Live Beursblog – 25 januari 2023 – Business AM

22.01 – Verdeelde sluiting op Wall Street (bis)

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn voornamelijk vlak gesloten.

  • De Dow Jones eindigde nagenoeg vlak (met 0,03 procent in de plus).
  • De S&P500 ging 0,02 procent in de min (dus ook vlak).
  • De Nasdaq zakte echter duidelijker; met 0,2 procent.

Dit was de beursblog voor vandaag. Tot morgen!

21.44 – Netflix-topman weet welke content werkt en welke niet – althans, dat zegt hij

De laatste tijd worden er aan de lopende band reeksen gecanceld op Netflix. Onder andere ‘1899’‘Inside Job’ en ‘Warrior Nun’ krijgen zo geen volgend seizoen. Heel wat fans van deze reeksen reageerden woest op het nieuws en vroegen antwoorden van Netflix. Ted Sarandos, de CEO van de streamingdienst, zegt, in een interview met Bloomberg, dat “er nog nooit een succesvolle reeks gecanceld werd”.

Meer hier ?

20.59 – Vertrekkend CEO van kredietkaartreus Visa gelooft in crypto

19.01 – Europese beurzen beperken verliezen

De Europese beurzen zijn lager gesloten, na matig ontvangen bedrijfsresultaten in de Verenigde Staten, maar aan het einde van de handelsdag waren de grootste verliezen weggewerkt.

  • De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,3 procent lager op 452,08 punten.
  • De Duitse DAX daalde 0,1 procent naar 15.082 punten.
  • De Franse CAC 40 verloor ook 0,1 procent op 7.044 punten.
  • De Britse FTSE daalde 0,2 procent naar 7.745 punten.

“De tweedekwartaalcijfers van Microsoft waren grosso modo positief, ondanks enkele zwakke plekken, maar door de sombere vooruitblik kwamen de aandelen onder druk te staan”, zag analist Michael Hewson van CMC Markets.

Investment manager Simon Wiersma van ING wees op de eveneens slecht ontvangen kwartaalcijfers van 3M.

“Wat de rally echt tot stilstand brengt, zijn de Amerikaanse bedrijfscijfers”, volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade, wijzend op de gemengde resultaten die gisteren verschenen. Vooral de Amerikaanse beurzen blijven hierdoor volgens Aslam binnen een krappe bandbreedte in afwachting van meer nieuws.

18.32 – 200 jobs op de tocht bij Janssen Pharmaceutica

Volgens de vakbond ACV staan 200 van de 5.000 jobs op de tocht bij Janssen Pharmaceutica in Beerse. Dat is een dochterbedrijf van de Amerikaanse farmagigant Johnson & Johnson. De directie bevestigt dat er een bijzondere ondernemingsraad plaatsvond, maar pint zich niet vast op een cijfer.

17.45 – Bel20 sluit bijna 0,7 procent lager

Het was geen al te beste dag voor de Brusselse beurs. De Bel20-index verloor 0,69 procent, tot ruim 3.855 punten. Dertien van de twintig aandelen boerden achteruit.

16.15 – Rotdag voor Microsoft

Een software-update bij Microsoft leidde de hele voormiddag tot wereldwijde netwerkproblemen bij diensten als het videochatprogramma Teams of het mailplatform Outlook. Ook de clouddienst Azure had te kampen met haperingen. De pannes zouden nu verholpen zijn na het terugdraaien van de updates.

Op de beurs krijgt de techreus intussen een klap van circa 4 procent, na de verrassend behoudende taal van financieel directeur Amy Hood (zie post van 07.28) over de vooruitzichten.

15.51 – Rode opening in New York

Wall Street is in het rood geopend. De Dow Jones zakt met 0,8 procent, de S&P500 moet 1,2 procent afstaan en de Nasdaq krijgt een dreun van 1,8 procent. 

15.48 – Vertrouwen Belgische ondernemer gaat er lichtjes op vooruit

Het Belgische ondernemersvertrouwen is in januari niet veranderd. Dit blijkt vandaag uit cijfers van de Nationale Bank.

  • De vertrouwensindex noteerde deze maand op 13,5 negatief. Dat was 13,6 negatief in december.
  • “Het ondernemingsklimaat verbeterde in zowel de dienstverlening aan bedrijven als in de verwerkende nijverheid, maar nam daarentegen af in de bouwnijverheid en in de handel”, lichtte de NBB toe.

15.03 – Onverwacht verlies voor Boeing

Boeing heeft in het vierde kwartaal onverwacht verlies geleden.

  • Het aangepaste verlies per aandeel uit de kernactiviteiten bedroeg 1,75 dollar. Vorig jaar bedroeg dit verlies nog 7,69 dollar. Analisten geraadpleegd door FactSet hadden voor afgelopen kwartaal gerekend op een kleine winst van 0,20 dollar per aandeel.
  • De omzet steeg op jaarbasis met 35 procent naar bijna 20 miljard dollar. Analisten hadden gerekend op een stijging tot 20,3 miljard dollar.
  • Boeing heeft een orderportefeuille van ruim 404 miljard dollar, waarvan 330 miljard dollar voor meer dan 4.500 vliegtuigen.
  • De schuld van de fabrikant bleef vrijwel stabiel op 57 miljard dollar aan het einde van het vierde kwartaal.
  • Voor 2023 herhaalde Boeing op een operationele kasstroom te rekenen van 4,5 tot 6,5 miljard dollar.

Meer details hier.

14.18 – Azure, de turbo van Microsoft

Analist Siddy Jobe (Econopolis) zet in een grafiek de indrukwekkende groei van Azure, de clouddivisie van Microsoft, in de schijnwerpers:

13.50 – Beleggers Hipgnosis onverschillig over deal met Justin Bieber

Het aandeel Hipgnosis staat na een klim deze ochtend weer vrijwel op het niveau van gisteren. Het muziekrechtenbedrijf bevestigde een megadeal te hebben gesloten met superster Justin Bieber.

13.36 – CEO-wissel bij betaalbedrijf Mollie

Technologiedirecteur Koen Köppen promoveert tot CEO van het Nederlandse betaalbedrijf Mollie, vooral bekend van e-commercebetalingen. Voorheen was hij aan de slag bij concurrent Klarna. Shane Happach, de huidige CEO, verlaat het bedrijf voor een uitdaging in Azië.

13.05 – “Kwartaalrapport Tesla een van de belangrijkste uit zijn geschiedenis”

Autobouwer Tesla komt nabeurs met zijn cijfers voor het vierde kwartaal, en dus meteen ook voor het hele jaar. Volgens Peter Garnry, de beursstrateeg van Saxo, wordt dat kwartaalrapport “een van de belangrijkste uit de geschiedenis” van het bedrijf, gezien de gewijzigde prijsstrategie en de toegenomen concurrentie.

  • “Velen hebben de recente prijsverlagingen door Tesla geïnterpreteerd als een zet uit kracht en anderen als een zwakte. De waarheid ligt er waarschijnlijk ergens tussenin”, schrijft hij.
  • “Tesla doet dit natuurlijk omdat de vraag is afgenomen, maar met een van de hoogste bedrijfsmarges in de sector heeft Tesla de strategische flexibiliteit om winstgevendheid op te offeren voor marktaandeel en zijn concurrenten onder druk te zetten.”
  • “Maar beleggers moeten weten dat wanneer je een bedrijf runt met een brutomarge van 25 procent en je verlaagt de prijzen met 10-30 procent voor al je producten, je bottom line dan een klap krijgt.”

Lees meer

12.01 – Europese beurzen duiken verder naar beneden

De Europese beurzen hebben de voorbije meer terrein moeten prijsgeven. De Eurostoxx50 laat momenteel 0,6 procent liggen en de Bel20 duikt 0,75 procent lager.

  • Binnen de Belgische sterindex kleuren er slechts vier aandelen groen, met Umicore voorop. Het bedrijf gespecialiseerd materiaaltechnologie staat op een winst van 0,75 procent. Colruyt (+0,65%), VGP (+0,45%) en Aperam (+0,25%) vervolledigen de groep van stijgers.
  • Sofina is dan weer de hekkensluiter. Dat aandeel noteert momenteel 2,4 procent in de min.

11.14 – Duitse autoriteiten vallen kantoren van BNP Paribas in Frankfurt binnen

De Duitse autoriteiten zijn vandaag binnengevallen bij de kantoren van BNP Paribas in Frankfurt. Ze voeren een onderzoek in het kader van het controversiële Cum-Ex-schandaal. Dat meldt het persagentschap Bloomberg.

  • Het dossier draait om belastingfraude met dividenden, meer bepaald om het recupereren van niet-betaalde roerende voorheffing op dividenden. Een klokkenluider bracht de wanpraktijken in 2011 aan het licht.

11.03 – Duits ondernemersvertrouwen schiet verder omhoog

Het Duitse ondernemersklimaat is in januari verder verbeterd. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksinstituut Ifo.

  • De Ifo index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel steeg van 88,6 naar 90,2 punten.
  • Er was vooraf een cijfer van 90,1 punten verwacht.
  • De deelindex voor de huidige omstandigheden noteerde in januari op 94,1 procent en die voor de verwachtingen op 88,4 punten.

10.32 – “Investeerders hebben meer interesse in gevestigde bedrijven”

10.16 – Azelis tuimelt naar beneden na overname in Israël

De Belgische chemiedistributeur Azelis neemt in Israël het speciaalchemiebedrijf Lidorr Elements over. Het bedrijf laat niet weten hoeveel geld het op tafel heeft gelegd voor die overname. “We vergroten zo onze blootstelling in Israël en versterken het netwerk na de overname van Orokia in 2020”, klinkt het in een persbericht.

Na een dik uur handelen, noteert Azelis 2,15 procent in de min.

10.11 – Iveco sluit groot raamcontract in Belgie

Iveco heeft een raamwerkovereenkomst getekend met het Vlaamse openbaarvervoersbedrijf De Lijn voor de levering van 65 elektrische bussen, hetgeen kan worden uitgebreid tot 500 exemplaren. 

  • Er werden geen financiële details gemeld.
  • Iveco heeft al 800 van de zogenoemde E-Way-bussen rijden.
  • De opdracht voor Iveco betekent dat het Nederlandse Ebusco naast de aanbesteding grijpt.

09.29 – ASML boekt meer omzet, maar winst daalt

De chipmaker ASML heeft de boeken geopend.

  • De omzet kwam vorig jaar uit op 21,2 miljard euro, tegenover 18,6 miljard euro in 2021. De chipproducent verwacht dat het groeitempo dit jaar zal toenemen.
  • De winst daarentegen daalde. Die bedroeg 14,1 euro per aandeel (oftewel 5,6 miljard euro in totaal). Het jaar voordien was dat nog 14,3 euro per aandeel. Analisten hadden voor 2021 gerekend op een winst van 5,51 miljard euro.

Ondanks het hoger dan verwachte winstcijfer noteert ASML na bijna een half uur handelen 1,15 procent lager.

  • Het geopolitieke conflict tussen de VS en China gaat gepaard met heel wat onzekerheid voor het bedrijf. Ook de hoge inflatie en renteverhogingen spelen ASML parten.

09.11 – Europese beurzen duiken lager

Na zo’n tien minuten handelen, kleuren de Europese beurzen rood. De Eurostoxx50 noteert 0,05 procent in de min en de Bel20 laat 0,2 procent liggen

  • In de sterindex trekt Ageas de kop met een koerswinst van 0,6 procent. AB InBev wint 0,4 procent.
  • VGP daalt 1 procent en Argenx zakt 1,6 procent.

08.51 – Alstom ziet orders en omzet oplopen

Alstom heeft in de afgelopen negen maanden de omzet en de orderinstroom zien stijgen en handhaafde de outlook voor dit jaar en de doelstellingen voor de middellange termijn. Dat blijkt uit een update van de Franse multinational.

  • Alstom boekte in de negen maanden tot en met 31 december een omzet van 12,3 miljard euro, goed voor een autonome stijging van 6 procent op jaarbasis.
  • De nieuwe orders kwamen uit op 15,2 miljard euro, een plus van 6 procent, en autonoom van 3 procent. Het orderboek van Alstom bedroeg eind 2022 84,6 miljard euro.
  • Voor het lopende boekjaar rekent Alstom nog altijd op een aangepaste EBIT-marge van 5,1 tot 5,3 procent en een vrije kasstroom tussen de 100 en 300 miljoen euro.
  • Het bedrijf bevestigde woensdag nogmaals de doelstellingen voor het boekjaar 2024/2025. De aangepaste EBIT-marge moet vanaf dan tussen de 8 en 10 procent liggen. En om dat te realiseren wil het bedrijf tot dan een omzetgroei van circa 5 procent per jaar realiseren.

08.06 – Tesla wil miljardenuitbreiding gigafabriek Nevada

Tesla heeft plannen om 3,6 miljard dollar te investeren in de uitbreiding van zijn gigafabriek in Nevada, waar momenteel batterijen en andere onderdelen worden geproduceerd voor elektrische voertuigen.

  • De wagenproducent liet weten dat de uitbreiding de opening van twee nieuwe fabrieken omvat, gericht op de productie van batterijcellen en van de hybride truck. Door de uitbreiding van de fabriek komen er 3.000 banen bij.
  • Tesla verwacht dat de nieuwe faciliteit capaciteit heeft om jaarlijks genoeg batterijen te maken voor 2 miljoen auto’s. Begin januari liet Tesla weten dat het 1,3 miljoen auto’s heeft afgeleverd. Analisten verwachten dat Tesla dit jaar 1,9 miljoen auto’s aflevert.

08.01 – Inflatie Australië stijgt naar het hoogste niveau sinds 1990

De inflatie in Australië kwam in het laatste kwartaal van 2022 uit op 7,8 procent. Dat is het hoogste peil sinds maart 1990.

  • Volgens het Australische Bureau voor de Statistiek is die forse toename het gevolg van het hogere prijskaartje voor levensmiddelen, autobrandstof en nieuwe woningen.

07.51 – Bank of England kan staking vermijden

De Bank of England gaat alle 4.200 personeelsleden een loonsverhoging geven van gemiddeld 3,5 procent. Daarenboven krijgen ze een bonus van 1 procent. De loonsverhoging zal hoger zijn voor de medewerkers met een lager inkomen, en omgekeerd. De hoogste inkomens zullen tevreden moeten zijn met een verhoging ten belope van 1 procent. Met dat loonakkoord kan de monetaire instelling een staking vermijden.

Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England (Getty Images)

07.28 – Microsoft dook nabeurs lager na publicatie kwartaalcijfers

Microsoft publiceerde gisteren nabeurs de kwartaalresultaten.

  • Uit die cijfers blijkt dat de winst van Microsoft met ruim 12 procent daalde in het vierde kwartaal. De winst was 16,43 miljard dollar in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar, of 2,20 dollar per aandeel, tegen 2,48 dollar een jaar eerder.
  • Bijzondere posten waaronder ontslagvergoedingen en afwaarderingen zouden de winst met 0,12 dollar hebben gedrukt. Gemiddeld was vooraf gerekend op een minder grote winstdaling tot 2,29 dollar.
  • De omzet steeg van 51,7 miljard naar 52,75 miljard dollar. Dit was ook iets minder dan de analistenconsensus van 53 miljard dollar, volgens FactSet, of 53,1 miljard, volgens Gartner. 

In een eerste reactie op de cijfers schoot het aandeel hoger, want de clouddivisie zag de omzet stijgen van 18,33 miljard naar 21,50 miljard dollar. Dat was iets beter dan de 21,43 miljard die analisten volgens FactSet voorspelden. Azure groeide 31 procent.

  • MAAR: dat enthousiasme verdween na de conference call. CFO Amy Hood zei tijdens de toelichting van de kwartaalcijfers dat de groei van Azure dit kwartaal 4 à 5 procentpunt lager zal liggen.
  • Resultaat: Microsoft verloor uiteindelijk 1 procent nabeurs.

07.03 – Verdeelde sluiting op Wall Street

De Amerikaanse beurzen zijn gisteren verdeeld gesloten.

  • De Dow Jones won 0,3 procent.
  • De S&P500 verloor 0,1 procent.
  • De Nasdaq zakte met 0,3 procent.

Meer