Live Beursblog – 23 november 2022 – Business AM

22.08 – Wall Street eindigt in de plus na publicatie Fed-notulen

Wall Street leek deze namiddag de winsten van de eerste handelsuren te lossen, maar de Fed-notulen stuwden de Amerikaanse aandelen opnieuw hoger. Daaruit blijkt dat de Federal Reserve minder forse renteverhogingen niet uitsluit (zie bericht van 20.57 uur). De Dow Jones won uiteindelijk 0,3 procent en de S&P500 klom 0,6 procent. De Nasdaq sloot 1 procent hoger.

Dat was al het beursnieuws voor vandaag! Morgen volgen we opnieuw al het beursnieuws voor jou op! We krijgen dan inzage in het ondernemersvertrouwen in Duitsland en Frankrijk. De Amerikaanse beurzen houden de deuren gesloten in verband met Thanksgiving. Voorts publiceert de Europese Centrale Bank (ECB) de notulen van de jongste vergadering.

21.43 – Werknemers Google vrezen massale ontslagen

Nu massale ontslagen de grotere technamen treffen, zijn sommige werknemers van Google bezorgd dat zij de volgende zijn, dat meldt CNBC. Leidinggevenden van moederbedrijf Alphabet hebben benadrukt dat de “focus” moet worden aangescherpt, dat de kosten van projecten omlaag moeten en dat het bedrijf 20% efficiënter moet worden. Lees er hier alles over!

Sundar Pichai – Getty Images

21.28 – “Een Europese recessie is overal te zien, behalve in de bbp-statistieken”

Bert Colijn, econoom bij de grootbank ING, reageert op de Europese inkoopmanagersindex. Daaruit blijkt dat de economische activiteit in de eurozone minder dan verwacht is gekrompen in november (zie bericht van 11.47 uur). Volgens de econoom is dat nog geen signaal dat we een recessie kunnen vermijden. “Een recessie is overal te zien, behalve in de bbp-statistieken”, klinkt het in een analyse. Wil je meer weten? Lees dan zeker deze bijdrage.

20.57 – Fed overweegt tragere renteverhogingen

Leden van de Federal Reserve verwachten dat kleinere renteverhogingen “binnenkort passend” zullen zijn, naarmate de dreiging van een recessie toeneemt. Dat lezen we in de notulen van de jongste rentevergadering van de Federal Reserve.

“Een tragere verhoging zou de Amerikaanse centrale bank meer ruimte geven om de [latere] effecten op de economie te kunnen evalueren, te midden van de toenemende dreiging van een recessie”, klinkt het.

Opvallend: De economische staf van de Fed zei voor het eerst dat een recessie in het komende jaar mogelijk zou kunnen zijn. In eerdere rapporten werd dit nog niet gezegd. Meer weten? Klik hier.

Getty Images

19.53 – Recordkoers voor D’Ieteren

Zoals we hieronder reeds hebben geschreven was D’Ieteren de uitblinker in de Bel20. Het aandeel steeg met 2,25 procent tot 181,20 euro. Dat is een recordkoers voor de Belgische distributeur van wagens. Het bedrijf kondigde vorige week aan dat Carlos Brito, de voormalige CEO van de biergigant AB InBev, aan het roer komt te staan van Belron, een dochteronderneming van D’Ieteren.

17.47 – Morgan Stanley: “Het aandeel van Tesla is diep genoeg gezakt”

Het aandeel van Tesla is sinds begin dit jaar gezakt met zo’n 55 procent. De voorbije twee maanden zag de techgigant zo’n 300 miljard dollar aan beurswaarde in rook opgaan. Volgens Adam Jonas, analist bij Morgan Stanley, biedt een koopkans zich aan.

De analisten van het beurshuis Citi hebben hun advies voor het aandeel aangepast van “verkopen” naar “neutraal.” Volgens hen heeft de forse daling van dit jaar het risico/rendement op korte termijn in evenwicht heeft gebracht

17.33 – Europese beurzen sluiten in het groen

De Eurostoxxx50 sloot de handeldag 0,45 procent in de plus af. De Bel20 won 0,15 procent.

  • D’Ieteren was de sterkhouder van de Belgische sterindex. Dat aandeel schoot 2,25 procent hoger.
  • VGP was dan weer de hekkensluiter van de Bel20. De vastgoedgroep liet 3,15 procent liggen.

16.11 – Amerikaanse industrie krimpt

De economische activiteit in zowel de industrie als in de dienstensector in de Verenigde Staten is in november gekrompen. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde van 47,8 tot 46,1, de laagste stand in 3 maanden. Vooraf werd door economen gerekend op een vrijwel ongewijzigd niveau van 48.

De inkoopmanagersindex voor de industrie verslechterde van 50,4 naar 47,6, de laagste indexstand in zelfs 30 maanden. Hier was een stand van 50 voorspeld door economen. 

De samengestelde inkoopmanagersindex daalde zo van 48,2 in oktober naar 46,3 deze maand, de laagste stand in drie maanden.

In heel de VS verslechterden de bedrijfsomstandigheden, aldus econoom Chris Williamson van S&P. De cijfers van vandaag wijzen op een economische krimp van 1 procent.

15.34 – Wall Street opent voorzichtig in het groen

Wall Street kleurt lichtgroen na het luiden van de openingsbel. De Dow Jones noteert 0,2 procent in de plus en de S&P500 wint 0,15 procent. De Nasdaq doet er na enkele minuten handelen 0,25 procent bij.

14.59 – Amerikaanse aanvragen werkloosheidsuitkering stijgen sterker dan verwacht

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten (VS) is in de week eindigend op 19 november gestegen met 17.000 tot 240.000. Dat is een sterkere stijging dan verwacht (225.000). Het cijfer van een week eerder werd licht gewijzigd naar 223.000. Lees er hier meer over.

14.21 – Euronext blijft op overnamekansen loeren

Euronext overweegt overnames te doen, bijvoorbeeld in de valutahandel of in data, maar ook in zogeheten post-trading diensten. Dit zei CEO Stéphane Boujnah volgens Bloomberg woensdag tijdens de Euronext Tech Leaders Campus in Parijs.

De topman rekent op een verdere consolidatie in het Europese beurslandschap. Euronext heeft volgens de CEO 1 miljard euro in de oorlogskas zitten en kan dat verdubbelen naar 2 miljard door middel van schulden.

Euronext is de afgelopen jaren een ware overnamemachine gebleken met onder meer de acquisitie van de beurs in Italië en Noorwegen. De overname van de Spaanse beurs zag Euronext aan zijn neus voorbij gaan.

13.04 – Rode cijfers Credit Suisse houden aan

Credit Suisse voorziet in het vierde kwartaal een verlies voor belastingen van 1,5 miljard frank, omgerekend circa 1,5 miljard euro. De bank zou daarmee voor het vijfde kwartaal op rij verlies boeken. Lagere deposito’s en een lager beheerd vermogen leiden tot teruglopende rentebaten en minder commissies en fees, aldus Credit Suisse, waardoor de vermogensbeheertak een flink verlies laat optekenen. Lees er hier meer over.

12.41 – BNP Paribas Fortis en AG Insurance nemen Touring over

De pechverhelper Touring komt in handen van de grootbank BNP Paribas Fortis en de verzekeraar AG Insurance. De financiële instellingen hebben daarover een principeakkoord bereikt met de Koninklijke Belgische Touring Club. De verzekeraar en de bank worden voor respectievelijk 75 en 25 procent eigenaar van de pechverhelper.

11.47 – Economie eurozone ziet krimp iets afnemen

De economie in de eurozone is in november opnieuw gekrompen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van S&P Global. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in november uit op een stabiele 48,6. Hiervoor lag de verwachting van economen op een indexstand van 48,3.

De inkoopmanagersindex voor de industrie bleek woensdag te zijn toegenomen van 46,4 in oktober naar 47,3 in november. Hiervoor was een index van 46,1 voorzien.

De samengestelde index steeg zo van 47,3 naar 47,8, de hoogste stand in twee maanden. De verwachting lag op 47,0.

11.02 – Britse economie krimpt opnieuw in november

De Britse economie is in november opnieuw gekrompen, maar de vrees van economen voor een krimpversnelling bleek ongegrond. Dit bevestigen voorlopige cijfers van S&P Global.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in november uit op een stabiele 48,8. Economen rekenden op een daling naar 48,0. De inkoopmanagersindex voor de Britse industrie bleek eveneens stabiel, op 46,2. Hiervoor werd een index van 46,0 verwacht.

De samengestelde index steeg hiermee fractioneel, van 48,2 naar 48,3. De verwachting lag op 47,3. Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

09.29 – Goud goes blockchain

Dubai gaat de goudhandel digitaliseren door het edelmetaal te linken aan tokens op blockchain. Lees er hier alles over.

09.17 – Brusselse beurs opent met kleine plus

Kort na negen uur noteerde de Bel20 index 0,3 procent hoger op 3.662,33 punten.

  • In de sterindex ging UCB 2,0 procent hoger. De farmareus heeft opnieuw een zogeheten BLA-licentieaanvraag ingediend bij de Amerikaanse Food and Drug Administration voor bimekizumab, een behandeling voor psoriasis. Ackermans steeg na cijfers en een herhaling van de outlook met 1,9 procent. Sectorgenoten WDP en VGP daalden 0,8 en 1,2 procent.
  • Titan Cement trok de kop in de BelMid met een koerswinst van 2,2 procent. Orange Belgium daalde daarentegen 1,5 procent.
  • Bij de kleinere aandelen steeg Jensen 3,3 procent en Greenyard 2,9 procent. Hyloris steeg na melding van een nieuwe neusspray met 1,4 procent. CFE daalde na cijfers 0,8 procent en Biocartis verloor 2,2 procent.

08.50 – Nieuw-Zeeland verhoogt rente stevig

De Reserve Bank of New Zealand heeft de rente met 75 basispunten verhoogd naar 4,25 procent met het oog op de te hoge inflatie. In oktober besloot de bank nog tot een verhoging met 50 basispunten.

De bank streeft naar een inflatie van 1 tot 3 procent op jaarbasis. De laatste meting wees echter op een inflatie van 7,2 procent, een lichte daling ten opzichte van de 7,3 procent een kwartaal eerder.

Meer weten? Klik hier.

07.44 – Ackermans & van Haaren: “We houden goed stand”

Ackermans & van Haaren heeft de goede lijn weten door te zetten in het derde kwartaal, nadat de eerste zes maanden al een recordwinst opleverden. Dat blijkt uit een update van de Antwerpse holding. Ackermans herhaalde dan ook de outlook voor heel 2022.

De holding rekent op een vrijwel stabiele resultaatbijdrage van de kernsectoren. “De resultaten van de kernsectoren van de groep houden goed stand in vergelijking tot het recordjaar 2021, ondanks de verslechtering van de economische cyclus en van de geopolitieke context die zich laten voelen”, merkte de holding op.

06.55 – Computerreus HP schrapt duizenden banen

Pc-maker HP kondigde plannen aan om tot 10 procent van het personeel in de komende jaren te ontslaan. In drie jaar moeten er 4.000 tot 6.000 banen verdwijnen. Lees waarom

06.30 – Manchester United staat te koop: beurskoers schiet hoger

De aandelen van de beursgenoteerde voetbalclub Manchester United klommen nabeurs met 11 à 15 procent op Wall Street, nadat de eigenaarsfamilie Glazer aankondigde een verkoop van de club te overwegen. Gisteren raakte ook bekend dat Cristiano Ronaldo Man United per direct verlaat na ruzie met de club. Ook aartsrivaal Liverpool FC staat overigens te koop.

“Glazers Out”, stond eerder deze maand nog te lezen op een spandoek van fans bij Manchester United. De Amerikaanse familie is niet populair bij de supporters. – Getty Images

06.13 – Veel cijfers over de Amerikaanse economie op komst

Goeiemorgen! Het is vandaag onder meer uitkijken naar nieuwe statistieken over de Amerikaanse orders voor duurzame goederen en het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Ook de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse Federal Reserve komen uit.

De Amerikaanse beurzen zijn gisteren hoger gesloten in dunne handel in een verkorte handelsweek (het is morgen Thanksgiving):

  • De S&P500 index sloot 1,4 procent hoger op 4.003,58 punten, na een daling van 0,4 procent een dag eerder.
  • De Dow Jones-index steeg 1,2 procent tot 34.098,10 punten.
  • De Nasdaq klom 1,4 procent tot 11.174,41 punten.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20