Live Beursblog – 25 november 2022 – Business AM

20.19 – ‘Miljardenboete voor Ant Group’

De Chinese autoriteiten zouden Ant Group van de Chinese miljardair Jack Ma een boete willen opleggen van omgerekend een miljard euro. Dat zegt persagentschap Reuters op basis van meerdere anonieme bronnen. Lees er hier meer over.

Wall Street heeft intussen de deuren al gesloten (zie hieronder). Daarom sluiten we ook de beursblog vroeger af. Volgende week maandag zijn we er opnieuw met meer beursnieuws. Een fijn weekend gewenst!

19.24 – Gemengde sluiting Wall Street

Wall Street heeft de handelsdag vandaag enkele uren vroeger afgesloten. Dat is een traditie de dag achter Thanksgiving. De Dow Jones won 0,45 procent, maar de Nasdaq dook 0,5 procent lager. De S&P500 bleef dicht bij huis.

18.37 – Elon Musk wil naar verluidt samen met Vitalik Buterin Dogecoin upgraden

Dogecoin (DOGE) noteert momenteel zo’n 9,4 procent in de plus tegenover gisteren. Cryptobeleggers reageren enthousiast op berichten dat Elon Musk, CEO van Tesla en Twitter, samen met Vitalik Buterin, medeoprichter van Ether (ETH), Dogecoin wil upgraden. Lees er alles over op onze site.

Koersverloop Dogecoin afgelopen 24 uur – Coinmarketcap

17.43 – Bel20 kleurt lichtgroen

De Eurostoxx50 bleef op de laatste handelsdag van de week ter plaatse trappelen. De Bel20 sloot 0,15 procent hoger af.

 • Het vastgoedbedrijf VGP was vandaag de primus van de Belgische sterrenklas. Het vastgoedbedrijf won 5,15 procent.
 • WDP, een ander vastgoedbedrijf uit de Bel20, was dan weer de hekkensluiter. Dat aandeel verloor 2,3 procent.

17.08 – Protestacties bij Foxconn wegen op de aandelenkoers van Apple

Apple noteert momenteel zo’n 1,9 procent in de min. Het aandeel verliest wat terrein na bezorgdheden over protestacties in Foxconn, de grootste fabrikant van iPhones ter wereld. Het persagentschap Reuters meldt dat de productie daardoor deze maand kan terugvallen met meer dan 30 procent.

16.21 – Aandelenkoers Credit Suisse zakt naar een nieuw dieptepunt

Credit Suisse noteert momenteel zo’n 6,5 procent in de min, waardoor de aandelenkoers 3,32 Zwitserse frank bedraagt. Dat is een nieuw dieptepunt voor de Zwitserse bank.

Beleggers vluchten naar de uitgang nadat de financiële instelling woensdag waarschuwde voor een miljardenverlies in het vierde kwartaal.

15.36 – Nasdaq duikt lichtjes in het rood

Een gemengd beeld op Wall Street na het luiden van de openingsbel. Na enkele minuten handelen noteert de Dow Jones 0,2 procent in de plus, maar duikt de Nasdaq 0,55 procent lager. De S&P500 blijft ter plaatse trappelen.

14.31 – De aandelenuitgifte van VGP is volledig onderschreven

Eerder vandaag meldde het vastgoedbedrijf VGP al dat op 94,4 procent van de 5,5 miljoen nieuwe aandelen was ingetekend. De voorkeursrechten die niet werden uitgeoefend, werden omgezet in zogeheten scrips, die vandaag in een private plaatsing werden aangeboden aan gekwalificeerde beleggers in België. Deze scrips werden succesvol geplaatst, waardoor nu alle 5,5 miljoen aandelen zijn verkocht.

“Ik ben dankbaar voor de steun en voor het vertrouwen dat onze institutionele en particuliere investeerders hebben getoond door de sterke deelname aan de openbare aanbieding met voorkeurrechten. Met deelname van bijna alle aandeelhouders was de opname in de openbare aanbieding met 94,4 procent de hoogste opname in een Belgische openbaar aanbod met voorkeurrechten sinds 2015. Dit werd vandaag gevolgd door een private plaatsing van de scrips, die werd voltooid met 0 procent korting ten opzichte van de slotkoers van gisteren en meermaals overtekend is geweest”, zei CEO Jan van Gent in een toelichting. 

13.16 – Koopt Apple Manchester United?

Aandelen Manchester United noteren voorbeurs zo’n 8 procent hoger aan de New York Stock Exchange, nadat de Britse tabloid The Daily Star gisteren meldde dat zowaar techreus Apple interesse heeft om de Engelse voetbalclub over te nemen. “CEO Tim Cook zal gesprekken voeren met de banken die zijn aangesteld om de verkoop te begeleiden”, schreef The Daily Star, zonder daarbij bronnen aan te halen.

Manchester United is nu nog eigendom van de Amerikaanse familie Glazer, die erg impopulair zijn bij de fans van de club. Apple was niet bereikbaar voor een reactie en Manchester United wilde geen commentaar geven, nadat het eerder deze week al bekendmaakte dat “de strategische opties” voor de club in kaart worden gebracht.

12.05 – Elia top, Mithra flop op rustige Brusselse beurs

De Bel20-index stond in de late voormiddag op 0,2 procent verlies, tot 3.694,10 punten. De handel is rustig omwille van Thanksgiving gisteren in de VS: Wall Street was dicht en is deze namiddag maar een halve dag (tot 19 uur Belgische tijd) open.

 • Elia is de uitblinker binnen de Bel20, met een koerswinst van ruim 4 procent (zie post van 10.23). UCB wint een procent en Ageas stijgt licht. Vastgoedaandelen deden het weer slecht. Cofinimmo daalde ruim 2 procent, Aedifica bijna 3 procent en WDP ook zo’n 3 procent. De handel in VGP is opgeschort.
 • In de BelMid noteert Azelis vlak en stijgt Euronav licht. Net als in de sterindex hebben de vastgoedaandelen in de BelMid het ook moeilijk. Home Invest verliest ruim 2 procent en Montea 3,5 procent. Kepler Cheuvreux verlaagde het koersdoel voor Montea. De lijdensweg voor Mithra duurt voort. Het aandeel verliest vrijdag nog eens 12 procent.
 • Bij de kleinere aandelen wint Sequana meer dan 2 procent. Verder zijn de winsten beperkt. Biocartis verliest 3 procent, Nyxoah 2 procent en MDxHealth een half procent.

11.20 – Frans consumentenvertrouwen stabiliseert op laag niveau

De Franse gezinnen schatten de economische situatie even zwart in als een maand geleden, zo meldt statistiekenbureau Insee.

 • Het goede nieuws is dus dat van een verdere verslechtering van het sentiment geen sprake is.
 • Het slechte nieuws is dat de vertrouwensindicator stabiliseert rond 83 punten, ver onder het langetermijngemiddelde (100). Dat is vergelijkbaar met de periode van de bankencrisis (2008-2009).

10.23 – Elia gaat 16 miljard euro investeren in België en Duitsland

Analisten reageren positief op de kwartaalupdate van netbeheerder Elia, de grootste stijger in de Bel20 vandaag.

 • Elia paste de investeringen voor de komende jaren aan. Tussen 2023 en 2027 denkt Elia 7,2 miljard en 8,7 miljard euro in respectievelijk België en Duitsland te investeren.
 • “Onze missie om de energietransitie te faciliteren is vandaag nog relevanter. De snellere uitvoering van onze investeringsplannen en de huidige inflatie hebben ons ertoe gebracht om ons nieuw investeringsplan aan te kondigen”, klinkt het.
 • Op korte termijn zit het goed met de winstgevendheid. De hoogspanningsbeheerder verwacht in 2022 een aangepast rendement op het eigen vermogen van 7,1 tot 7,5 procent te realiseren. Dit is iets meer dan de beoogde 6,25 tot 7,25 procent waar voorheen vanuit werd gegaan.

09.18 – Kleine winst voor Bel20

De Brusselse beurs is iets hoger van start gegaan. De Bel20 opende op 3.703,46 punten, circa 2 punten hoger dan de slotstand op donderdag.

 • In de sterindex ging Elia 3,3 procent hoger na een outlookverhoging. UCB steeg 0,5 procent en KBC won 0,4 procent. Sofina en Proximus daalden 1,0 en 1,3 procent.
 • In de BelMid won Euronav 2,5 procent. Orange Belgium daalde 2,0 procent en Mithra verloor nog eens 2,3 procent.
 • Bij de kleinere aandelen ging Greenyard 1,5 procent in het groen, maar daalde Onward 1,9 procent.

08.55 – Terug van nooit weggeweest in ’s werelds op een na grootste economie: COVID

08.41 – Tesla moet tienduizenden auto’s terugroepen in China

De Amerikaanse elektrische wagen-fabrikant Tesla moet ongeveer 80.000 auto’s terugroepen in China, vanwege problemen met de software en de veiligheidsgordel. Dit gebeurt daags nadat de Amerikaanse toezichthouder ook aandrong op een terugroepactie van honderdduizenden auto’s.

Meer hier

08.23 – Duits consumentenvertrouwen aan de beterhand

Het consumentenvertrouwen in Duitsland is gestegen, maar net iets minder sterk dan verwacht. Dat blijkt uit recente metingen van onderzoeksbureau GfK, dat een maand vooruit meet. De vertrouwensindex kwam uit op 40,2 negatief, tegen 41,9 negatief bij de vorige meting vorige maand.

De Duitse economie is in het derde kwartaal overigens harder gegroeid dan eerder gemeld. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Destatis, het Duitse bureau voor de statistiek.

 • Het Duitse bruto binnenlands product steeg met 0,4 procent op kwartaalbasis, tegen een eerder gemelde groei van 0,3 procent.
 • En op jaarbasis kwam de groei uit op 1,3 procent. Aanvankelijk werd een stijging van het bruto binnenlands product van 1,2 procent gemeld.

07.01 – Impactinvesteringen goed voor 6 tot 16 miljard euro in België

Impactinvesteringen hebben de aanpak van grote maatschappelijke problemen als armoede, slechte huisvesting of klimaatopwarming als allereerste prioriteit. Een eerste studie van de nieuwe organisatie Impact Finance Belgium – onder meer Piet Colruyt – schat de grootte van dat type beleggingen op 1 tot 2,5 procent van het totale belegde vermogen in België, zo meldt De Tijd. Dat komt neer op een vork tussen 6 en 16 miljard euro.

06.32 – Weer een rustige beursdag op komst

Goeiemorgen! Omdat de Amerikaanse beurzen op een laag pitje draaien, zijn de beursvolumes lager dan normaal. Wall Street was gisteren gesloten omwille van Thanksgiving. Vandaag – op Black Friday – zullen de Amerikaanse beurzen maar een halve handelsdag open zijn.

Meer