Live Beursblog – 26 december 2022 – Business AM

17.30 – Tankbouwer Rheinmetall grote beurswinnaar van 2022

De Duitse tankbouwer Rheinmetall is met een koerswinst van 123 procent dit jaar de absolute uitblinker in de Stoxx 600, de beursindex van 600 grootste Europese aandelen. Dat blijkt uit een vergelijking door het Financieele Dagblad. De Stoxx 600 zakte over dezelfde periode met 13 procent.

Kort na het begin van de oorlog in Oekraïne werden defensie-aandelen als interessante beleggingen bestempeld. Dassault, de maker van militaire vliegtuigen, steeg dit jaar met bijna 70 procent.

16.14 – Crash FTX leidt tot forse lagere liquiditeit op markt voor Bitcoin

De ontdekking van de zwendel bij cryptoplatform FTX, dat voor miljarden dollars aan klantentegoeden gebruikte om te traden via zusterfirma Alameda, heeft niet alleen geleid tot de implosie van FTX zelf, maar ook van de tradingvolumes op de Bitcoin-markt. Dat blijkt uit een indicator van het onderzoeksbureau Kaiko.

Alameda was immers een belangrijke speler op de tradingmarkt voor Bitcoin. Toen het tradinghuis net als FTX zelf platgelegd werd, nam de liquiditeit op de BTC-markt een diepe duik.

15.38 – Beursstrateeg Saxo: “Alle wegen leiden naar hogere inflatie en hogere rente”

Peter Garnry, het hoofd aandelenstrategie bij Saxo Bank, noemt 2022 “het meest diepgaande en waanzinnige jaar” uit zijn 12-jarige carrière bij de bank. Het bijna afgelopen jaar gaat volgens hem de geschiedenisboeken in als het jaar waarin de globalisering veranderde in een “bipolaire” wereld, met de VS en Europa aan de ene kant en China en Rusland aan de andere.

“De bipolaire wereld zal het ongedwongen just-in-time concept om zeep helpen en meer buffers en gefragmenteerde toeleveringsketens creëren om de robuustheid te vergroten. Dat is inflatoir“, schrijft hij.

“Alle wegen leiden naar hogere inflatie en dus hogere rente. De markt wil het alleen nog niet zien, wat ook de opzet is voor een grote marktverrassing in 2023.”

13.28 – De agenda van een rustige beursweek

Het belooft een rustige week te worden, met vandaag de grote Europese en Amerikaanse beurzen gesloten voor tweede kerstdag. Van dinsdag tot en met vrijdag is er wel weer handel in Europa en de Verenigde Staten. Londen begint er pas woensdag weer aan.

  • Op dinsdag zijn er Japanse detailhandelsverkopen en publiceert Case Shiller de huizenprijzen voor de grootste Amerikaanse steden.
  • Op woensdag is er meer nieuws over de Amerikaanse huizenmarkt, in de vorm van de wekelijkse hypotheekaanvragen en de aanstaande woningverkopen.
  • Donderdag zijn er in de VS dan de wekelijkse steunaanvragen en de Amerikaanse olievoorraden. Dit laatste cijfer komt een dag later dan gebruikelijk, omdat Wall Street maandag gesloten is.
  • Op vrijdag, de laatste handelsdag van 2022, komt het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek nog met een serie cijfers: de omzet in de detailhandel, de producentenprijzen, het producentenvertrouwen en het economisch maandbericht. In de VS staat dan de Chicago PMI index op de agenda.
  • In China publiceert Beijing op zaterdag nog de officiële inkoopmanagersindices, zoals altijd aan het einde van de maand.

12.41 – “Inflatie zal snel afkoelen”

VOKA-econoom Bart Van Craeynest doet 5 voorspellingen over de economie in 2023. Op basis van de futuresprijzen voor grondstoffen is hij optimistisch over een vrije snelle afkoeling van de inflatie. Lees hier

12.10 – Aziatische beurzen in de lift

In Azië waren sommige beurzen wel open en de stemming was optimistisch. De Nikkei-index in Tokyo won 0,65 procent en de Nifty 50 in Mumbai, India ging 1,17 procent hoger. In China sloot de Shanghai Composite 0,7 procent hoger.

11.01 – Meer renteverhogingen op komst

Beleggers hopen best niet al te hard op een snel einde van de rentestijgingen. De ECB-toppers Isabel Schnabel en Klaas Knot hinten in kranteninterviews op verdere renteverhogingen in de eerste helft van 2023. Lees verder

Klaas Knot / Isabel Schnabel – Getty Images

09.00 – Snipperdag voor Europese en Amerikaanse beurzen

Op tweede kerst blijven de Euronext-beurzen, de Londense beurs en de Amerikaanse markten dicht. Toch houden we via deze verkorte blog het financiële nieuws van de dag in de gaten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20