Live Beursblog – 27 september 2022 – Business AM

22.10 – Wall Street gaat nerveus op en neer

De beurzen op Wall Street kunnen bij de slotbel de schade beperken: de Dow Jones eindigt 0,4 procent lager en de S&P boert circa 0,2 procent achteruit. De techindex Nasdaq eindigt zelfs 0,3 procent in de plus. De Amerikaanse beurzen hebben een zenuwachtige handelsdag achter de rug. Na een uitstekende start gingen de indexen vrij fors in het rood, om daarna weer omhoog te klauteren.

21.07 – ‘Money time’ voor NewB

De circa 117.000 investeerders-coöperanten van NewB wachten in spanning af: de coöperatieve bank NewB heeft nog welgeteld 3 dagen om circa 35 miljoen euro vers kapitaal te vinden, zoniet wordt haar bankvergunning ingetrokken. Meer hier.

20.10 – Stemming op Wall Street slaat om: koersen duiken lager

Het optimisme waarmee de Amerikaanse beurzen hun handelsdag inzetten, is na elke uren alweer verdampt. De aanvankelijke koerswinsten – met gemiddeld 1 procent – zijn vervlogen. Momenteel staan de grote beursindexen circa 0,5 procent in het rood.

19.28 – Britse rentes schieten omhoog

De rentes op Brits staatspapier zitten voor verscheidene looptijden al enkele dagen fors in de lift. Lees er hier meer over.

18.45 – “Rente is zoals de zwaartekracht”

“In onze wereld is rente zoals de zwaartekracht. Als die ineens veel sterker wordt, gaan zowat alle andere activa naar beneden”, schrijft Philippe Gijssels, beleggingsstrateeg bij BNP Paribas Fortis. En die rente wordt dan weer bepaald door de inflatie.

Zolang daar onzekerheid over is, blijft het dus gissen hoe de rentes en de aandelenmarkten gaan evolueren. “Voor een structurele marktommekeer is een duidelijke inflatietop nodig, waardoor er meer zicht zou komen op de nog te verwachten renteverhogingen.”

18.09 – Gasprijs versnelt: plus 19 procent in een dag

De ontspanning op de Europese gasmarkt in de voorbije weken lijkt alweer vergeten. De gasprijs op de Nederlandse referentiemarkt is vandaag met 19 procent omhooggeschoten, tot 207 euro per megawattuur. Dat heeft alles te maken met de onrust rond de pijpleiding Nord Stream.

18.01 – Statistisch model erg somber over wereldeconomie

De kans op een wereldwijde recessie is nu 98 procent, meent deze onderzoeksgroep.

17.43 – Status quo voor Brusselse beurs

De Bel20-index eindigde met welgeteld 0,05 procent winst – een status quo dus – en staat nu op 3.390,90 punten.

  • In de hoofdindex waren Aperam en Argenx de uitblinkers en wonnen bijna 3 procent.
  • UCB kreeg goed nieuws uit Japan, waar fintepla is goedgekeurd. Een weinig verrassende goedkeuring, volgens Degroof Petercam. Het aandeel UCB steeg 1,8 procent.
  • Vastgoed bleef nieuwe klappen krijgen, waarbij VGP met 1,7 procent daalde tot minder dan 100 euro per aandeel. Dat is sinds mei 2020 niet meer voorgekomen.
  • In de BelMid won Recticel 5,5 procent. ING herhaalde het koopadvies voor de isolatiespecialist, maar heeft het koersdoel wel teruggebracht van 26,00 naar 22,50 euro.
  • Orange Belgium koerste 7,8 procent in het groen.
  • Na de koersval van 8 procent op maandag, maakte Telenet vandaag een pas op de plaats.
  • Onder de kleine aandelen won Sequana Medical 3,2 procent. Onward Medical daalde 1,7 procent, na de halfjaarcijfers.

16.45 – Amerikaans consumentenvertrouwen fors in de lift

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in september verbeterd, nadat in augustus de eerste stijging werd gemeten na drie maanden van dalingen. Dat blijkt uit cijfers van The Conference Board. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 103,6 naar 108,0, de hoogste stand in vijf maanden. Dat was veel beter dan de 104,5 die door economen was voorspeld.

16.25 – Topman Celsius neemt ontslag

Alex Mashinsky kondigt zijn ontslag aan als CEO van het noodlijdende cryptoleenplatform Celsius. “Ik betreur het dat mijn voortdurende rol als CEO een toenemende afleiding is geworden, en ik betreur ten zeerste de moeilijke financiële omstandigheden waarmee leden van onze gemeenschap worden geconfronteerd.”

Alex Mashinsky, CEO van Celsius — foto: Getty Images

15.49 – Roblox klimt hoger na deal met Walmart

Het aandeel van gamingplatform Roblox schiet 4 à 5 procent hoger nadat retailreus Walmart aankondigde er een eigen virtuele wereld te gaan creëren. Op het razend populaire Roblox kunnen gameliefhebbers hun eigen game bouwen. Het platform wordt ook gezien als een belangrijke voorloper van het metaverse, het 3D-internet van de toekomst.

14.51 – ECB: “Belast de rijken meer om pijn van slachtoffers energiecrisis te verlichten”

De hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB), Philip Lane, heeft regeringen van de eurozone opgeroepen om hogere belasting te heffen op vermogende individuen en bedrijven. Met de extra inkomsten zou steun voor degenen die het hardst zijn getroffen door de energiecrisis, kunnen worden gefinancierd, klinkt het.

Concreet zei Lane dat de financiering van steunmaatregelen om de meest kwetsbare groepen in de samenleving te helpen “de vorm kan aannemen van hogere belastingen op mensen met een hoger inkomen of op industrieën en bedrijven die ondanks de energieschok zeer winstgevend zijn”, zo bericht de Financial Times.

14.42 – Hongaarse centrale bank verhoogt rente met 125 basispunten

Vorige week trok de Zweedse centrale bank alle aandacht naar zich toe door in één klap de rente op te trekken met 100 basispunten. De Magyar Nemzeti Bank, de centrale bank van Hongarije, gaat nog een stapje verder en verhoogt de rente met 125 basispunten. Daarmee komt de basisrente nu op 13 procent te staan.

14.36 – Is de beer alweer weggejaagd?

De Amerikaanse beurzen lijken afstevenen op meer dan 1 procent winst bij de openingsbel, zo blijkt uit de indicatieve futures. Dat zou een opsteker zijn voor de geplaagde VS-beleggers. Wall Street zit in een berenmarkt – meer dan 20 procent verlies sinds de recente piek – en kreeg gisteren ook alweer een tik.

13.43 – Telenet geeft directiecomité ruim 250.000 aandelen

De negen leden van het directiecomité van Telenet hebben welgeteld 251.975 aandelen gekregen van het telecombedrijf. Uit een melding van de beurswaakhond FSMA blijkt dat de prijs per aandeel 13,75 euro bedroeg, waardoor de totale waarde uitkomt op 3,5 miljoen euro. John Porter, CEO van Telenet, heeft 93.902 aandelen ontvangen.

12.36 – Europese beurzen hoger rond middaguur

De Europese beurzen noteerden vandaag hoger, hoewel de plussen in de loop van de handelssessie wel afnamen, zo bericht ABM.

De breed samengestelde STOXX Europe 600-index noteerde dinsdag rond het middaguur een winst van 0,4 procent op 390,10 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,7 procent naar 12,303,30 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plus van 0,3 procent met een stand van 5,783,39 punten. De Britse FTSE daalde dinsdag 0,3 procent naar 7.001,36 punten.

11.47 – Lekken in Nord Stream-gasleidingen stuwen Europese gasprijs weer hoger

Er is sprake van twee lekken in de Russische gasleiding Nord Stream 1. Dit nieuws volgt op een gisteren in het vizier gekregen gaslek in de niet in gebruik zijnde gasleiding Nord Stream 2. De gasprijs op de belangrijke Nederlandse futuresmarkt steeg vandaag tot 183 euro per megawattuur, tegenover 173 euro op maandag. Meer over dit onderwerp, lees je in dit stuk.

De Nederlandse TTF-gas-termijncontracten – bron: TheIce.com

10.59 – Cryptobeurs FTX mag op bezittingen failliete cryptobank Voyager Digital bieden

Cryptobeurs FTX heeft de biedingsstrijd om de activa van het failliete Voyager Digital gewonnen. FTX, bekend om zijn spraakmakende en piepjonge CEO Sam Bankman-Fried (SBF), moest het opnemen tegen Wave Financial, een crypto-beleggingsfirma. Klik hier voor meer informatie.

10.14 – China vraagt aan fondsen om minder aandelen te verkopen

Chinese toezichthouders hebben verschillende grote beleggingsfondsen en makelaars gevraagd om niet op grote schaal aandelen te verkopen vóór het 20e Nationale Congres van de Chinese Communistische Partij (CCP) op 16 oktober. Dat meldt het persagentschap Bloomberg op basis van enkele bronnen die vertrouwd zijn met de zaak. “De maatregel is vrij gebruikelijk om grote schommelingen te voorkomen tijdens volatiele periodes en grote politieke gebeurtenissen”, klinkt het.

10.01 – “Beleggersdag Telenet teleurstellend”

De beleggersdag van Telenet was een teleurstelling, omdat er geen langetermijndoelstellingen werden gepresenteerd. Dit stelt analist Roshan Ranjit van Deutsche Bank vandaag. Lees meer hier, bij ABM.

09.11 – Europese beurzen starten licht hoger

De Bel20 schoot kort na het luiden van de openingsbel 0,65 procent hoger. Ook de Eurostoxx50 startte de handelsdag goedgezind en won 0,7 procent.

09.03 – “Beurzen kunnen nog dieper zakken”

Verschillende analisten waarschuwen dat de aandelenkoersen na de recente tuimeling nog dieper kunnen zakken. “De huidige waarderingen zijn mogelijk geen correcte weerspiegeling van de risico’s, en moeten wellicht verder dalen om een dieptepunt te bereiken”, zegt Christian Mueller-Glissmann, strateeg bij Goldman Sachs.

BlackRock raadt zijn klanten dan weer aan om wat meer afstand te nemen van aandelen. “Wij zien geen zachte landing, waarbij de inflatie snel terugkeert naar het doel (2 procent red.) zonder druk te zetten op de economische activiteit”, luidt de analyse van enkele strategen. Meer weten? Klik hier.

08.49 – Nog meer analisten verwachten dat het Britse pond dieper kan zakken

Ook de economen van ING verwachten dat het Britse pond nog wat terrein zal prijsgeven dit jaar. “We verwachten dat de dollar sterk zal blijven, dankzij het strakke geldbeleid van de Federal Reserve. We zien het pond daardoor later dit jaar onder pariteit met de greenback duiken. De euro kan dan weer wat terrein winnen op het pond. We sluiten niet uit dat de waarde van de Britse munteenheid kan dalen tot 0,95 euro (momenteel is die munt zo’n 1,12 euro waard red.)”, luidt hun analyse.

(Getty Images)

08.13 – Sonaca gaat mee Europees raketafweersysteem ontwikkelen

Het Belgische lucht- en ruimtevaartbedrijf Sonaca werd door het Europese Defensie Fonds geselecteerd om mee te werken aan de ontwikkeling van een Europees schild tegen hypersonische raketten. Dat kondigde het bedrijf uit Gosselies maandag zelf aan. Lees er hier alles over.

08.06 – Bitcoin rondt opnieuw de kaap van 20.000 dollar

Bitcoin, de grootste cryptomunt op de markt, heeft opnieuw de kaap van 20.000 dollar gerond. Omstreeks 8 uur was de virtuele munt zo’n 20.175 dollar waard.

07.57 – Japanse goedkeuring voor Fintepla van UCB

UCB heeft goedkeuring gekregen van de Japanse toezichthouder gekregen voor Fintepla voor de behandeling van het Dravetsyndroom. Dat liet de Belgische farmaceut dinsdag weten.

Het middel zal door Nippon Shinyaku op de markt worden gebracht. Dit gebeurt op basis van afspraken die in 2019 tussen Zogenix, inmiddels eigendom van UCB, en het Japanse bedrijf werden gemaakt. Meer weten? Klik hier.

07.34 – TINC lanceert Yally

TINC gaat samen met TDP, de infrastructuur joint-venture tussen Belfius en de beursgenoteerde investeringsmaatschappij Gimv, Yally lanceren. Daat liet de infrastructuur-investeerder dinsdagochtend weten. Lees hier meer.

07.19 – Het Britse pond wint een beetje terrein

Na gisteren te zakken tot het diepterecord van 1,035 dollar is het Britse pond opnieuw gestegen tot 1,08 dollar. Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England, probeerde gisteren de markten te kalmeren door te zeggen dat de bank niet zal aarzelen om de rente verder te verhogen. Die uitspraak maakte een einde aan speculaties dat de monetaire instelling een noodrenteverhoging zou doorvoeren om het pond te ondersteunen. Bailey zei dat hij de balans zou opmaken tijdens de volgende geplande vergadering.

Strategen van Nomura verlaagden hun koersdoel voor het pond tot 0,975 dollar tegen het einde van het jaar en verwachtten dat het tegen eind november de pariteit zal doorbreken. Analisten van Morgan Stanley verwachten dat het pond zal stranden op 1 dollar voor het jaar op zijn einde loopt.

06.57 – Bank of Japan kondigt een niet-geplande obligatie-inkoop aan

De centrale bank van Japan pakt uit met een niet-geplande obligatie-inkoop om de rente naar beneden te krijgen. Daarmee gaat de monetaire instelling de omgekeerde richting uit van heel wat centrale banken. De Federal Reserve is bijvoorbeeld haar balans aan het afbouwen. De Nikkei225 staat alvast op een winst van 0,5 procent.

De Hang Seng Index in Hongkong duikt 1 procent lager en de SSE Composite Index in Shanghai schiet 0,45 procent de hoogte in.

06.33 – Wall Street krijgt recessiespook maar niet verdreven

De Amerikaanse beurzen kleurden gisteren opnieuw rood: de Dow Jones en de S&P500 verloren elk zowat 1 procent, terwijl de techindex Nasdaq de schade kon beperken tot 0,6 procent. Bovenop de aanhoudende recessievrees jaagt ook de aanhoudende onrust rond het Britse pond, een van de belangrijkste wereldmunten, de beleggers de stuipen op het lijf.

Meer
Beleggen
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Meer Beleggen
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20