimelt het aandeel dag na dag verder de dieperik in. David Ingles, journalist bij Bloomberg, merkt op dat de groep van Adani erin geslaagd is om de rally van de voorbije twee jaar in slechts vier dagen te vernietigen.

07.33 – Zal de Nasdaq vandaag opnieuw groen kleuren?

Nabeurs kwamen de techgiganten Apple, Alphabet en Amazon naar buiten met de kwartaalresultaten. Die wisten de beleggers niet te bekoren.

 • Apple verloor nabeurs 3,2 procent.
 • Alphabet dook 4,6 procent lager.
 • Amazon liet 5,05 procent liggen.

We delen zo dadelijk meer details over die resultaten.

07.02 – Techaandelen wonnen opnieuw terrein

Het Powell-effect bleef gisteren spelen op de beurs. De techaandelen hebben toen opnieuw de handelsdag overtuigend in het groen afgesloten.

 • De Nasdaq won 3,25 procent.
 • De S&P500 schoot 1,45 procent hoger.
 • De Dow Jones daarentegen dook 0,11 procent lager.

Meta was de sterkhouder van de Nasdaq. Dat aandeel schoot ruim 23 procent hoger.

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20